Öztürk: Ortadoğu’nun alternatif kurtuluşu Sayın Öcalan’dır

İdil’de yapılan halk toplantısında konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Kürt sorununun çözümünde diyalog ve müzakereye dikkat çekerek, “Ortadoğu’nun alternatif kurtuluşu mevcut sistem değil, Sayın Öcalan’dır” dedi.

Şırnak’ın İdil ilçesinde Demokratik Toplum Kongresi (DTK), “Birliği kuralım, tecriti kıralım, özgürlüğü sağlayalım” kampanyası kapsamında halk toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya DTK Eşbaşkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk,  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri Nuran İmir ve Hüseyin Kaçmaz ile çok sayıda kişi katıldı.

‘İŞGALCİLER KÜRTLERİN SÖZ SAHİBİ OLMASINI İSTEMİYOR’

Toplantıda konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Kürtlere yönelik baskıların arttığına dikkat çekerek, “Kürdistan’ın dört bir parçasında, işgalci güçler ‘Kürtler Ortadoğu’da bir söz sahibi olmasın’ diye saldırıyor. Öldürüyorlar, tutukluyorlar ve işkence ediyorlar. Türkiye’ye baktığımızda da aynı şey ile karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. Ne zaman ki bir Kürt ‘anadilim de eğitim istiyorum’, ‘hakkım olan kimliğimi istiyorum’ dediyse, yeri ya cezaevi olmuştur ya da öldürülmüştür. Bu saldırılarla Kürtlerin taleplerini, isteklerini ortadan kaldırmak istiyorlar. Kürtlerin bu saldırılara karşı susmasını istiyorlar. Ama Kürtler hiçbir zaman susmadı, biat etmedi ve direniyor” dedi.

‘ONURSUZ YAŞAM DAYATMASI’

Kürtlere yönelik saldırıların “onursuz bir yaşam dayatması” olduğunu söyleyen Öztürk şöyle konuştu: “Kürt halkı bu faşizan, ötekileştiren sisteme karşı diz çökmedi. Kürtlerin tercihi onurlu bir yaşam, şerefli bir ölüm oldu. Bugün devletin yürüttüğü politikalar, Kürtleri yok etmeye dönüktür. Onursuz bir yaşamı dayatıyorlar. Ama bunu kabul edecek tek bir Kürt yok. Bizlere bunu kabul ettiremeyecekler. Her halk gibi bizlerde hakkımız olanı istiyoruz. Kimliğimizi, dilimizi ve tarihimizi istiyoruz.”

‘SALDIRILAR SONUÇ VERMEDİ’

Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarına değinen Öztürk, şunları söyledi: “Kürt halkı 40 yıllık mücadelede çok ağır bedeller ödedi. Kürtlerin yaşamadığı şeyleri, AKP ve MHP son 5 yılda yaşattı. 90’lı yıllarda köylerimiz boşaltıldı, evlerimiz yakıldı. Ama bu son 5 yıllık süreçte şehirlerimizi yıktılar, yaktılar. ‘Çöktürme Planı’nı devreye soktular. Bu Çöktürme Planı’nda amaç, Kürt varlığını ve kurumlarını tasfiye etmekti. Ama bu 5 yıllık süreçte biten Kürtler değil, AKP ve MHP faşizmi oldu. AKP ve MHP’yi alaşağı eden halkların direnişiydi. Hiçbir saldırıları sonuç vermedi. ‘Kürt sorununu silahlarla çözeceğiz’ diyorlar. Bugüne kadar kim Kürt sorununu silahla çözmeye kalkışmışsa, sonu vahim olmuştur. Bunu Tansu Çiller’den, Süleyman Demirel’den biliyoruz. Bugün aynı durumu Bahçeli ve Erdoğan da yaşıyor. Onlar da biliyor, Kürt sorunu silahla çözülmez.”

‘ALTERNATİF ÖCALAN’DIR’

Kürt sorununun çözümünde diyalog ve müzakereye işaret eden Öztürk, “Sayın Öcalan 90’lı yıllardan bugüne söylüyor: ‘Kürt sorununu silahla çözemezsiniz, bunun çözümü diyalogdan, müzakereden geçer’. Biz bunu 2013-2015 yıllarında da gördük. Amerika da Avrupa da Ortadoğu da bunu görüyor. Ortadoğu’nun alternatif kurtuluşu mevcut sistem değil, Sayın Öcalan’dır. Bu yüzden saldırıyorlar ve çözüm yollarını tıkatıyorlar” şeklinde konuştu.

Yapılan toplantının ardından DTK heyeti ilçede esnaf ve aile ziyaretleri gerçekleştirdi.