Altı defa açılışı yapılan sınır kapısı yedinci kez kapatıldı

AKP tarafından bugüne kadar altı defa resmi törenle açılan Van İran Kapıköy-Razi Sınır Kapısı bir kez daha kapatıldı.

Van’ın İran sınırında bulunan Kapıköy-Razi sınır kapısı tam bir çile kapısına dönüştü. 1991’de açılan, 2004’te ‘örgüte katkı sağlıyor’ denilerek AKP’li Ticaret Bakanı Kürşat Tüzmen tarafından kapatılan sınır kapısı her seçim öncesi AKP’li yetkililer tarafından resmi törenlerle açılan ve sonra yine kapanan Kapıköy sınır kapısı son olarak 2020 yılında başlayan salgının ardından kapatıldı. Nisan ayında salgındaki olumlu gelişmeler üzerine Kapıköy sınır kapısı yeniden açıldı. Ancak Kapıköy sınır kapısı Temmuz ayı içinde yeniden kapatıldı. Türk yetkililer bu konuda İran’ı suçlarken, İran tarafı ise Türkiye’yi suçluyor. Bu arada olan sınır kapısından günlük 50 ya da 100 TL ile geçimlerini sağlayan yurttaşlara oldu.

ALTI DEFA AÇILDI, YEDİ DEFA KAPANDI

18 Temmuz 2009: Van'da 2 gün devam eden Türkiye-İran Sınır Ticareti Ortak Komitesi 6. Dönem toplantısı sonunda iki ülkenin Dış Ticaret Müsteşar Yardımcıları arasında protokol imzalandı.

24 Ekim 2010: Van ile İran İslam Cumhuriyeti Hoy kenti esnaflarının bulunduğu Sınır Ticaret Merkezleri, Van'ın Saray ilçesi Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nda düzenlenen törenle açıldı.

16 Nisan 2011: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı törenle açıldı.

10 Ekim 2015: Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve AKP Van Milletvekili ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından törenle açılışı yapıldı.

19 Mart 2019: Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katıldığı görkemli bir açılış yapıldı.

14 Nisan 2021: Salgın nedeniyle 14 aydır kapalı bulunan sınır kapısı törenle yeniden açıldı.

‘HÜKÜMET SEÇİM VAADİ OLARAK KULLANACAK’

Yıllardır sınır kapısında yolcu taşıyan minibüs firması sahibi Taylan Durmaz; hükümetin Kapıköy-Razi sınır kapısını seçim vaadi olarak kullanmak istediğini söyledi. İran devletinin sürekli işi yokuşa sürdüğünü ve vatandaşlarının Türkiye’ye gelmemesi için her yolu denediğini kaydeden Durmaz: “İki taraf da bu konuda oldukça isteksiz davranıyor. İki devletin de öncellikleri çok farklı. Burada ben ve benim gibi yüzlerce insan yaklaşık 1.5 yıldır mağdur ediliyoruz. Yaptığımız tüm başvurular sonuçsuz kaldı. İnsanlar burada günlük 50-100 TL gibi küçük meblağlarla ticaret yapıyor ama onu da engelliyorlar. Türkiye’nin diğer sınır kapılarında yapılmayan şey burada yapılıyor. Bu durumdan Van’ın ticareti olumsuz olarak etkileniyor” ifadelerini kullandı.

‘SINIR KAPISI VAR FAALİYETİ YOK’

Kapıköy sınır kapısında ticaret yaparak yaşamını idame ettirmeye çalışan Emre Değer ise şunları söyledi: “Herhangi bir ticaret yok. Sadece transit geçişleri vardı, o da salgından dolayı kapatıldı. Cumhurbaşkanı Mayıs’ın sonunda kapı için tarih verdi ve kapı için tekrar açılış töreni düzenlendi. Kapıköy sınır kapısı yeniden kapatıldı. Herhangi bir giriş çıkış yok, sadece çifte vatandaş girişli olarak açılan kapı herhangi bir kar faaliyeti yok. Hakkari Esendere ve Doğubayazıt sınır kapısı da aynı bu durumda.”