AKP çocuk yaşta evliliği ve çocuk işçiliğini teşvik ediyor

Eğitim Sen Van Şube Eşbaşkanı Murat Atabay, Kürt çocuklarının hala kendi anadillerinde eğitim alamamasının dezavantajlarına, eğitim sistemiyle çocuk yaşta evliliğin ve çocuk işçiliğinin teşvik edildiğine dikkat çekti.

Eğitim Sen Van Şube Eşbaşkanı Murat Atabay ve Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (Van SMMMO) eski Başkanı İbrahim Şahin,  20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü vesilesiyle ANF’ye konuştu.

Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, Birleşmiş Milletler’in aldığı kararla Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi ile her yıl 20 Kasım’ın, Dünya Çocuk Hakları olarak kutlandığını ancak Türk devletinin köken, din ve kültürle alakalı bazı maddelere çekinceler koyarak sözleşmeye imza attığını hatırlattı.

En büyük problemin, çocukların kendi anadillerinde eğitim alamaması, ikincisi ise özellikle salgın sürecinden bu yana çocuk işçiliğinde artış olduğunu kaydeden Atabay, “Bu yüzden Dünya Çocukları Günü’nde aslında yapılması gereken, Türkiye’deki bu politikaların tekrar gözden geçirilmesi, bu çekincelerin ortadan kaldırılması, erken yaşta evliliklerin ve çocuk işçiliğinin önüne geçecek  adımların atılması gerekiyor” dedi.

AKP ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİ VE ÇOCUK YAŞTA EVLİLİĞİ TEŞVİK EDİYOR

Türkiye’deki mevcut eğitim sisteminin çocuk işçiliğini ve çocuk yaşta evlilikleri meşrulaştıran hatta teşvik eden bir yerde durduğunu söyleyen Atabay, “Türkiye’de devlet eliyle özellikle eğitim alanında uygulanan mesleki eğitim merkezleri ile çocuk işçiliği net bir şekilde teşvik ediliyor. Bu eğitim merkezlerinde çocuklar sermayenin eline işçi olarak, iş gücü olarak bırakılıyor. Özellikle AKP iktidarından bu yana çocuk yaşta evlilik oranında ciddi bir artış var ve bunun meşrulaştırılması söz konusudur. Evlendirilen ve eğitim hayatından koparılan çocuklarla ilgili herhangi bir denetim ve çalışma yok. Aksine çocuk yaşta evliliklere ilişkin teşviki var, AKP hükümetinin” şeklinde konuştu.

KÜRT ÇOCUKLARI EĞİTİME DEZAVANTAJLI BAŞLIYOR

Kürt çocuklarının anadillerinde eğitim alamadıkları için dezavantajlı olarak eğitime başlamaları yanında ekonomik krizden dolayı yaşadıkları sıkıntılara değinen Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, şöyle devam etti: “Ekonomik krizden dolayı aileler çocuklarını okuldan almak zorunda kalıyor. Okulu bırakan çoğu çocuk bir işte çalıştırılıyor, bu da çocuk işçiliğin önünü açıyor. Kürdistan’daki dezavantajlı durum, diğer bölgelere göre çok daha fazla. Okullarda çocuklara sağlıklı beslenmesini sağlayacak günde en az iki öğün verilmesi gerekiyor. Özellikle okula aç gelen, sağlıklı beslenmeden gelen çocuk sayısından ciddi bir artış var. Hem çocukların okulda ciddi sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor hem de ailelerin ekonomik alanında ciddi sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor. Aileler, hem beslenme hem de kırtasiye alanında büyük sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Aileler, kırtasiye malzemelerini artık lüks olarak görüyor, öncelikleri çocuklarının okula aç gitmemelerdir. Maalesef beslenme konusunda bunu karşılamayacak durumda olan aileler var. Çocuklar okula aç geliyorlar, aç bir şekilde eğitim alıyorlar ve aç bir şekilde evlerine dönüyorlar. Özellikle sendikamızın da üzerinde durdurduğu her çocuğun günde iki öğün sağlık bir şekilde beslenmesi gerekiyor.”

ÇOCUKLARIN ÇALIŞTIRILMASI YASAK

Van SMMMO eski Başkanı İbrahim Şahin de, çocuklara yeterince  sahip çıkamadıklarını söyledi. Çocukların okulda, park ve bahçelerde oynamaları gerekirken yoksulluk nedeniyle çalışmak zorunda kaldıklarını söyleyen Şahin, “Van ilimizde 18 yaş altındaki yüzlerce çocuk asgari ücretin çok çok altında bir ücretle yasadışı şekilde çalıştırılıyor. İlgili birimlerin iş yerlerini denetlemesi gerekiyorken maalesef bir denetim yok. Eğer bir denetim olsaydı, düşük ücretle çalışanların ve koşulları kötü olan çocuklarımızın sorunları çözülebilirdi. Çocukların çalıştırılmasının en büyük nedeni yoksulluk ve ekonomiktir. Dolayısıyla çocuklar, çocuk olma haklarından mahrum kalmaktadırlar” diye konuştu.