Şehit Seyit Evran Süleymaniye’de anma etkinliği

ANF Muhabiri Seyit Evran, bugün Süleymaniye’de yoldaşları ve meslektaşlarının katılımıyla düzenlenen törende anıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan gazeteci Aziz Köylüoğlu ne kadar çabalasa da Şehit Seyit’i kelimelere dökemediğini belirtti.

“Şehit Seyit Evran yoldaş yurtsever bir aile dünyaya geldi. Kendisi de dedesinin yurtseverliği ve özgür Kurdistan mücadelesinden etkilendiğini söylerdi” diyen Köylüoğlu, şöyle konuştu: “Seyit arkadaşla birbirimizi 27 yıldır tanırız. Seyit arkadaşı tanıdığım ve yaşamına şahitlik ettiğim yıllar boyunca çalışmalarına ve mücadelesine yılmadan ve yorulmadan devam ettiğini ifade edebilirim. Seyit arkadaşın çalışmaları ve özgürlük mücadelesine katılımı üniversite yıllarında başlamış, Özgür Basın’da devam etmiş ve son olarak da gerilla saflarına katılarak çalışmalarını sürdürmüştür.

Özgür Basın olarak dört parça Kürdistan ve dünyada Şehit Seyit’in yolunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. O, bizim öncümüz ve rehberimizdir. Zafer ve özgür Kürdistan kuruluncaya dek özgürlük mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Konuşmanın ardından Özgür Basın şehidi devrimci, emekçi ve gazeteci Seyit Evran’ın yaşamı ve mücadelesini konu alan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Daha sonra söz alan Mihemmed Emin Pênciwînî ise “Şehit Seyit Evran, kalemi ve kamerasıyla özgürlük mücadelesi yürüttü. Bazen rast gelirdik. Benden Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la görüşen herkesi için alan bir proje üzerine kendisiyle birlikte çalışmamı istedi. Birkaç yıl sonra tekrar buluştuk. Bana, ‘O projeyi her gün yapacağız’ dedi. Ancak ne yazık ki şehit düşerek aramızdan ayrıldı” dedi.

CHATR Medya Çalışmaları Müdürü Kemal Hasan, şunları belirtti: “Şehit Seyit Evran, düşmanın havadan ve karadan gazetecilere saldırdığı Kurdistan’ın dört parçasında, en zor ve acı günlerde basının her alanında 30 yıl boyunca eşsiz bir mücadele yürüttü. Ayrıca Seyit arkadaş, her zaman özgürlük için Kurdistan düşmanları ve işgalcilerine karşı yorulmadan mücadele etmiştir.”

Şehit Seyit’in özgür basın alanında kadınların öncülük etmeleri için çaba gösterdiğini söyleyen Gazeteci Sinûr Rahaman,: “Şu an fiziki olarak aramızda olmasa da onun çalışma azmi bize her zaman örnek olacaktır. Zafere ulaşana dek Şehit Seyit arkadaşın mücadelesinin takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

Gazeteci Necmettin Salaz, “Kurdistan, yurtsever Kürt halkının başı sağ olsun. Seyit Evran kısa yaşadı, uzun bir ömrü olmadı. Ancak bazı insanlar 100 yılı da aşan bir ömürle yaşarlar” dedi.

Şehit Seyit Evran’ın mücadele arkadaşlarından Dilzar Arif de şunlar dile getirdi: “Seyit arkadaş oldukça dikkatli bir gazeteciydi. Kurdistan’a Şehit Seyit kadar bağlı çok az insan gördüm. Çok farklı ve özel bir arkadaştı. Onun değerlendirmeleri ve analizleri diğerlerinden çok farklıydı. Seyit arkadaşın hakikati, özgür basın emekçilerine çok şey kazandıracaktır.”

Şehit Seyit Evran’ın meslektaşı ve öğrencisi Rêbaz Hasan, “Seyit arkadaş ile 5 yıl çalışma fırsatım oldu. Onun öğrencisi olduğum için çok onur duyuyorum. 16 Ekim’de tüm basın çalışanları Kerkük’ü terk ederken Şehit Seyit Kerkük’ü en son terk eden gazeteci oldu. Türkçe, Kurmancî, Soranî ve Dimilkî lehçelerinde basın ve kamuoyuna gündemi aktarırdı. Şehit Seyit Evran için Amed ile Kerkük arasında hiçbir fark yoktu” diye belirtti.