Şehit Dilgeş Zîlan: Gerilla savaş tarihinde yeni dönemin başlangıcını başlattı

Şehit düşen HPG gerillası Ferhat Akdeniz (Dilgeş Zîlan Gûzereş), gerilla güçlerinin savaş tünellerinde ortaya koyduğu insan üstü irade ile savaş tarihinde yeni bir sayfa açtığını belirtti.

Şehit düşen HPG Gerillası Ferhat Akdeniz ( Dilgeş Zîlan Gûzereş), şehit düşmeden önce gerilla güçlerinin insanüstü bir irade ile savaş tünellerinde gösterdiği direniş hakkındaki konuşmuştu. 


SAVAŞ TÜNELLERİNDE İNSANÜSTÜ BİR İRADE İLE DİRENİŞ VAR

Şehit Dilgeş Zîlan, savaş tünellerindeki gerilla direnişinin hiçbir savaş gücü ile kıyaslanmayacak bir aşamada olduğunu vurguluyor ve şunları belirtiyor: “Bir taraf sadece bir keleş ve el bombası ile savaşıyor, diğer taraf ise tüm teknik ve kimyasal silahları kullanıyor. Aspiratörlerle içeriye gaz atıyorlar. Tonlarca bomba tünel kapılarına yağdırıyorlar. Bu iki durum aynı şekilde yorumlanamaz. Birincisi bu direniş, çok yüksek aşamadır. Çok ciddi ve geniş bir direniştir. Mesela cezaevi direnişini Esat Oktay Yıldıran'ın zulmü ile yorumluyoruz. Çok üst düzey işkence yöntemleri ile yorumluyoruz. Çünkü oradaki direnişin ne derece önemli olduğunu anlatmak için o zulmü anlatıyoruz. Yorum yaparken ne kadar kimyasal silah, aspiratörlerle gaz, her türlü bombanın patlatılmasını göz önünde bulundurun. Yani savaş tünellerine yönelik her türlü yöntemler deneniyor. Yine de oradaki arkadaşlar savaşıyor. İşte bu büyük bir iradedir. PKK ve PAJK kadrolarında ciddi bir irade var. Ama buradaki arkadaşların iradesi, farklı bir düzeydedir.”

‘KİMSE PKK GİBİ SAVAŞMADI’

Düşmanın ileri teknolojik üstünlüğünün insanüstü bir irade ile boşa çıkarıldığını yineleyen Dilgeş Zîlan, şöyle devam ediyor: “Tünel savaşı ile onların teknolojik üstünlüğü durduruldu. Düşman da kendi durumunu analiz ediyor. Mesela amaçları birkaç ay içinde bitirmekti ancak direniş, onların hedeflerini boşa çıkardı. Mesela Zendûra'da 80 gün boyunca büyük bir direniş ortaya konuldu. Düşmanın hesapları tutmadı. Demek ki irade ile bunların karşısında durabilirsiniz. Bizim bu savaşımız yeni nesil için bir örnektir. Yeni bir örnektir.

Mahir Atakan’ın “Ne Spartaküs bizim gibi yaşadı ne de Che Guevara bizim gibi savaştı” sözü ile değerlendirsek bu durumu ifade etmek için yeterlidir. Gerçekten kimse bizim gibi savaşmadı ve direnmedi. Onun için yeni nesillere örnektir. Şimdiye kadar da büyük savaşlar yaşandı. Ama bu çatışmaların dozajının kıyası olmuyor. Bizim ve bizden önceki savaşların kıyası olmuyor. Bizim savaşımız yeni bir dönemin başlangıcıdır. Bunu böyle yorumlamak lazım. İleri tekniğe rağmen nasıl bir savaş yürütüldü; nasıl bir zafere doğru bir yol alınıyor; bu şekilde yorumlamak gerekir.

Bizim karşımızda duracak bir güç yok. Hareketimizin kalitesinde bir güç yoktur. İnsan ve fedakârlık yönünde kıyaslanacak olursa bizim arkadaşlarımız gibisi yoktur.  Hem inanç, ideolojik, hem savunma hem de teknik donanım konusunda gerilla ile kıyas olmaz. Bazı insanlar var ki savaşta teknik bilir, yeteneklidir ancak onda ruh yoktur. Bir sıkıntıda hemen düşer, yenilir ama PKK gerillası, inanç ve ideolojik bir duruşa sahiptir.”