AKP’nin 12 milyar yatırımı yalanı

Hakkari’de istediği desteği bulamayan AKP, hemen hemen her hafta bir bakanını Hakkari’ye gönderiyor. AKP’nin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AKP iktidarı döneminde Hakkari’ye 12 milyar yatırım yapıldığını iddia etmesi tepkilere neden oldu.

31 Mart Yerel Seçimlere az bir süre kala, AKP’nin bakanları Hakkari’den çıkmıyor. 17 yıllık iktidarı boyunca Hakkari ve ilçelerinde tüm dağlara ve tepelere kalekol ve karakolları yapan AKP’nin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AKP iktidarı döneminde Hakkari’ye 12 milyar yatırım yapıldığını iddia etti. Bakan Kurum, 12 milyar yatırımın nereye yapıldığını da söylemedi. Bakan Kurum’un Hakkari’ye 12 milyar lira yatırım söylemine Hakkarililer, “AKP 12 milyar yatırım yapmışsa biz neden görmüyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

AKP tarafından 2016’da DBP’li Hakkari Belediyesi’ne atanan kayyumu ve Belediye Başkan Adayı Cüneyt Epcim, borçsuz olan belediyeyi iki yılda 500 milyon TL borcun altına soktu. DBP’li Hakkari Belediyesi’ni borç batığına sokan Kayyum ve AKP Adayı Epcim, belediye borçlarını DBP’ye mal etmişti. 17 yıllık iktidarı döneminde Hakkari’ye hiçbir yatırım yapmayan AKP, Hakkari halkının kendi öz gücüne dayandırarak yaptığı üretimi bitirmeye çalıştı. Hakkari halkının binlerce yıldır geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık, “Özel Güvenlik Bölgeleri” adı altında yasaklandı. Köylünün ve çiftçinin tarlalarını ekip biçmesine, hayvanlarını yaylalara çıkarmasına engel oldu. Doğu ve Güney Kürdistan’a komşu olan Hakkari halkının sınır ticareti yapmasını yasakladı.

HAKKARİ, DBP’Lİ BELEDİYELER DÖNEMİNDE HİZMET VE YATIRIM GÖRDÜ

Hakkari, 90 yıllık Türkiye tarihinde ilk defa DBP’li belediyeler döneminde hizmet ve yatırım gördü. DBP’li Hakkari Belediyesi’nin yaptığı hizmetleri hazmedemeyen AKP iktidarı 2016 yılında Hakkari Belediyesi’ne kayyum atadı. DBP Hakkari Belediyesi’nin Hakkari halkına yaptığı tüm hizmetler durduruldu. Halk susuz bırakıldı, yolları tahrip edildi, çöpler toplanmamaya başlandı. AKP 17 yıllık iktidarı boyunca Hakkari’ye sadece yasaklar getirdi. Hakkari dağları, ovaları, vadilerinde yüzlerce kalekol ve karakollar yaptı.

‘AKP’NİN YATIRIMI KALEKOL, KARAKOL, SİLAH VE BOMBA’

Güvenlik gerekçesiyle adını açıklamamak istemeyen bir Hakkarili, AKP’nin Hakkari’ye 12 milyar lira yatırım yaptığını ama bu yatırım dedikleri sadece kalekol, karakol, silah ve bomba olduğunu söyledi. Her seçim dönemlerinde AKP’nin bu tür yalanları sık sık dile getirdiğini ifade eden söz konusu kişi, Hakkari halkının bu yalanlara kanmayacağını ve 31 Mart Yerel Seçimlerinde AKP’ye gereken cevabı sandıkta vereceğini vurguladı.

AKP’nin Hakkari’de yatırım dediği kalekollar, karakollar ve HES’ler:

Şemdinli ilçesi: Şemdinli’ye 50 kilometre uzakta olan, İran sınırında, Şehidan Dağı karşısında bulunan Mağaraönü (Şikeftan), Gola, Aşağı Kayalar (Ketuna Binî), Yukarı Kayalar (Ketuna Seri), Seçkin (Zivkan), Bal (Balê), Sarıca (Zerikî) ve Hasrova (Gosrova) köylerinin bulunduğu alanlara yeni karakollar ve asker yığınak yapılmaktadır. Bu bölgede Varıbozu, Dema Çiya, Girê Eshaba, Berê Evrazê, Kaniyaspi, Banige, Tilsê, Kola, Nerduşe, Bihiyahorê, Gendalok, Vargeniman, Şikeftan, Garê, Gelişim, Evrestepe, Masîro, Meleyan, Zini Tepesi, Türkan Tepesi ve Çimeni Hesci alanlarında karakol yapımları sürüyor. Sınırın karşısında İran'da Xelila 1, Xelila 2, Zerpele, Şikeftan Tepesi, Şehidan alanı, Fişe karşısı, Kendalok karşısı ve Kemalok’ta karakollar yapılırken, Şehidan Dağı zirvesine İran tarafından uçaklara karşı radar sistemi kurulmuştur.

Yüksekova ilçesi: Dağlıca bölgesi 3 adet, Çobanpınar köyü, Doskî bölgesi 2 adet, Büyükçiftlik beldesi, Kısıklı köyü, Perihan mıntıkası, Güvenli köyü.

Alınan bilgilere göre 100 yeni kalekol için ihale çalışmaları sürüyor.

5 YILDA 18 HES

AKP hükümetinin son 10 yılda Hakkari’de en çok yaptığı işlerden biri de HES. Hakkari ve çevresine son 5 yılda 18 HES yapıldı. Ön lisans alarak HES yapımına başlamak isteyen birçok şirket ise sırada bekliyor. İşte AKP’nin Hakkari’deki HES listesi.

FAALİYETTE OLAN HES’LER

Bağışlı HES Hidroelektrik Ceykar Elektrik Üretim 30 MW

Kırıkdağ HES Hidroelektrik CFC Elektrik Enerjisi 17 MW,

Otluca HES Hidroelektrik

Fernas Enerji 1,28 MW, Hakkari Çukurca Termik Santrali

Yüksekova Belediyesi Güneş Enerji Santrali.

Ön Lisans Alan ve Planlanan Bazı Elektrik Santralleri ise şöyle:

Geçitli HES Hidroelektrik Akme Elektrik Üretim 32 MW

Doğanlı 3 Barajı ve HES (ön lisans alındı) Hidroelektrik

DC Hidro Enerji 314 MW Çukurca Barajı ve HES (ön lisans alındı)

Hidroelektrik: DC Hidro Enerji288 MW Hakkari Barajı ve HES

Hidroelektrik:  HCZ Enerji 242 MW Dilektaşı Barajı ve HES (ön lisans alındı)

Hidroelektrik: Türkerler Holding 130 MW, Doğanlı Barajı ve HES (ön lisans alındı)

Hidroelektrik: DC Hidro Enerji 118 MW, Şemdinli Barajı ve HES (ön lisans alındı)

Hidroelektrik: Reis Grubu 106 MW, Doğanlı 2 Barajı ve HES

Hidroelektrik: DC Hidro Enerji 45 MW,Yenihan HES (ön lisans alındı)

Hidroelektrik: CFC Elektrik Enerjisi 35 MW, Rubarişin Barajı ve HES

Hidroelektrik: Ceykan Enerji 30 MW, Orta Zap HES (ön lisans alındı)

Hidroelektrik: Dağlıca Enerji 15 MW, Şemdinli Regülatörü ve HES (ön lisans alındı),

Hidroelektrik: Miran Enerji 12 MW