Şirnex’te halk buluşması: Demokrasiden bahsetmek için İmralı tecridi bitmeli

Şirnex’teki halk buluşmasındaki konuşmalarda, İmralı tecridi sürdükçe demokrasiden söz edilemeyeceği belirtildi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Şirnex’in Yeni Mahallesi’ndeki parti il binası önünde halk buluşması düzenledi. Buluşmaya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, TJA, HDP ve Barış Anneleri Meclisi yöneticileri ile yüzlerce kişi katıldı. Yurttaşların halay çektiği buluşma, Çerxa Şoreşê marşının okunmasıyla başladı. Ardından kitle hep bir ağızdan “Direne direne kazanacağız” sloganı attı.

'TECRİT SÜRDÜKÇE DEMOKRASİDEN SÖZ EDİLMEZ'

Buluşmada konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, bu seçimin Türkiye ve Kurdistan halkları için fırsat olduğunu söyleyerek, “Halkımıza karşı 8 yıl önce faşist AKP-MHP iktidarı savaş kararı aldı. Kurdistan'ın dört parçasına yönelik saldırılarını artırdılar. Öcalan tecrit edildi ve Kurdistan'ın dört parçasına saldırılar düzenlendi. Amaçları Kürt halkını yok etmekti. Ama iddia ettikleri gibi kökümüzü kurutamadılar ve bu kök gün geçtikçe yeşerdi. Kürt halkı 40 yıldır demokrasi istiyor. Bu hükümet her zaman savaşa karşı olduğunu söylüyor ama her defasında Kurdistan'a saldırılar yapıyor. Her şekilde saldırdı. Kimyasal silahlarla saldırdılar. Barış istediklerini söyleyenler, bu saldırılara karşı seslerini yükseltmiyor. Biz buna karşı duruyoruz ve bedelini en ağır şekilde ödüyoruz. Barış ve özgürlük için bizler bedel ödüyoruz. 14 Mayıs'ta bu faşist iktidarı yeneceğiz. Bu seçim tüm Kurdistan ve Türkiye halkı için bir fırsattır. Ancak bir de şu gerçek var ki, Öcalan üzerindeki bu tecrit devam ettiği sürece kimse özgürüm diyemez. Tecrit devam ettiği sürece hiç kimse demokrasiden bahsedemez. Öcalan'ın fikri Ortadoğu'daki en büyük örnektir. Onlar kaybedecek, biz kazanacağız. Zafer bizimdir” dedi.

ABDULLAH ÖCALAN'IN DEKLARASYONU SAHİPLENİLDİ

Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ise halkların  iktidara 14 Mayıs’ta gereken cevabı vereceğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Öcalan’ın 2013 deklarasyonu günceldir, bizim çözüm irademizdir. Biz Yeşil Sol Parti olarak 2023 seçimlerine giderken, iktidarın buzdolabına kaldırdığı çözüm sürecinin ne kadar gerekli ve güncel olduğun biliyoruz. 2013 yılında sayın Öcalan’ın Amed Newroz’una ve Türkiye halklarına gönderdiği deklarasyon bizim deklarasyonumuzdur ve bu deklarasyonun hayat bulması bizim elimizdedir. Sorunun çözümünde hiç kimseden bir beklenti içinde değiliz. Herhangi bir siyasi iradeye mecbur olmadan kazandığımız dinamikler ve mekanizmalarla bu sorunu hep birlikte Kürt halkının gerçekliğine uygun bir şekilde çözeceğiz. Türkiye’de demokratik bir cumhuriyeti ve yaşamı birlikte inşa edeceğiz. 2015 yılında kazandık. 2023 yılı AKP ve MHP iktidarının ve tek adam rejiminin kaybettiği Türkiye’deki bütün kadınların, halkların ve gençlerin kazandığı bir yüzyıl olacak. ‘Jin jiyan azadî’, kadın özgürlüğü kadın direnişi bu coğrafyanın temel felsefedir. Biz ‘jin jiyan azadî’yi Jina Mahsa’nın saçlarında, Gülistan Doku’nun gülüşünde, İpek Er’in çığlığında, Deniz Poyraz’ın inancında gördük. Öyle ki ‘jin jiyan azadî’ bir slogan değil ülkenin sınırlarını aştı bütün dünyada hayat buldu. İktidarın evlere kapatmaya çalıştığı kadınlar bu iradeyle Türkiye siyasetine müdahale ediyor, etmeye devam edeceğiz. Erkek egemenliği yıkılana kadar, erkek şiddeti sona erinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz."