‘Önder Apo özgürlüğüne kavuşuncaya kadar durmayacağız’

KJAR Diplomasi Sorumlusu Rozerîn Kemanger, Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü sağlanana kadar kimsenin durmaması gerektiğini belirterek, “Başûr, Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm hamlesinin merkezi ve öncüsü olacak” dedi.

10 Ekim'de dünyaca ünlü isimlerin öncülüğünde 100’den fazla ülkede "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm" hamlesi başlatıldı. Rojhilatê Kurdistan Özgür Kadın Topluluğu (KJAR) Diplomasi Sorumlusu Rozerîn Kemanger, Başûrê Kurdistan Abdullah Öcalan'a Özgürlük Komitesi Üyesi Dr. Hekîm Abdulkerîm, Tevgera Azadî Eşbaşkanı Tara Hisên ve Irak ve Başûrê Kurdistan Abdullah Öcalan’a Özgürlük Komitesi Üyesi Şalaw Mehmûd, Başûrê Kurdistan ve Irak'ta " Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm" hamlesini ANF’ye değerlendirdi.

KJAR Diplomasi Sorumlusu Rozerîn Kemanger, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın savunmasında Ortadoğu'daki kriz ve kaosu anlattığını belirterek, "Bugün kapitalist sistemin ve bölgedeki ulus devletlerin saldırıları bu gerçeği çok iyi gösteriyor. Önder Apo, savunmasında tüm bu saldırılara değinmekle kalmıyor, Kürt halkı ve Ortadoğu halkları başta olmak üzere tüm halkların özgürlük sorununa ilişkin tespit ve projeleriyle de çözümün yolunu gösteriyor. Bugün çözüm nedir? Çözüm, halkın kendi iradesiyle karar verme yetkisine sahip olduğu Demokratik Ulus, Demokratik Modernitedir.”

Rozerîn Kemanger, Ortadoğu'nun tüm sorunlarının son 10 yılda su yüzüne çıktığını belirterek, şöyle konuştu: "Dolayısıyla ne ulus devletin ne de devlet iktidarı fikrinin bunların hiçbirine çözüm olamayacağını görüyoruz. Onlar yalnızca yıkıcıdırlar, halkın iradesini, halkların birleşik yaşamını, halkların özgür geleceğini yok edenlerdir."

‘ÖNDER APO HALKLAR ARASINDA KÖPRÜ OLDU’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın halkın iradesini ve kadın iradesini esas aldığına dikkat çeken Rozerîn Kemanger, şöyle devam etti: "Önder Apo'nun halklara sunduğu Demokratik Ulus, Demokratik Modernite sistemine toplumun her rengi ve kesimi özgürce katılabilir. Önder Apo ne zaman bu konunun derinine indi? İmralı Hapishanesinde, esaret sürecinde. Rêber Apo, 1999 yılından bu yana yazarak dünyanın dört bir yanından herkesin dikkatini bu fikir ve felsefeye çekmeyi başarmıştır. Faşist Türk devleti uzun süredir Önder Apo'yu tecrit ederek dünyayla bağlarını kesmeye çalışıyor. Ne yaparsa yapsın Önder Apo’yu halktan koparamaz. Tam tersine Önder Apo, kitaplarıyla tüm halklar arasında bir köprü haline gelmiştir. 1999'lu yıllardan bu yana yapılan bulguların birçoğu günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Bu, Önder Apo'nun fikir ve felsefesinin çok canlı olduğunu ve sadece Kürt halkının değil tüm bölge halklarının buna ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor."

ÖNCELİKLE KADINLAR VE GENÇLER ADIM ATMALI

Konuşmasının devamında Rojava Devrimi'ne odaklanan Rozerîn Kemanger, özyönetim sisteminin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikir ve felsefesinin somut bir örneği olduğunu belirterek, Rojava'nın örnek olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. Rozerîn Kemanger, "Özellikle kadınların ve gençlerin bu kampanyaya sahip çıkması gerekiyor. Önder Apo fiziki özgürlüğüne kavuşuncaya kadar da durmamalıyız. Çünkü daha önce olduğu gibi Rêber Apo'nun bir kişi değil bir fikir ve felsefe olduğunu, Kurdistan'la sınırlı olmadığını defalarca söyledik ve artık küresel düzeyde Rêber Apo destekleniyor. Başûrê Kurdistan için temennimiz, en üst düzeyde sahiplenmenin gerçekleşmesidir."

‘BU KOMPLO ORTADOĞU’DA ÇÖZÜM PROJESİNE YÖNELİKTİR’

Dr. Hekîm Abdulkerîm, kampanyanın dünyanın 74'ten fazla merkezinde başlatıldığını, bu kampanyanın özel ve farklı olduğunu ve dünyadaki tüm halkların ve özgürlük savaşçılarının bu kampanyaya destek verdiğini ifade etti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın esaretinin sıradan olmadığına dikkat çeken Abdulkerîm, şöyle devam etti: "25 yıldan fazla hapishanede rehin tutulması, -ki biz bunu uluslararası İmralı işkence sistemi olarak tanımlıyoruz- bir şahsa ya da bir siyasi partiye yönelik bir komplo değil.  Bu komplo Ortadoğu'da barışçıl çözüm projesinin ortaya çıkmasına yöneliktir."

‘ABDULLAH ÖCALAN'IN TEZLERİ DİĞER HALKLARA DA ANLATILMALI’

Dr. Abdulkerîm, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın  Ortadoğu'daki sorun ve kaosun çözümü için ulus devlet sistemine karşı geliştirdiği Demokratik Konfederalizm ve Demokratik Ulus tezlerine dikkat çekti ve şunları söyledi: "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 'Özgürlük Sosyolojisi' isimli savunmasının üçüncü kapağına baktığınızda, orada Yahudi ideolojisinden ve kapitalist moderniteden bahsediyor. Aynı zamanda bugün derinleşen İsrail-Filistin çatışmasının nasıl çözülebileceğini de gösteriyor."

'HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA ÇALIŞMALIYIZ'

Kürt Halk Önderi'nin sadece Kürt halkını değil tüm Ortadoğu halklarını önemsediğini ifade eden Abdulkerîm, "Bu nedenle Abdullah Öcalan'a sahip çıkmak, yeni fikir ve hayallere sahip çıkmak demektir. Çünkü kanın kanla çözülemeyeceğine inanıyorlar. Biz aydın, akademisyen ve siyasetçilerin Abdullah Öcalan'ın tezlerinin kamuoyuna duyurulması için her zamankinden daha fazla çalışması önemlidir. Çözüm, Demokratik Konfederalizmi esas alan bir sistemin kurulmasıyla mümkündür."

AYDINLAR HALKLARIN MEŞRU DAVASINI SAHİPLENMELİDİR

Özgürlük Hareketi Eşbaşkanı Tara Hisên de Özgürlük Hamlesi küresel çapta başlatılsa da Başûrê Kurdistan’ın merkez olması gerektiğini kaydetti. Tara Hisên, “Bu kampanyayı sahiplenirken başlatıcılarla bir dayanışma anlamında ele alınmamalı. Özellikle Başûrê Kurdistan toplumunun kadınları ve bireyleri bu kampanyaya sahip çıkmalı ki Kürt halkının ve ezilen tüm halklarının önderi Abdullah Öcalan’ı fiziki olarak özgürleştirebilsin ve Kürt sorununu çözüme kavuşturabilsin. Çünkü Kürt sorununun çözümünün anahtarı kesinlikle Halklar Önderi Önder Apo'nun elindedir.”

RÊBER APO’YA SAHİP ÇIKMAK KÜRT DAVASINA SAHİP ÇIKMAKDIR

Abdullah Öcalan’a yönelik komploda uluslararası devletlerin rolüne de vurgu yapan Tara Hisên, "Kürt Halk Önderi'ni hapse atan Türkiye devleti değildir, dünya sistemidir, küresel komplo sistemidir. Ve bu sistem Kürt sorununu hep çözümsüz bırakmış, Kürtleri statüsüz bırakmıştır. Çünkü Rêber Abdullah Öcalan'a destek; Kürt davasına destek, ekolojiye, insanlığa, cinsiyet eşitliğine, kadın özgürlüğüne destektir" dedi.

Tara Hisên, konuşmasını şu çağrıyla noktaladı: "Özellikle Başûrê Kurdistan'daki aydınlara çağrımızdır; binlerce kitap yazın, binlerce panel düzenleyin ama ahlaki ve vicdani olarak Kürt davasını ve onun önderini sahiplenmeyecek ve seslerini yükseltmeyeceklerse entelektüelliklerinden şüphe etmeleri gerekir. Bu durumda sadece iktidarcı sistemlerin hizmetine girmiş olacaklar. Her şeyden önce halklarının meşru davasına, halklarının ortak yaşamına hizmet etmeleri gerekiyor."

ÖZGÜRLÜĞÜ, KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜM KAPISININ AÇILMASI DEMEK

Son olarak konuşan Irak ve Başûrê Kurdistan Abdullah Öcalan'a Özgürlük Komitesi Üyesi Şalaw Mehmûd da geçmiş yıllardaki çalışma ve faaliyetlerinin de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne yönelik olduğunu, aynı zamanda Abdullah Öcalan'ın fikir ve felsefesini halka ulaştırmaya çalıştıklarını ifade etti. Mehmûd, "Esasta Başûrê Kurdistan'da yapılması gereken, halkın Rêber Apo’nun düşüncelerini ve felsefesini daha fazla tanımasına yönelik olmalıdır. Ayrıca Rêber Apo üzerindeki tecridin kırılmasına ve bir an önce serbest bırakılması için çaba gösterilmesine ihtiyaç var. Neden? Çünkü Rêber Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü Kürt sorununun çözüm kapısının açılması demektir. Bu, hem barışı hem de bir arada yaşamayı getirecektir."