Agirî’de hastalar yollarda hayatlarını kaybediyor

Yeşil Sol Parti Ağrı Milletvekili Necla Demir, 540 bin nüfusa sahip olan Agirî'de yeterli sayıda doktor olmadığı için, yurttaşların sağlık hakkından yararlanamadığını ve yollarda hayatlarını kaybettiklerini söyledi.

540 bin nüfuslu Agirî’de sağlık krizi büyüyor. Yeterli sayısı da hastane, sağlık ocağı olmayan kentte doktor, sağlık çalışanı ve tıbbı cihaz da yok. Türkiye’de 461 kişiye bir doktor düşerken Agirî’de bu oran 857 kişiye çıkıyor. Yine uzman doktor sayısı en az 540 olması gereken şehirde, 213 uzman doktor bulunuyor.

Türkiye ve Kürdistan’da doğum oranı en yüksek kentlerin başında gelen Agirî’de sadece bir kadın doğum doktoru bulunuyor.

‘AĞRILILAR HASTALARINI ERZURUM YA DA WAN’A GÖTÜRÜYOR’

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Milletvekili Necla Demir, Sağlık Bakanlığı’nın 2021 verilerine göre Türkiye’de doktor başına 461 hasta düştüğünü ama 540 bin nüfuslu Agirî'de doktor başına 857 hasta, Mûş’ta 830, Riha'da 879, Şirnex'te 789, Osmaniye’de ise 778 hasta düştüğünü söyledi.

Agirî’nin doğum oranı en yüksek illerin başında geldiğine dikkat çeken Necla Demir, “Ama Ağrı merkezde kadın doğum uzman doktor sayısı 12 olması gerekirken şu an 5 doktor bulunuyor. Yine yemek borusu kanserinde endemik bir yer olmasına rağmen sadece bir tane onkolog var. Kendisi de dönem başından beri sağlık sorunlarını gerekçe göstererek, ağır kanser hastalarına rapor vermediği gibi hastaları tedavi etmiyor ve reçete yazamıyor. Bu durumda da ağır kemoterapi gören hastalar, bir rapor yazmak için maalesef şartlarını, koşullarını zorlayarak en yakın il olan Erzurum ya da Van’a gitmek zorunda kalıyorlar” dedi.  

‘HASTALAR YOLLARDA HAYATLARINI KAYBEDİYOR’

Yıllardır Agirî halkının doktor ve sağlık sıkıntısı yaşadığını dile getiren Necla Demir, şöyle konuştu: “Yıllardır bu sorunlar çözülmediği gibi girerek daha da derinleşiyor. Bu sorunlar Ağrı iline kadermiş gibi dayatılamaz. Ağrı-Erzurum Karayolu, 7’den 70'e tüm Ağrı halkının travması olmuş. Ağrı-Erzurum Karayolu, her açıdan insanların hafızasında bir trajedi olarak yerini almıştır. Ağrı halkı hastalarını bu yollarda kaybetti. Ağrı’da uzman doktor ve yeterli teçhizat olmadığı için insanlar hastalarını Ağrı-Erzurum Karayollarında kaybetti. Bunu gerekli yerlere bildirdiğimizde ilahi bir durummuş gibi, kadermiş gibi katlanılması ve sabredilmesi gereken bir durum olarak dayatılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Bunun üzerinde durulması gerekiyor. Biz de gerekeni yapacağız ve üzerinde duracağız. Yine aynı şekilde Ağrı’da iki tane göğüs hastalıkları uzmanı vardı ama bir tanesi atamadan dolayı hastaneden ayrılmış, bir diğeri de aynı şekilde doğum iznine ayrıldığı için Ağrı Araştırma Hastanesi’nde uzman doktor yok. Beyin cerrahi uzmanı alanında doktor var. Çocuk cerrahisinde de bir uzman doktor bulunuyor İlçelerden de hastalar Ağrı merkeze geldiği için büyük bir yoğunluk meydana geliyor. Bu güne kadar bu zorunlar çözülmediği için katlanarak günümüze kadar gelmiş durumda. Biz kesinlikle bunun takipçisi olacağız.”