AKP Xelat’ta 15 bin Ahıskalı Türk için konut inşa ediyor

AKP-MHP iktidarının Bedlîs’in Xelat (Ahlat) ilçesinde 15 bin Ahıskalı Türk için bin yeni konut daha inşa ediyor.

Kürt nüfusunun artmasından korkan Türk devleti, demografik yapıyı değiştirmek için TOKİ’yi devreye soktu. AKP-MHP faşist ittifakı, yüzyıldır Türk devletinin hedefinde olan Bedlîs ve ilçelerinde bu temelde yeni bir plan daha devreye koydu. Son bir yıl içinde Bedlîs’in Xelat ilçesine TOKİ tarafından 500 konut yapılarak, bu konutlara yabancı uyruklu binlerce Türk göçmen yerleştirildi.

XELAT’A BİN YENİ KONUT

AKP-MHP, 2022 yılında Xelat ilçesine 200 konut yaparak 2 bin 500 Ahıskalı Türk yerleştirirken, 2023 yılında ise yapımı devam edilen 300 konuta da yine 300 Ahıskalı Türk yerleştirecek. Xelat’a son bir yıl içinde yabancı uyruklu yaklaşık 5 bin 500 kişi yerleşmiş olacak. Bununla da yetinmeyen AKP iktidarı, Xelat’a bin yeni konut daha yapacak. Bu yıl içinde yapımına başlanacak olan bin konuta, yaklaşık 15 bin kişi yerleştirilecek.  

Bedlîs halkı, Türk devletinin yüzyıllık asimilasyon ve demografik yapı değiştirme politikasına karşı direnişini sürdürürken 2016 ve 2017 yıllarında Ukrayna'dan getirilen 3 bin Ahıska Türkü özel olarak Bedlîs'in Xelat ve Erzîngan’ın (Erzincan) Çimîn (Üzümlü) ilçelerine yerleştirildi. 

AKP iktidarı 2015 ile 2023 yılları arasında 25 binden fazla yabancı uyruklu Türk göçmeni Xelat’a yerleştirdi. Yapılan konutların tüm giderlerini AKP-MHP iktidarı karşılıyor.

Türk devleti daha önce de Elcewaz (Adilcevaz), Wan’ın Erdîş (Erciş), Qelqelî (Özalp)  Agirî’nin Dûtax (Tutak) gibi Kurdistan'ın birçok kentinde yabancı uyruklu göçmen yerleştirmişti.