AKP'den Van'a 'dev yatırım': 90 Milyonluk cezaevi

Kürdistan'a yönelik cezaevi ve karakol dışında bir yatırım yapmayan Türk devleti, Van'a 90 milyonluk yeni bir cezaevi yapıyor.

Van'da metro, stadyum, çevre yolu ve sahil yolu vaatlerinde bulunan AKP hükümeti bu vaatler yerine şehre Türkiye'nin en büyük cezaevlerinden birini yapıyor. Van’da T, F, M L tipi ve açık cezaevleri bulunmasına rağmen Adalet Bakanlığı Erciş ilçesine 90 milyona mal olan yeni bir cezaevinin temelini attı.

Van Valisi M. Emin Bilmez, AK Parti Milletvekilleri Abdulahalat Arvas ve Erciş Kaymakamı hep birlikte yeni cezaevi inşaatını gezerek yapılacak olan cezaevinin özelliklerini basına anlattı. Erciş'te inşaatı süren T Tipi Açık ve Kapalı cezaevi için yatırım bedelinin 90 milyon TL olduğu belirtildi. 64 bin metrekare alana sahip olan cezaevinde açık bölüm 500 kişilik, kapalı bölüm ise 760 kişilik kapasitesinde olacak.

AKP KÜRTLERE CEZAEVİNİ REVA GÖRÜYOR

Cezaevinin Van halkına büyük bir yatırımmış gibi sunulmasının trajikomik bir durum olduğunu vurgulayan HDP Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kava, "Özellikle AKP iktidarı döneminde Kürt kentlerinde cezaevleri kompleks şeklinde yapıldı. Van'da F, T, L ve M tipi cezaevi var iken yeni bir cezaevi yapılıyor. İnsanlarımızın çalışabileceği iş alanları açılsa gençlerimiz batıda inşaatlarda, ırkçı saldırılarda ölmeyecek. Ama AKP Kürtlere cezaevlerini reva görüyor. Bunları halkımıza hizmet olarak anlatıyorlar. Bu iktidarın bize müjde sunduğu ancak cezaevi oluyor, ya da günde kaç kişi öldürdüğünün müjdesini veriyor. AKP’nin geçmişi de böyleydi, geleceği de böyle olacak.

Bir toplumda suç oranı neye göre hesaplanıyor, demokrasi ilkeleri, ölçüleri ve ekonomik durumdur. İnsanları suç işlemeye teşvik eden etkenlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu haklar ve özgürlükler tanınmadığı zaman devlet vatandaşa cezaevleri yapıyor. İnsanlarımıza potansiyel suçlu olarak bakılıyor. Normal ülkelerde suç oranı düşürülür ama AKP bunu yapamadığı için cezaevleri yapıyor. Dolayısıyla AKP iktidarı döneminde cezaevleri artmaya devam edecek. O kadar çok tutukluyorlar ki haliyle buna sarılıyorlar" diye konuştu.