Özgür yaşam ordusunun öncü komutanı: Sıla Faraşîn

Dünyadaki savaşların tarihinde tüm insanlık için savaşan tek bir ordu var, o da Rêber Apo’nun yarattığı özgür yaşam ordusudur. Şehit Sıla Faraşîn de bu orduda yer alan öncü kahramanlardan biri oldu.

Sıla Faraşîn (Hamdiye Tekbudak), Wan’ın Şax ilçesine bağlı Xaviştan köyünde yurtsever, köklerine ve kültürüne bağlı bir aile ve çevrede dünyaya gelmiştir. Ülkeleri ve özgürlükleri için bedeller veren bir aile ve çevrede doğması Sıla Faraşîn’in de daha çocukluğunda özgürlük hareketi ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı tanımasına ve sempati duymasına neden olur. Gerillaya karşı ilgisi ve sevgisi her geçen gün katlanarak büyüyen Sıla Faraşîn, 2010 yılında hayalini gerçekleştirme fırsatı bulur ve Botan’da özgürlük hareketine katılır. Uzun özgürlük yürüyüşüne Botan’da başlayan Sıla Faraşîn, gerilla yaşamındaki sevgi ve saygı temelindeki yoldaşlık ilişkilerinden etkilenir ve tüm yaşamında bu yoldaşlık ilişkilerini kendisine esas alır.

Toplumun kadına biçtiği rolün ve dayattığı yaşam tarzının aksine PKK’de kadınların kendilerini adeta yeniden yarattığını görür ve bu yaşama layık olabilmek için her alanda kendini geliştirmeye karar verir. Kısa sürede gerilla yaşamına adapte olan Sıla Faraşîn, önemli bir askeri düzey yakalamayı başarır. Sadece askeri düzeyde gelişmenin profesyonel bir gerilla için eksik olacağının farkında olan Sıla Faraşîn, kendini ideolojik yönden de geliştirmeyi ihmal etmez. Bu temelde 2014 yılında Şehit Beritan Özgür Kadın Akademisi eğitimlerine katılır. Aldığı eğitimlerle özgür kadın çizgisine daha fazla yoğunlaşan Sıla Faraşîn, eğitim sürecini tamamlayarak profesyonel bir YJA Star gerillası olarak pratiğe yönelir.

DÜŞMANA AĞIR DARBELER VURAN BİRÇOK EYLEME ÖNCÜLÜK EDER

Her ülkede sayısız askeri ordu var. Hepsi silahlı ve savaşıyor. Ama tüm savaşların tarihinde, tüm insanlık için savaşan tek bir ordu var, o da Rêber Apo’nun yarattığı özgür yaşam ordusudur. Herkes tek bayrak, tek millet ve tek ulus için savaşırken PKK dünya halkları için savaşıyor. PKK'nin bu özelliği Sıla Faraşîn’in zihninde çok güçlü bir etki yaratıyor.  Onun için yaşamak hiçbir zaman sadece nefes almak değildi. Sıla Faraşîn için yaşamak, onur, özgürlük, gerçek yoldaşlık ve barıştır. Sıla Faraşîn de Özgürlük Hareketi'nin tüm kadroları gibi PKK’deki yoldaşlığı anlatacak kelimeleri seçmekte zorlanıyor, kısaca şöyle diyor; "Yoldaşlarım benim gücümdür." Sıla Faraşîn yaşama güçlü ve öncü katılımı ile bulunduğu tüm alanlarda yoldaşlarının da askeri ve ideolojik açıdan gelişmesine en güçlü bir şekilde destek olur.

Özgür kadın çizgisinden taviz vermeyen ve ilkelerini pratikleştirmenin mücadelesi içerisinde olan Sıla Faraşîn, bulunduğu tüm alanlarda Zîlan çizginin takipçisi öncü bir YJA Star komutanı olmayı başarır ve Botan alanına geçer. Botan’da kaldığı uzun yıllar boyunca neredeyse bütün alanlarda pratik yürüten Sıla Faraşîn, işgalcilere ağır darbeler vurulan birçok eylemde öncü rol oynar.

Botan alanında YJA Star hareketli timlerinin komutanlığını yapan Sıla Faraşîn, yaşam ve savaştaki duruşuyla yiğit Botan kadınlarını en seçkin temsilcilerinden olur. Her hamleye büyük bir moral ve motivasyonla katılır. 21 Ocak 2023 yılında Türk devletinin Besta alanına yönelik işgal saldırılarına Rojbîn Dersim komutasındaki 4 yoldaşıyla birlikte amansız bir direniş sergiler. 22 Ocak günü Nimet Encü adlı kontrayı hedefleyerek suikast taktiğiyle cezalandıran Sıla Faraşîn ve yoldaşları düşmana ağır darbeler vurur. İşgalci düşmana karşı son nefesine kadar savaşan Sıla Faraşîn, Rojbîn Dêrsîm, Delîla Goyî, Nûda Arîn ve Dîrok Serhed 22 Ocak günü şehitler kervanına katılır.