Askeri kışlanın kanalizasyon suyu hastalık yayıyor

Hakkari'de askeri kışlanın kanalizasyon atık suları, birçok derenin kirlenmesine neden oluyor. Kirlenen derenin suyuyla bağ ve bahçelerini sulamak zorunda kalan halk hastalık riski ile karşı karşı kalıyor.

Temiz sularıyla bilinen Hakkari’de yapılan yüzlerce askeri kışla ve karakol doğayı kirletmeye devam ediyor. Hakkari merkeze 15 kilometre mesafedeki Hakkari Dağ Komando Kışlası’nın kanalizasyon suyu, birçok köy ile merkezde bulunan mahallelerin içme ve sulama suyunu kirletiyor. Askeri kışlanın üstü açık kanalizasyon suyundan yayılan pis koku nedeniyle insanlar evinde oturamıyor, dışarı çıkamıyor.

Derelere ve sulara karışan kanalizasyon suyu, çocuklar için de büyük tehlike yaratıyor. Yaz aylarında dere suyuna giren çocuklar başta olmak üzere herkes bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya kalıyor. Kanalizasyon suyu nedeniyle birçok kişi kusma ve ishal şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvurdu.

HALKTAN TEPKİ

Hakkari Dağ Komando Kışlasının kanalizasyon suyunun karıştığı derenin geçtiği köylerde ve Hakkari merkezde bulunan mahallelerde oturanlar, kayyum atanan HDP’li Hakkari Belediyesine, askeri kışlaya ve diğer devlet yetkililerine yüzlerce dilekçe vermesine rağmen bir sonuç alamadı. Yaz ayları nedeniyle yayılan pis koku ve bulaşıcı hastalıklara rağmen, devlet kurumlarının kanalizasyon üstünü kapatmaması ve arıtılmaması tepkilere neden oldu.

DOĞAMIZ KATLEDİYOR

Hakkari Dağ Komando Kışlasının içme ve sulama sularını kirletmesine tepki gösteren bir Hakkarili, "Askeri kışlanın suyu aylardır üstü açık şekilde köylerimizin içinde şekilde akıyor. Kanalizasyon suyu çıktığı alanda doğamızı kirletmesinin yanı sıra, binlerce insanın içme, sulama ve yüzme amacıyla kullandığı Otluca deresini de kirletiyor. Otluca deresi birçok köyün içinde geçtikten sonra, Hakkari şehir merkezinde geçiyor. Dere daha sonra Zap Suyuna karışıyor" diye konuştu.

YETKİLİLER SESSİZ KALIYOR

Başka bir Hakkarili de devlet kurumlarına yüzlerce dilekçe verilmesine rağmen, yetkilerin sessiz kaldığını söyledi. Yaz ayları nedeniyle bulaşıcı hastalıklara neden olduğunu belirten vatandaş, şöyle konuştu: "Temiz doğamız ve sularımız maalesef askerler tarafından kirletiliyor. Yaz ayları nedeniyle pis koku her tarafı sarmış durumda, evlerimizden dahi çıkamıyoruz. Sıcaklardan dolayı çocuklarımız hatta büyükler bile dere suyuna giriyor. Bu da bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarıyor. Onlarca dilekçe verdik ama bir sonuç alamadık."