GÖRÜNTÜLÜ

Şengal halkı işgale karşı yürüdü, 'direniş' mesajı verdi

Êzidî halkı sokaklara çıkarak işgalci Türk devletinin Şengal ve Rojava’ya yönelik saldırılarını protesto etti, "Onurlu yaşam ve direnişten vazgeçmeyeceğiz" mesajını verdi.

İŞGALE KARŞI YÜRÜYÜŞ

Şengal halkı, Türk devletinin işgal saldırılarına, KDP’nin iş birliği ve Irak hükümetinin sessizliğine karşı yürüdü.

 


Şengal Demokratik Özerklik Meclisi (MXDŞ) öncülüğünde düzenlenen yürüyüş, “Rojava ve Şengal’e yönelik saldırılar savaş suçudur” sloganıyla Sinûn Halk Meclisi önünde başlayıp Sinûn Mam Zeki Bulvarı’na kadar devam etti. Yürüyüş boyunca ihanet karşıtı sloganlar atıldı.

Yürüyüşün ardından Mam Zeki Bulvarı’nda Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) ve Şengal Aşiretler Konseyi birer açıklama yaptı. Açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM), insan hakları kuruluşları ve Irak hükümetine bu saldırılar karşısında sessiz kalmamaları ve tavır almaları çağrısında bulunuldu. Êzidîler, katledilmekle yılmayacaklarını ve özgürlük mücadelesini büyüteceklerini belirtti.

'ONURLU YAŞAMDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

TAJÊ Koordinasyon Üyesi Şemê Remo, şöyle konuştu: “Birkaç gündür işgalci Türk devleti Şengal’e yoğun saldırılar gerçekleştiriyor ve 2014’te fermanda kendini savunan çocuklarımızı şehit ediyor. Irak devletinin sessizliği insanlarda soru işaretleri uyandırıyor; eğer Türk devletiyle iş birliği yapmıyorlarsa şimdiye kadar seslerini yükseltmeleri gerekirdi. Biz şehitlerimizin izinde yürümekten asla vazgeçmeyeceğiz, kendi topraklarımızda onurlu bir yaşam sürdüreceğiz; bu, çocuklarımız ve şehitlerimizin başımızın üstünde olan emanetleridir. Onlarca şehit versek de direnişimizden ve halkımızı savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.”

IRAK DEVLETİNE TEPKİ VE ÇAĞRI

Şengal Aşiretler Konseyi adına konuşan Berekat Murat ise şöyle dedi: “Bu saldırıları şiddetle kınıyoruz; Irak devletine de sesimizi duyuruyoruz, derhal harekete seslerini yükselmeli ve saldırıların parçası olmaktan çıkmalı. Bu saldırılarda siviller hedef alınıyor, 10 yaşında çocuklarımız kendilerini savunmak zorunda kalıyor. Herkesin bildiği gibi dün gece bu küçük topraklara birçok saldırı yapıldı. Soykırıma uğrayan bir halk olarak yaralarımız henüz kapanmadı. Bir kez daha insan hakları kuruluşlarına sesleniyoruz, görev ve sorumluluklarını yerine getirin, sesinizi yükseltin.”