'Amed’in sorunlarına kolektif çözümler getireceğiz’

Kent Koruma ve Dayanışma Platformu'ndan Samet Ucaman ve Murat Bilgiç, kentin tüm sorunlarına kolektif çözümler üreteceklerini söyledi.

Amed’de Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 82 sivil toplum örgütünün katılımıyla kuruluşunu deklare etmişti. Kentteki gündemlere dair planlamaları olan platformun önümüzdeki süreçlerdeki faaliyetlerine ilişkin Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB) Amed İl Koordinasyon Kurulu (İKK) üyesi Samet Ucaman ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nden Murat Bilgiç platformun faaliyetlerine ilişkin konuştu.

TMMOB İKK üyesi Samet Ucaman, kent ile ilgili birçok problemin yaklaşık 6 yıldır etkisini artırdığına dikkat çekerek, bir taraftan kentsel dönüşüm politikaları, diğer taraftan mekânsal adaletsizlik politikalarının uygulandığı bir süreçten geçtiklerini söyledi. Ucaman, bu sorunların kentin mevcut sosyal ve ekonomik alanlarını ciddi bir şekilde etkilemekte olduğunu belirtti.

PLATFORMA NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?

Ucaman, kurdukları platformun hangi ihtiyaçtan doğduğuna ilişkin şunları anlattı: 
“Büyükşehir olan ve altyapısının yıllar önce planlandığı katı atık, hafif raylı sistem, kentin lojistik noktalarındaki eksiklikler kent yaşamında ciddi sorunlar yaratmaktadır. Kentin hem tarihi kültürel dokusuna yapılan müdahale hem de kentin genel sorunlarını dillendirecek ve bunları kent gündemine getirip tartışacak bir oluşumun elzemliği kendisini dayatmaktaydı. Bu nedenle bu platformun kente dair sorunları ve çözümlerini tartışan aynı zamanda kamuoyu ile paylaşan bir sistematiğe ihtiyaç vardı. Kent dinamikleri ile aylardır tartıştığımız bir konuyu platform şeklinde değerlendirerek gerçekleştirmiş bulunmaktayız."

'KENTİ KORUMAK ESAS DERDİMİZ'

Demokratik hakların kullanılmasına dayalı sivil toplumun ve diğer ortakların birlikte kendi sorunlarını ve önceliklerini belirleyerek hareket edeceklerini ifade eden Ucaman, “Bunları periyodik olarak kamuoyuna duyuran bir işleyişle yapmak istiyoruz. Demokrasinin temel değerlerine bağlı kalarak, kent hakkının korunması ve kent suçlarının yok edilmesi için kentlilik bilincini sağlayan, toplumsal barış ve huzurun gözetilip geliştirilmesine yönelik mücadele eden, kente ilişkin temel stratejiler, uygulamaları izlemek gibi amaçlarımız var. Tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturulması, kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımını takip eden, yapılan yanlışlara itiraz eden bir akılla hareket edeceğiz. Kentin yaşam kalitesini geliştiren, kentte oluşan narkotik ve gayrı ahlaki her türlü yöntemlere karşı mücadele eden, çocukların, gençlerin ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırarak aktif rol almalarını sağlayan amaçlarımız da olacaktır. Kenti korumak esas derdimiz olacak” diye konuştu.

'KADIN EŞİTLİKÇİ, EKOLOJİ TEMELLİ...'

Ucaman, şunları da belirtti: “Uluslararası gelişmeleri ve ülke koşullarını gözeterek, tarafsız bir yaklaşımla görüş ve önerilerini oluşturan, ayrımcılık ve her türlü nefret söylemini reddeden, biyolojik çeşitliliğin ve doğal hayatın korunması, iklim değişikliğinin önlenmesi için kendi çalışma ortamında da kadın eşitlikçi ve ekolojik temelli çevreci yaklaşımı hâkim kılan bir anlayışı oturtmak istiyoruz. Çalışmalarımız kentin sorunları ve çözüm noktasında sivil toplum örgütleri olarak neler yapılabilir şeklinde olacaktır. Bu konuların tespiti, ana başlıkları ile değerlendirmiş bulunmaktayız. Ancak genel anlamda çalıştaylar düzenleyerek sorunları masaya yatırıp çalışma grupları şeklinde kente dair ne varsa bunların tümünü değerlendirme gibi bir durum söz konusudur."

'KOLEKTİF AKILLA ÇÖZÜMLER ÜRETECEĞİZ'

Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nden Murat Bilgiç ise platformun amaçlarına ilişkin şunları söyledi: “Platformun asıl amacı bu kentin değerlerini korumak ve onlarla dayanışmaktır. Çünkü bu kent, ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Kentin ekonomik, kültür ve ekolojik sorunlarını kolektif bir akıl ile çözmeyi amaçlıyor. Platformun çok acil sorunlara çözüm oluşturması gerektiğini biliyoruz. O yüzden de Amed’deki tüm sivil toplum kurum ve kuruluşlarını dahil ederek bu sorunlara acil çözümler bulmaya çalışacağız. Çıkan kararların da yürürlüğe girmesi için ayrıca bir irade ortaya koyulacaktır. Esasında kentimizi korumak ve sorunlarına çözümler getirecek görüş ve önerileri üretebileceğimizi ortaya koymak istiyoruz."

'KENTİ TANIMAYANLAR TARAFINDAN YÖNETİLİYORUZ'

Başta uyuşturucu kullanımı ile ilgili olmak üzere kente dair ne varsa yaşanan sorunlara karşı platform olarak çalışmalar yürüteceklerini söyleyen Bilgiç, “Bugün Amed’e dair bilgisi olmayan, tanımayan birilerini buraya göndermiş ve kent hakkında kararlar almaları sağlanmış. Biz buna karşıyız. Kentin dinamikleri olarak, kentin sorunlarına ilişkin bizim de söz kurmamız gerekiyor. Biz dahil olmadığımız için de var olan sorunlar daha çok derinleşmiş oluyor. O yüzden bizler de bu kentin değerlerini korumak, kentlileri bilgilendirmek ve onlara sorunların çözümlerine dair perspektifler sunacak bir yapıya ihtiyaç vardı. Biz de bu ihtiyaçtan doğru platformu kurma kararı aldık. Platformun başat gündemi ve yöntemi, kentin sorunlarına kent dinamiklerini kolektif akılla çözümler üretmesi olacaktır. Özellikle ekonomik sorunlara çözümler aramak bizim ilk işimiz olacaktır. Sonrasında da kentin genel sorunlarına yönelmeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.