Şengal Özerk Yönetim’inden Bağdat’a tepki

Şengal Özerk Yönetim Meclisi, işgalci Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırılarına sessiz kalan Bağdat hükümeti ile uluslararası güçlere tepki gösterdi.

Şengal Özerk Yönetim Meclisi (MXDŞ), son günlerde tırmanan saldırılara ilişkin yaptığı açıklamada KDP ve Türk devletinin Şengal üzerinden Irak’ın güvenliğini tehlikeye attığını belirtti.

Son bir hafta içinde yapılan saldırılarda YBŞ komutanları Pir Çeko ve Agir Cefri ile Êzîdxan Asayiş Yönetimi Üyesi Şêrzad Şemo Qasim şehit düştü.

MXDŞ, yaptığı yazılı açıklamada şehitleri anarken, Irak Federal hükümetine, uluslararası güçlere ve Êzidî halkına çağrıda bulundu.

FERMANLARIN DEVAMI

Açıklamada öne çıkanlar şöyle:

“Son birkaç gün içerisinde Êzidî halkına yönelik fermanların devamı olarak kutsal Şengal’e ağır saldırılar düzenlendi. 27 Şubat’ta işgalci Türk devletinin gerçekleştirdiği bir saldırıda komutanlarımız Pir Çeko ve Agir Cefri şehit düştü. Daha şehit düşen kahramanlarımızın taziyeleri kaldırılmadan dün, kutsal Êzîdxan topraklarının savunucusu Şêrzad Şemo Qasim, Şengal’in merkezinde hain bir saldırıda şehit düştü. Her şeyden önce her 3 şehidimizin ailelerine ve tüm yurtsever Kürt halkına baş sağlığı diliyoruz. Kahraman evlatlarımız Tawisê Meleğin ve Êzidîliğin kutsal yolunda şehit düştüler.”

VARLIĞIMIZA YÖNELİK SALDIRILAR

“Halkımıza ve kutsal topraklarımıza yönelik son saldırılar sıradan saldırılar değildir. Saldırılar halkımıza yönelik fermanların devamıdır. Savunma güçlerimizin komutanları Pir Çeko, Agir Cefri ve Şêrzad Şemo, 2014 fermanından bu yana halkımızı, inancımızı ve topraklarımızı savunuyordu. Biz bu saldırıların anlamını çok iyi biliyoruz. Gerçekleştirilen saldırılarla Êzidî halkını kalkansız ve savunmasız bırakarak soykırımı tamamlamak istiyorlar. YBŞ-YJŞ ve Êzîdxan Asayişi, kuruldukları günden bu yana düşmanın gözünde kılıç olmuş, düşmanın kalbine saplanmıştır. Bu hakikatle kahraman fedai komutanlarımıza yönelik saldırıların varlığımıza yönelik saldırılar olduğunu bilmeliyiz. Biz bu saldırıları böyle görüyor, böyle değerlendiriyoruz.”

“Son süreçte geliştirilen saldırılar yeni bir Êzîdi soykırımı politikalarına işaret ediyor. Bu nedenle gerekli tedbirlerin alınması ve saldırılara karşılık verebilmek için bu yeni durumu kapsamlı bir şekilde değerlendiriyoruz. Tüm halkımız, dostlarımız ve kurumlarımız yeni bir durumla karşı karşıya olduğumuzu bilmelidir.”

BAĞDAT SESSİZ KALARAK SALDIRILARA ORTAK OLUYOR

“Irak’ta yeni bir hükümet kurulduktan sonra Sudani hükümetiyle Şengal’deki sorunları çözeceğimizi, Irak’ın birliğini güçlendirebileceğimizi ve Türk devletinin yeni Osmanlı politikasına karşı birlikte duracağımızı umut ediyorduk.

Ancak Irak hükümeti ve siyasi partilerin saldırılar karşısındaki sessizliği umut yerine soru işaretleri yaratıyor. Bu saldırılar Türk devleti tarafından KDP işbirliğiyle yapılsa da Irak topraklarında gerçekleşiyor ve Irak hükümetiyle devlet kurumlarının hiçbiri herhangi bir tavır sergilemiyor. Ayrıca 9 Ekim anlaşmasının da uygulanmaya çalışıldığını görüyoruz. Sudani hükümetine 9 Ekim anlaşmasını neden iptal etmediğini sormak istiyoruz. Kazımi hükümetinden kalma tüm anlaşmalar reddedilirken bu anlaşma neden hala iptal edilmedi?”

 “Şengal’e yönelik son saldırıların 9 Ekim anlaşmasının uygulanması amacıyla yapıldığını görüyoruz. Irak hükümeti sessizliğiyle bu saldırılara ortak oluyor. Savunma güçlerimiz YBŞ-YJŞ ile Êzîdxan Asayişi’ni yok etmeye çalıştıklarını görüyoruz. Êzîdi halkının iradesi ve Şengal’deki tüm bileşenler olarak Şengal’e karşı yapılan tüm görüşmeleri yakından takip ediyoruz.”

BAĞDAT’A YÖNELİK SALDIRI OLARAK DEĞERLENDİLMELİ

“Irak’taki istikrar ve güvenliği tüm taraflardan daha fazla önemsiyoruz. Şengal ve Irak’ın güvenliği ve istikrarı birbirleriyle bağlantılıdır. Başta Türk devleti olmak üzere tüm kamuoyu DAİŞ yenildikten sonra 8 yıldır Irak’taki en güvenli yerin Şengal olduğunu biliyor. Tüm açıklığıyla Şengal Özerk Yönetimi ve savunma güçlerinin varlığının Irak’ın birliği ve güvenliğini güçlendirdiği bildiriyoruz. Bu nedenle Irak hükümeti Şengal’e yönelik her saldırıyı Bağdat’a yönelik bir saldırı olarak değerlendirmelidir.”

KDP GERİ DÖNÜŞLERİ ENGELLİYOR

“Kamuoyunda da bilindiği üzere Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda bulunan Êzidi halkı kutsal topraklarına geri dönüyor. Şengal’in yeniden inşası da tekrar gündemdedir. Türk devleti ve KDP bunları engellemek ve hatta Şengal’i boşaltmak istiyor. Irak hükümeti bu politikaları görmeli ve engellemelidir.”

ŞENGAL’E HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA SAHİP ÇIKILMALI

“Êzidi halkı ve tüm bileşenleri Özerk Yönetim kurumları ve özellikle savunma güçlerinin etrafında birlik olmaya çağırıyoruz. Komutanlarımıza yönelik saldırılar varlığımıza yönelik saldırılardır. Bu saldırılarla tekrar özgür irademizi kırmak ve bizi köleleştirmek istiyorlar. Halkımızın bu saldırılara cevabı şehitlere layık olmalıdır.”

“Yüzlerce şehit Şengal’i bizlere emanet etti. Bu emanete her zamankinden daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor. Bizler vahşi DAİŞ’İ yenilgiye uğrattık. Büyük komutan Pir Çeko, onları Rakka’ya kadar sürdü. Bugün gücümüz ve imkanımız her zamankinden daha fazladır.”

HAİN VE İŞBİRLİKÇİLER

 “Her şeyden önce hain ve işbirlikçilerin Şengal’e yaklaşmasına izin vermemeliyiz. Düşmanlarımıza karşı güçlü bir mücadele başlattık. Halkımız düşmana her zamankinden daha fazla karşı çıkmalı ve onlardan hesap sormalıdır.”

ULUSLARARASI GÜÇLERE ÇAĞRI

 “Uluslararası güçleri Êzidi halkına yönelik soykırım saldırılarına karşı durmaya çağırıyoruz. Özellikle 2014 fermanını soykırım olarak tanıyan ülkeler bu saldırılara tepki göstermelidir. Tüm özgürlük ve demokrasi güçlerini Şengal’le dayanışmalarını güçlendirmeye çağırıyoruz.”

ÖZGÜR ŞENGAL’İ İNŞA EDECEĞİZ

“Son olarak saldırıları önleyebilecek esas gücün halkın gücü olduğunu söylemek istiyoruz. Bizler Şengal Özerk Yönetimi olarak tüm halkımıza ve kamuoyuna Mam Zeki, Mam Beşir, Zerdeşt, Dijwar, Azad, Pir Çeko, Agir ve Şêrzad’ların hayallerini gerçekleştirmek için tüm bedelleri ödemeye hazır olduğumuzu bildiriyoruz. Bu yolda sonuna kadar yürüyecek, özerk ve özgür Şengal’i inşa edeceğiz.”