AKP ve Kayyumun Kürtçe eğitim yalanı

Van’da Perperok Kürtçe ismini kaldıran ve Kürtçe eğitimi yasaklayan AKP ve kayyumu şimdi de seçim reklamı olarak belediye bünyesinde Kürtçe ve Türkçe eğitim verdiklerine dair propaganda yapıyor.

DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Perperok'un Kürtçe ismini kaldıran ve Kürtçe eğitimi yasaklayan AKP ve kayyumu şimdi de AKP’nin seçim reklamı olarak belediye bünyesinde Kürtçe ve Türkçe iki dilli eğitim verdiği propagandasını yapıyor. Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum, belediye bünyesinde açılan ve çocuklara Kürtçe eğitim veren Perperok Kürtçe Kreşi’nin ismini Van Büyükşehir Belediyesi Çocuk Kreşi yaptı, Kürtçe eğitimi yasaklayarak, Türkçeleştirdi.

DBP'li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015'te açılan ve tamamen Kürtçe eğitim veren Perperok Kürtçe Kreşi'nde yüzlerce çocuk yetiştirildi. Ücretsiz olan Kürtçe kreşe, Van halkı yoğun ilgi gösterdi. Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı ilk Kürtçe kreş sayesinde Kürt çocukları ilk defa Van’da anadilleriyle eğitim görüyordu.

KÜRTÇE KREŞE OLAN İLGİ, TÜRK DEVLETİNİ KORKUTTU

Kürt halkının Kürtçe kreşe ilgisi giderek yayılıyordu. Van’ın bütün ilçeleri başta olmak üzere DBP’li belediyelerinin bulunduğu Serhat bölgesinde Perperok Kürtçe Kreşi örnek alınarak art arda Kürtçe kreşler açmaya başladı. Bölgede Kürtçe eğitim giderek önem kazanması ve destek görmesi Türk devletini korkutmaya başlamıştı.

Bu korkuyla birlikte Van Büyükşehir Belediyesine kayyum atanmasıyla birlikte, Van kayyumunun ilk icraatı Kürtçe eğitim veren Perporok Kürtçe Kreşin ismini ve Kürtçe eğitimi yasaklamak oldu. Perperok yerine Van Büyükşehir Belediyesi Çocuk Kreşi ismi verildi. Kürtçe eğitimin yerine Türkçe eğitim verilmeye başlandı. Ücretsiz olan kreş paralı hale getirilerek ticarethaneye çevrildi.

AKP’NİN KÜRTÇE YALANINA HALK TEPKİ GÖSTERDİ

Kürt dili ve eğitimini Van’da yasaklayan kayyum, 31 Mart yerel seçimlere bir gün kala, AKP Van Büyükşehir Belediyesi adayı Necdet Takva ile birlikte Kürtçe adını ve Kürtçe eğitimini yasakladığı kreş üzerinden seçim propagandası yapmaya başladı. Kreşte Kürtçe konuşmak dahi yasak iken, yaptıkları klip ile kreşte iki dilli, Kürtçe ve Türkçe eğitim verdiklerini belirtiyor.

Seçim propagandası yapılan kreşte daha önce çocukları Kürtçe eğitim alan aileler ise kayyuma ve AKP’ye tepki gösterdi. Kreşte 2 yıldır Kürtçe’nin yasaklandığını dile getiren veliler, Kürtçe’yi yasaklayan zihniyetin, seçimler birlikte yalanlara başvurmaya başladıklarını söyledi.