Şenyaşar Ailesi Katliamı: Savcı katillerden yana

AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının katliamıyla ilgili davanın duruşması görüldü. Mahkeme heyeti katillerden yana davranmaya devam ediyor.

AKP Vekili İbrahim Halil Yıldız'ın yakınları ve korumalarının Şenyaşar ailesine ait işyeri ve hastane saldırıları sonucu 4 kişinin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan olaya ilişkin açılan davada savcı mütalaasını verdi. Savcı tutuklu Fadıl Şenyaşar'a 150 yıla kadar hapis istedi.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınları katliam yaptı. Şenyaşar Ailesi fertlerine dönük katliamla ilgili Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşması görüldü.

Duruşma öncesinde adliye önü ablukaya alındı. Saldırıda eşi ve 2 oğlu katledilen Emine Şenyaşar, tutuksuz yargılanan oğlu Ferit Şenyaşar ile kimi aile üyeleri duruşmaya katıldı. Ailenin avukatları ile birlikte Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Urfa ve Antep Barosu'na bağlı avukatlar da duruşmaya katıldı. Duruşmaya, Yıldız Ailesi'nden kimi kişiler ve avukatları da katıldı.

Basın mensupları ile HDP milletvekilleri Nuran İmir, Hişyar Özsoy ve partili eski vekil Behçet Yıldırım’ın duruşma salonuna girmelerine engel olundu.

Saldırıda yaralı olarak kurtulup, sonrasında tutuklanan Fadıl Şenyaşar, duruşmaya tutuklu bulunduğu Elazığ Kapalı Cezaevi'nden, Enver Yıldız ise Osmaniye Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBIS) aracılığı ile katıldı. Yargılamaya sanık savunmalarının alınması ile başladı. Mahkeme heyetinin bir kez daha değiştiği görüldü.

Savcı, mahkemeye sunduğu 17 sayfalık mütalaada, tutuklu Fadıl Şenyaşar için bir kez "Kasten öldürme" ve 8 kez "Kasten öldürmeye teşebbüs" ile 150 yıla kadar hapis cezası istedi. Aynı savcı Enver Yıldız için ise ağır tahrik ile öldürmeden 12 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı Ferit Şenyaşar, Kenan, Abdurrahman, Mustafa, Nihat ve Süleyman, Ali, Mehmet ile İbrahim Yıldız, İbrahim Halil ve Mehmet Şimşek için ise basit adam yaralamadan ceza istedi.

Şenyaşarların dava avukatları savcının mütalaasına karşı savunma için mahkemede ek süre talep etti.

SAVCININ KATİLLERLE İLİŞKİSİ

Şenyaşar Ailesi'nin avukatı Hidayet Emmek, Enver Yıldız'ın yakalanmadan önce savcıyı beklediğini ve daha sonra gelip teslim olduğumu hatırlattı. Enmek, "Savcı dediği kişi soruşturmayı yürüten. 2 yıl boyunca aranan kişi gelip teslim oluyor. Ve aynı savcı sübjektif bir iddianame hazırladı. Biz Enver Yıldız’ın gelecek dediği savcının bu iddianameyi hazırladığını düşünüyoruz. Bugün verilen mütalaa ile savcının hazırladığı iddianame aynı. Kes yapıştır. İddianame taraflı olduğu gibi mütalaa da aynıdır" dedi.

Mütalaanın kabul edilemez olduğunu vurgulayan Av. Gökhan Dayık, "Kendin çal kendin oyna durumu var. Adalet talebi karşılanmadı" dedi.

Dava avukatı Metin Özbadem da tepki göstererek, "Aceleyle davayı kapatmaya çalışıyorlar" dedi.

Aile avukatı Bülent Duran ise şöyle konuştu: “Dosyayı tefrik ederek, Yıldız Ailesi'nin aklanacağı, Şenyaşar Ailesi'nin mağdur edileceği belliydi. Biz bundan kaygılıydık. Adil yargılama süreci adil işletilmedi. Bu dosyanın üzeri kapatılmaya çalışılmakta."

AVUKATLARIN TALEBİNE RET

Mahkeme heyeti, dava avukatlarının tüm taleplerini reddederek, Fadıl Şenyaşar ile Enver Yıldız’ın tutukluluk halinin devamına, avukatların ek savunma talebi üzerine bir sonraki duruşmayı karar duruşması olarak 25 Aralık tarihine bıraktı.