Amed'de 12. gün: Direniş her geçen gün büyüyecek!

Amed'de kayyum gasbına karşı direniş 12. gününde. Eylemde yapılan açıklamalarda, kadın kazanımlarının hedeflendiği belirtildi. Direnişin her geçen gün kartopu gibi büyüyeceği vurgulandı.

Kayyumlara karşı başlatılan oturma eylemine katılan DİK Üyesi Mehmet Emin Ay, "Zalimlerle yürüyenler günahkardır, suçludur, toplumun vicdanında suçludur” diyerek. Nemrut’a karşı direnen İbrahim gibi kayyumlara karşı direneceklerini söyledi.
Kayyum gasbına karşı Amed'in Lise Caddesi’nde başlayan eylem 12’nci gününde devam ediyor. Bugünkü eyleme, HDP’li vekillerin yanı sıra Batman ve Amed Barış Anneleri, Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), Batman Belediyesi eşbaşkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz, TJA bileşenleri, Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyeleri, İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç katıldı.

‘KADIN KAZANIMLARINI KRİMİNALİZE EDİYORLAR'

Eylemde kurulan serbest kürsüde halk kayyuma karşı tepkilerini dile getirdi. Serbest kürsüde konuşan kadın hakları savunucusu ve Kürt Siyasetçi Ayla Akat Ata, yürüyüş yapmak istedikleri için emniyetin kendilerine, “Kadınlar her gün burada zaten” dediğini belirterek, “Evet, kadınlar her gün burada. Kimsenin söylemediğini söylemek için alanlarda. Kadın kazanımlarına karşı saldırıları dile getirmek için alanlarda. Biz toplumun yarısıyız. Madem dünyanın tüm egemen güçleri, kadınların toplumun yarısı olduğunu düşünüyor, o zaman kadınların eşitlik mücadelesi karşısında saygı ile eğilecekler” dedi. Kayyumlarla birlikte eşbaşkanlığın da kriminalize edildiğini ifade eden Ata, “Eşbaşkanlık bizim mor çizgimizdir” ifadesinde bulundu.
Kadınların kazanımı olan eşbaşkanlığı yönelik saldırıların olduğunu ifade eden Ata, “Eşbaşkanlık nedir diye, tek tek anlatabiliriz. Eşbaşkanlık demokrasiye giden yoldur. Eşbaşkanlık bir diğerini kabul etmenin gücü, yetkiyi bölmenin adıdır. Eşbaşkanlık kadın değil, eşbaşkanlık bir sistemdir, eşit temsilin adıdır. Bugün kriminalize edilmeye çalışılsa da bu eşit temsiliyetten vazgeçtiğimiz anlamına gelmez” dedi. 

'ONLARI GÖNDERENE KADAR DİRENİŞ BÜYÜYECEK'

Serbest kürsü konuşmalarından sonra basın açıklamasına geçildi. “İrademe dokunma” pankartının açıldığı açıklamada ilk olarak konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, “Kayyum zihniyeti 2 buçuk yıl buralardaydı. Ancak 31 Mart’ta halk kayyuma hayır dedi ve onu gönderdi. 31 Mart’ta nasıl ki kayyum zihniyeti geri gönderildiyse, yine gönderilecek. Onları gönderene kadar oturmak yok, durmak yok. Her geçen gün kartopu gibi bu direniş büyüyecek” diye konuştu.

'KAYYUMLAR KADIN DÜŞMANI'

DAKAP Dönem Sözcüsü Adalet Kaya da, kayyumların kadın kazanımlarını hedef aldığını belirterek, “Biliyorsunuz kayyumlar tarafından en çok kadın kazanımlarına saldırılmış, bunlara şahit olan kadınlar olarak biz yağmacı talancı kayyum siteminin karşısında olduğumuzu burada belirtmek istiyoruz. Kadınların söz söyleme, karar alma süreçlerinde katılımını sağlayan eşbaşkanlık ve yerel yönetimler sistemine yapılan bu saldırıyı kadınlara yapılan bir saldırı olarak görüyoruz. Kayyumun kadınları eve hapsetmesine ve toplumsal alandan koparmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

'ERDOĞAN SANDIK NAMUSUNA EL UZATTI!'

İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sandık namustur” sözünü hatırlatarak, “Bugün kendisi o sandıklara el uzattı. Demokrasinin namusuna el uzattı” diyerek kayyumları Ankara’ya gönderene kadar mücadele edeceklerini söyledi.

'TÜM KÜRDİSTAN'I DİRENİŞ ALANINA ÇEVİRECEĞİZ!'

Kamaç’tan sonra konuşan HDP Batman İl Eşbaşkanvekili İkram İrgi, kayyumun ekolojik kadın özgürlükçü paradigmaya saldırı olduğunu belirtti. İrgi, konuşmasına şöyle devam etti: “Herkese sesleniyoruz. AKP’nin boğazını sıkmışız. Öksürse de, kussa da onu bitirmeden durmayacağız. AKP, HDP’den korkuyor. Bizlerde bu gasp ve soykırıma karşı direneceğiz, tek çare bu. Kirli ellerini Kürt halkının iradesinin üzerinden çeksinler, çekmezlerse Kürdistan’ı bir bütün olarak direniş alanına çevireceğiz” diye konuştu.

'NEMRUT'A KARŞI DİRENEN İBRAHİM GİBİ...'

Açıklamada son olarak Demokratik İslam Kongresi (DİK) adına konuşan Mehmet Emin Ay, Allah’ın insanı iradesi konusunda özgür bıraktığını söyleyerek, 3 büyükşehirde Kürtlerin iradesinin ise gasp edildiğini, kayyumları kabul etmeyeceklerini ve bu mücadelenin içinde yer alacaklarını söyledi. Cezaevlerine yayılan açlık grevlerinin beyaz tülbentli annelerin mücadelesi ile sonuç verdiğini hatırlatan Ay, “Biz de bu mücadeleye destek vermeliyiz. Annelerin mücadelesi bize yol gösterdi. Kuran’da ‘Zalimlere meyletmeyin ateşe düşersiniz’ deniliyor. Zalimlerle yürüyenler günahkardır, suçludur, toplumun vicdanında suçludur” diyerek Nemrut’a karşı direnen İbrahim gibi kayyumlara karşı direneceklerini söyledi.