Amed Barosu ifade özgürlüğü ihlaline karşı AYM’e başvurdu

Üyeleri hakkında açılan davalara karşı ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini belirterek AYM’ye başvuruda bulunan Amed Barosu, hemen hemen her dönem iktidar tarafından sistematik olarak hedef alındıklarına dikkat çekti.

Amed Barosu, yönetim kurulu üyeleri hakkında açılan soruşturma, davalara ve baskılara ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yaptı. Başvuruya ilişkin yazılı açıklama yayınlayan Amed Barosu, hukuk, adalet, barış ve insan hakları mücadelesi konusunda yıllardır mücadele yürüten ve bu uğurda Başkanı Tahir Elçi’yi yitiren baronun, hemen her dönem iktidar tarafından sistematik olarak hedef alındığını hatırlatıldı.

TERÖRİZM SUÇLAMASI

Baronun, defalarca iktidar ve ona bağlı medya tarafından hedef gösterildiği hatırlatılan açıklamada, 2018-2020 döneminde baro faaliyetleri gerekçe gösterilerek çok sayıda soruşturma başlatıldığı vurgu yapıldı. Açıklamanın devamında ise şunlar kaydedildi: “Amed Barosu’nun Ermeni Soykırımı, kayyum atamaları, açlık grevleri ile ilgili olarak çeşitli tarihlerde yapmış olduğu basın açıklamaları ve diğer faaliyetleri nedeniyle başkan ve yönetim kurulu üyeleri hakkında çok sayıda soruşturma açılmıştır. Son dönemlerin en çarpıcı soruşturma yöntemi ise gerek kişileri, gerekse de kurumları sindirmek ve itibarsızlaştırmak amacıyla hükümet politikalarını eleştiren kişi ya da kurumlara karşı sistematik bir şekilde terörizm suçlaması yöneltilmesidir. Bu kapsamda Baromuzun yürüttüğü faaliyetlerin bir kısmı, hiçbir gerçekçi ve somut delil olmamasına rağmen yerel savcılar tarafından ısrarlı bir şekilde ‘terör örgütü üyeliği’ soruşturmalarına konu edilmektedir. Anayasa Mahkemesi’nin ifade özgürlüğünü ve kişi güvenliğini tehdit eden bu ‘yargı tacizine’ karşı hızlıca karar vereceğini ve bu hukuksuzluğa son vereceğini ümit etmekteyiz.”