Şengal’de kadın direnişçi Gulê ana anıldı

Şengal’de 3 Ağustos 2014’te başlayan soykırım saldırılarının dokuzuncu yıldönümünde DAİŞ çetelerine karşı direniş sırasında şehit düşen Gulê ana anıldı.

DAİŞ çetelerine karşı cesur direnişi ile bilinen kadınlardan Gulê Mişko, Êzidîler arasında “Dayê Gulê” (Gulê ana) olarak tanınıyor.

Gulê ana, çetelere karşı son nefesine kadar mücadele ederek şehit düştü. Kadın direnişçi için 2 Ağustos günü, anısına kurulan anıt önünde bir anma düzenlendi.

 

Mam Zeki Dörtyolu üzerindeki anıt önünde bir araya gelen Şengal halkı, burada bir açıklama yaptı.

Anmada ilk olarak söz alan Din Alimi Şêx Saet, “Bizlere yönelik ferman halen devam ediyor. Halkımızın duyarlı olmasını, birlik ve ittifak içinde yaşamasını umuyoruz. Yıllarca bu fermandan bahsettik ancak bizler kendimizi nasıl savunacağımızı bilemedik” dedi.

Dayê Gulê’nin kızı Dilîman Reşo, şöyle konuştu: “Bugünler bizim için kara bir gündür. Bu kara günler yaklaştıkça yaralarımız daha da derinleşiyor. Fakat halkımıza bir kez daha seslenerek fermanların henüz devam ettiğini ve tek bir kız kardeşimiz ve annemiz DAİŞ çetelerinin elinde oldukça fermanların asla sona ermeyeceğini söylemek istiyorum.”

Birlik çağrısında bulunan Dilîman Reşo, şunları ekledi: “Fermanların bir kez daha tekrarlanmaması için halkımızın birlik ve berberlik içinde yaşamasını umut ediyoruz. Eğer kendi şahsi ve parti çıkarlarımıza göre hareket edersek fermanlardan asla kurtulamayız. Birçok kez devletlere ve siyasi partilere güvendik ancak bize hainlik etmekten başka bir yararları olmadı. Şu ana kadar birçok ülke Şengal katliamını bir soykırım olarak tanıdı ancak pratikte hiçbir adım atmadılar, suçluları cezalandırmadılar.”

TAJÊ Üyesi Kinê Xidir ise şöyle konuştu: “En çok neyden korktuysak başımıza o geldi ve bunu derinden yaşadık. Bu saatten sonra artık korkmayacağız, korku yerine Dayê Gulê ve Kürdistan şehitlerinin takipçisi olacağız. Halkımız birlik içinde yaşamalı ki, düşmanın kanlı elleri bize bulaşmasın. Halkımızın bu kara günü unutmamasını ve sahip çıkmasını umut ediyoruz. Bu kara günü her gün dünyaya ve düşmana hatırlatacağız. Tekrardan Dayê Gulê’nin ailesine baş sağlığı dileyerek ‘Şehid Namirin’ diyoruz.”

Konuşmalardan sonra Gulê ananın anıtının etrafında mumlar yakıldı.