Avesta: Mam Beşir, büyük direnişin şehididir

Mam Beşir’ın (Hasan Dutar) şahadetine ilişkin bir mesaj veren KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Sozdar Avesta: 21 yüzyılın 9 Ekim 2020 tarihinde hazırladıkları anlaşma ile bu toplumu tamamen yok etmek istediler. Beşir arkadaş bu büyük direnişin şehididir.

Mam Beşir’in ailesine, Kürt halkına, Êzidî toplumuna başsağlığını ileten Avesta, “Beşir arkadaş yaşamı boyunca özgürlük, eşitlik, adalet ve anlamlı bir yaşam için mücadele etti” dedi.

Avesta’nın mesajı şöyle:

“Êzidî toplumu, Kürt Özgürlük Hareketi Şengal'de değerli bir öncüsünü kaybetti. Hasan Dutar yoldaş (Mam Beşir) şehit düştü. Beşir arkadaşı saygı, sevgi ile anıyorum. Anısı önünde saygı ile eğiliyorum.

Bu zamansız şahadetten dolayı üzüntümü belirtiyorum. Yurtsever ailemize, Ezidxan toplumumuza, Önder Apo'ya, Özgürlük Hareketine ve tüm arkadaş, dostlara başsağlığı diliyorum. Acılarını paylaşıyorum. Böylesi bir şahadeti gerçekten beklemiyorduk.

Mam Zeki, Zerdeşt, Ezdin, Pir Hamit, Cilo yoldaşların şahadetinden sonra meydana gelen bu ağır şahadetten dolayı sarsıldık ve çok üzüntü duyuyorum. Beşir arkadaş yaşamı boyunca özgürlük, eşitlik, adalet ve anlamlı bir yaşam için mücadele etti.

MAM BEŞİR, MAM ZEKİ, ÖNDER APO’NUN MÜCADELE ARKADAŞI OLDU

Ülke dışında Önder Apo'nun düşünce ve felsefesiyle bütünleşen ilk arkadaşlardan bir tane olan Beşir arkadaş Mam Zeki ile birlikte Önder Apo'nun mücadele arkadaşı oldular. Kürdistan halkı ve Ezidxan toplumunun tüm kazanımları bu öncüler sayesinde elde etti. Beşir arkadaş o yaşına rağmen 18 yaşında bir genç gibi moral, maneviyat, coşku, heyecan, umut, inanç ve sorumluluk ile gecesini gündüzüne katarak, çalışmasın, mücadelesini yükseltti. Bir taraftan ulusan, halkçı görevini yerine getirirken, diğer taraftan aynı düzeyde Êzidî toplumu içinde mücadele etti.

İki tarihsel görevi önüne koymuştu. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nin ihtiyaç duyulan her alanında tereddüt etmeden her türlü görevi üstlendi ve sorumlu bir militandı. Ezidxan toplumunun ihtiyaçları doğrultusunda ülkede, ülke dışında her türlü görevi üstlendi. Tarih boyunca birçok ferman yaşayan Ezidxan toplumu 3 Ağustos 2014 tarihinde tekrar ferman yaşadı.

Ferman'ın yaşandığı ilk andan son nefesine kadar, bir daha toplumun ferman yaşamaması için Beşir arkadaş mücadele etti. Hem toplum örgütlenmesinde hem Ezidxan'da demokratik özerk sistemin oluşturulmasında hem de toplumun eğitilerek ihtiyaçlara cevap verilmesinde Beşir arkadaş sorumluluğunu yerine getirdi.

9 EKİM ANLAŞMASI ÊZİDÎ TOPLUNU YOK ETME ANLAŞMASIDIR

İki ay önce yasa adı altında Şengal’e yönelik yapılan anlaşma, kendisini küllerinden yeniden yaratan Ezidxan'ın soykırımına uğratılması için yapılan son anlaşmadır. Toplumun yok olmadığını, bundan sonra daha büyük yaşayacağını, bu defa kimliği, özerkliği ve savunması ile yaşayacağını, Şengal kadın ve çocuklarının artık pazarlarda satılamayacağını, Şengallilerin göç ettirilemeyeceğini, Êzidîlerin artık onurları ile yaşayacağını gördüler.

21 yüzyılın 9 Ekim 2020 tarihinde hazırladıkları anlaşma ile bu toplumu tamamen yok etmek istediler. Beşir arkadaş bu büyük direnişin şehididir. Ezidxan toplumu ülke ve ülke dışında, özellikle Şengal'de anı anına ayakta ve büyük direniş sergiliyor. Buna öncülük eden, örgütleyen, ruh, yürek, akıl ve perspektif sunan ve yürüten Ezidxan öncülerinden bir tanesi Beşir yoldaştı.

Beşir arkadaş yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen kendisine bir saniye bile ayırmadan mücadele içerisinde yer aldı. Beşir arkadaş görevi başında kalp krizi geçirerek şehit düştü. Bedeni artık kaldıramadı. Beşir arkadaş yürüttüğü onur mücadelesi ve özgürlük bayrağını bize devretti. Bizler de Kürdistan toplumu ve halkı olarak, Ezidxan toplumu ve Beşir'in yoldaşları olarak, Beşir arkadaşın halkı, dini ve inancı olarak, Beşir arkadaşın dost ve tanıdıkları olarak bizler bu onursal çizginin takipçisi olacağız. Beşir arkadaş mücadele dolu bir hayatı bize devretti. Beşir arkadaş şahadeti ile mücadelenin mihenk taşı olarak tarihte yerini aldı.

ŞEHİTLERİN MİRASI TEMELİNDE EZİDXAN OLUŞUYOR…

Beşir, Zeki, Zerdeşt, Berxwedan, Berivan ve tüm Ezidxan şehitlerinin mirası temelinde büyük Ezidxan oluşuyor. Halkımızın, Ezidxan'ın düşmanları iyi bilmesi gerekiyor; bu toplumu artık köle yapmalarının imkanı kalmamıştır. Bizleri onurumuzdan, varlığımızdan artık uzaklaştıramayacaklar. Bizler Beşirlerin takipçisi olacağız.

Kutsal topraklarda bizden bir kişi dahi kalırsa bizler Beşir ve Zeki yoldaşların izinde mücadele edeceğiz, hiçbir zaman boynumuzu bıçağın altına uzatmayacağız. Ezidxan toplumu şu an soykırım ile karşı karşıya bulunuyor. Êzidî toplumu direnişi ile bunu boşa çıkarıyor ancak bazı ihanet içerisinde bulunan kesimler her gün Ezidxan'ın soykırımı için çağrıda bulunuyor. Bu toplumu ortadan kaldırmaya çalışan bu kesimler aynı zamanda bu şahadetin sorumlusudur.

Onurlu halkımız, değerli ailemiz, Ezidxan toplumu, sizler artık büyük onur sahibisiniz, hepiniz ile gurur duyuyoruz. Mam'ınız gibi kahramanlarınız oldukça ittifakınız büyüyecektir, insani onur ve değerlere sahip olacaksınız. Bunu bilmeniz lazım. Şahadet büyüktür, yüreğimiz yanıyor ancak büyük üzüntü yaşayan, ruhu özgürlük için hareket eden, büyük hayaller ile yaşayanlar büyük acıları her zaman büyük başarıya dönüştürebilir.

SALDIRI NERDEN GELİRSE GELSİN, HİÇBİR ZAMAN BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Mam Zeki'nin şahadeti nasıl ki ruh olup tüm Ezidxan toplumuna yayıldıysa ve bugün Mam'ınızın izinde aylarca direniş gösteriyorsanız, Beşir arkadaşın şahadeti de artık özgür, demokratik ve özerk Ezidxan’ı gerçekleştirecektir. Saldırı nereden gelirse gelsin hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz. Hiçbir zaman onurumuzu başkasına teslim etmeyeceğiz. Dolayısıyla kimsenin umutsuzluğa kapılmaması gerekiyor. Büyük şahadetler insanı yüceltiyor. Beşir arkadaş bu topluma, özgürlük mücadelesine layıktı. Önder Apo çizgisinin takipçisiydi. Önder Apo'nun sisteminde nefes nefese mücadele ediyordu. Beşir arkadaşın son nefesine kadar gerçekleştirdiği görevi bizler daha da sorumlu, güçlü katılım ile hayata geçireceğiz, bu mücadeleyi devam ettireceğiz. Şengal tüm Ezidxan'ın onurudur, tüm Kürdistan halkının onurudur. Şengal halkı sadece Şengal için direnmiyor. Bugün tüm özgürlük hareketine yönelik vahşi soykırım saldırıları yapılıyor. Önder Apo'ya yönelik ağır bir tecrit söz konusu. Özgürlük gerillasına karşı her gün ihanet eli ile dış güçlerin desteği ile saldırıları gerçekleşiyor. Herkesin bunu bilmesi gerekiyor; başarı imkanımız her zamankinden fazladır.

ŞAHADETLERE SAHİP ÇIKILMALIDIR

Düşmanımızın da artık bunu görmesi ve bilmesi gerekiyor. Bizden birisi şahadete ulaşırsa binlercesi onların izinden büyük atılımlar gerçekleştirecektir. Beşir yoldaşı 35 sene boyunca tanıdım, birlikte mücadele ettik. Birlikte Önder Apo'nun eğitimin gördük. Beşir arkadaşın yoldaşı olarak son nefesimize kadar bilimsel ve örgütlü olarak arkadaşımızın anısın yaşatacağız. Beşir arkadaşı ve şahsında tüm özgürlük şehitlerini ve halkların özgürlük şehitlerini, kutsal Ezidxan'ın şehitlerini saygı ile anıyorum. Tüm Ezidxan ve Kürdistan gençliğine çağrıda bulunuyorum. Bu büyük şahadetlere daha çok sahip çıkmaları gerekiyor ve bu büyük mücadeleye katılmaları gerekiyor. Ezidxan toplumuna çağrıda bulunuyorum; nerede olursa olsun bu çizgide Beşir arkadaşın tavrı, sorumluluğu, sevgisi ile her zamandan daha fazla katılım sağlamaları gerekiyor. Kendilerini Êzidî olarak gören fakat Êzidî toplumundan kendisini uzaklaştıranlara da çağrıda bulunuyorum; ihaneti, onursuzluğu, haysiyetsizliği terk edin, toplumunuzun yanında yer alın.

Düşmana köle durumundan artık kurtulmak gerekiyor. Mir ailesine çağrıda bulunuyorum, ruhani meclisine çağrıda bulunuyorum; dininiz esir alınmıştır. Maalesef esir düşmüşsünüz. İktidar, iradenizi esir alanların yanında yer almayın, artık direnişten yana saf tuttun. Hak ve adalete taraf olun. Dininizden yana tavır koyun. Bu oyunlara artık alet olmayın ve toplumunuzdan yana olun. Bu büyük şahadetin size bir emir vermesi gerekiyor. Mam Zeki, Mam Beşir, Agit Civyan gibi yüzlerce şehidin emeğine artık sahip çıkılması gerekiyor ve özgürlük için mücadele edilmesi gerekiyor. Bu temelde bu çağrıyı hepinize yapıyorum, bu ağır üzüntüyü tekrar paylaşıyorum. Şehit namirin.”