Şengal’de anma: Özerk Şengal için canını feda edenler unutulmayacak

Ağustos ayında şehit düşen Mam Zekî Şengalî ve Seîd Hesen’in yanı sıra Sikêniye Hastanesinde katledilen 8 kişi için Şehit Dilgeş ve Şehit Berxwedan Şehitliği’nde anma töreni düzenlendi.

Türk devletinin 15 Ağustos 2018 tarihinde şehit düşürdüğü Mam Zekî Şengalî, 16 Ağustos 2021’de şehit düşürdüğü YBŞ komutanlarından Seîd Hesen, aynı yılın Ağustos ayında Sikêniyê Hastanesini bombalayarak katleden 8 Şengalli için Şehit Dilgeş ve Şehit Berxwedan Şehitliği’nde anma töreni gerçekleştirildi.

Şengal Özerk Yönetimi tarafından düzenlenen anmaya, siyasi parti üyeleri, Êzidî kurum ve örgüt temsilcileri, aşiret liderleri ve din alimlerinin de içinde olduğu yüzlerce kişi katıldı.

Törende Êzidî kurum temsilleri birer konuşma yaptı. Şehit Aileleri Komitesi Üyesi Hemed Bişar, Türk devletinin, bir irade olmayı başaran Êzidîlerin öncülerini hedef aldığını söyledi. Mam Zekî Şengalî ve Seîd Hesen’in mücadelelerini anlatan Bişar, “Şengal halkının dönüşü ve Şengal Özerk Yönetim’in etrafında toplanması şehitlerin emeği sayesindedir ve bu emeğe sahip çıkmalıyız” dedi.

TAJÊ üyesi Kinê Xidir, Saldırıların Şengal’in örgütlülüğünden vazgeçmesi ve göç etmesi amacıyla gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Düşman bu saldırılarla topraklarımızdan vazgeçmeyeceğimizi ve şehitlerimizin hattında mücadelemizi sürdüreceğimizi iyi bilmelidir. Hainlerin, şehitlerin kanıyla kurtarılan Şengal topraklarında yeri yoktur” dedi.

Törene katılan Şengal Özerk Yönetim Kurulu Eş Başkanı Reham Hico ise, “Êzidî halkı olarak fermanların önünü alabilmek için 15 Ağustos ruhuyla mücadele ettik. Özerk ve özgür bir Şengal için canını feda edenlerin emeği asla unutulmayacaktır. Düşman bu mücadelemizden vazgeçmemiz amacıyla planlarını sürdürüyor. Hiçbir Êzidî, düşmanın hizmetine girip halkına ihanet etmemelidir” diye konuştu.