Amed'de tutsak ailelerinin nöbeti sürüyor

Adalet Nöbeti eylemlerinin 364’üncü gününde olan hasta tutsak aileleri, "Çocuklarımız ölüme terk ediliyor" dedi.

Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarının başlattığı Adalet Nöbeti eylemi, 364’üncü gününde Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi önünde devam etti. Eyleme, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Amed Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED DER) ve 78’liler Derneği destek verdi.

'ÇOCUKLARIMIZ ÖLÜME TERK EDİLİYOR'

Eylemde, Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutsak olan ve bir gözü ile bir kolu olmayan Civan Boltan’ın annesi Nazime Boltan konuştu. Anne Boltan, bir yıldır hasta ve infazları yakılan tutsaklar için adalet talep ettiklerini, fakat sonucun sürekli adaletsizliğe çıktığını söyledi. Yaklaşık 5 yıldır hasta tutsak oğlunu görmediğini dile getiren Boltan, "Yarın adalet talebimizin bir yılı dolacak. Hasta tutukluların durumunun takipçisi olduk serbest bırakılması için kurumlara gittik. Hastaneye götürüldüklerin de rapor vermelerini istedik fakat bir sonuç alamadık. Çocuklarımız hasta ve ölüme terk ediliyorlar. Biz adalet nöbetine başladığımız da adalet talebiyle başladık fakat cezaevlerinde hak ihlalleri ve zulüm daha da arttırıldı" diye konuştu.

Gardiyanların tutsaklara zulüm ve işkence uyguladığını belirten Boltan, tutsakların dört duvar arasında huzur buldukları tek şey olan kitapların engellendiğini veya el konulduğunu söyledi. Boltan, devamında şunları ifade etti: “Bir gözü ve bir kolu olmayan oğlum Civan Boltan’a kitap taşıtarak işkence ediyorlar. Biz bütün tutukluların sesi olmak için buradayız. Bugün cezaevi önünde bir kez daha ‘Bijî berxwedana zindanan’ ve ‘Hak, hukuk ve adalet’ talebimizi yinelemek için buradayız."