Başûr'da Bağımsız Gazeteciler ve Yazarlar Federasyonu kuruldu

Başûrê Kurdistanlı gazeteci ve yazarlar, ifade özgürlüğünü kısıtlama girişimlerine ve gazeteci-yazarlara yönelik saldırılara karşı mücadele etmek amacıyla Bağımsız Gazeteciler ve Yazarlar Federasyonu’nu kurdu.

Başûrê Kurdistan’da gazeteci ve yazarlar öncülüğünde bir basın açıklaması yapılarak, gazeteci ve yazarlara yönelik her türden hak ihlali ve saldırıya; düşünce özgürlüğünü engellemeye yönelik tüm hareket ve girişimlere karşı mücadele etmek ve kamuoyu oluşturmak amacıyla federasyon kuruldu.

KURDISTAN’IN İHTİYAÇLARI TEMELİNDE

Açıklamada, “Kurdistan’ın mevcut ihtiyaçlarına cevaben siyasi iktidar çemberi dışında kalanlar olarak bağımsız ve özgür bir federasyon etrafında toplanmayı gerekli gördük” denildi.

Başûr’da yaşanan istikrarsızlık ve kaotik durumlara dikkat çekilen açıklamada, “Kurdistan’da yaşanan iç siyasi ve sosyal çatışmalar, halkta oluşan güven eksikliği, ulusal duruş ve strateji konularında yaşanan belirsizlikler, etkin bir muhalefetin bulunmayışı ve yaşamsal meselelerde bir kamuoyu oluşturulamaması nedeniyle bu federasyonu kurmayı gerekli gördük. Başûrê Kurdistan’daki durum ciddi bir siyasi, sosyal ve ekonomik krizle karşı karşıya kalmanın yanı sıra, baskı alanlarının genişletilmesinin ve düşünce özgürlüğünün engellenmesinin, sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarının mesleki çalışmalarının kısıtlanmasının ve şekillendirilmesinin önünü açmıştır” denildi.

DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNAN HERKESE AÇIK

Bağımsız Gazeteciler ve Yazarlar Federasyonu birkaç bağımsız şahsiyet tarafından kurulsa da çalışma alanı ve hedeflerinin Kurdistan geneli olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Federasyonun sadece özgürlüğün tüm seslerinin ve renklerinin arkasında durması değil, özgürlüğün ve özgür yaşamın hayalini kuran tüm seslerin ve renklerin de kendilerini federasyonun bir parçası olarak görmelerini istemektedir. Bu nedenle kurduğumuz federasyonun düşünce özgürlüğünü genişletmeye çalışan, iktidar dışındaki özgür ve cesur seslerin baskı, adaletsizlik ve bastırılmasına karşı mücadele eden herkese açık olduğunu söylüyoruz.”

FEDERASYONUN AMAÇLARI

Federasyonun kuruluş amaçlarına ilişkin şunlar belirtildi:

*Düşünce özgürlüğünü engellemeye yönelik tüm hareket ve girişimlere karşı mücadele etmek.

*İfade özgürlüğünü baltalayan her türlü yasa ve düzenlemeye karşı kamuoyu oluşturmak.

*Medyaya ve gazetecilere, bağımsız ve özgür yazarlara yönelik her türlü ihlal ve saldırıya karşı tavır geliştirmek.

*İletişim ve yazma özgürlüğü çalışmaları için olumlu bir ortam yaratmak.

*Başûrê Kurdistan’daki bağımsız ve özgür gazeteci, yazar ve aydınların önündeki engelleri ve sorunları küreselleştirmek için uluslararası kuruluşlarla ilişkiler kurmak.