Besta’da bombardımanı aştılar

Besta bölgesindeki 5 gerilla, yerlerinin tespit edilmesiyle birlikte yoğun bombardımana maruz kaldı, ancak saldırıdan sağ çıkmayı başardı.

Botan’ın Besta bölgesinde, 13 Mayıs 2020’de işgalci Türk ordusu, gerilla güçlerine hava destekli bir operasyon gerçekleştirdi. İki gün süren bu hava operasyonunda Türk askerleri sadece birkaç saatliğine arama tarama faaliyetleri için alanın belli bir bölgesinde bulundu. Uçak ve helikopterlerle yoğun bir şekilde vurulan alanda, 7 gerillanın şehit düştüğü iddia edildi. Hava saldırısından yara almadan çıkan Botan gerillaları Adil, Zagros ve Êriş, o an yaşadıklarını ANF'ye anlattı.

KOÇERLER ARASINDAKİ MUHBİRLER

Êriş Cûdî, şunları söyledi: “O gece 5 arkadaş mangalarımızdaydık. Zomlarına yerleşmek üzere alana gelen koçerler de vardı. Keşif gün boyunca durmadan sürdü. Görüntülerimizi alıp yerimizi tespit edebileceği ihtimali yoktu, çünkü mangalarımızdan hiç çıkmamıştık. Fakat koçerler arasında muhbirler bulunduğunu ve bulunduğumuz noktayı tespit edip bildirdiklerini bilmiyordu.”

MANGALAR BOMBALANDI

Gerilla Zagros Cudi ise uçaklar vurduktan sonrasını paylaştı: “Uçaklar, saat 20.15'te gelip mangalarımızı bombalamaya başladı. Vurduktan sonra biraz sersemledik ama saniyeler içerisinde toparlanıp kendimize geldik. Birbirimize seslenip kimin yaşadığını öğrenmek istedik. Ben, Dijwar ve Adil’i çağırırken Êriş’in kapının aralığında sıkışan Harûn’u kurtarmakla uğraştığını gördüm. Durmadan iki arkadaşa sesleniyordum. Sonradan iki arkadaşın bizden önce mangalardan çıktığını öğrendik. Şehit olabilecekleri düşüncesiyle biz üç arkadaş olay yerinden uzaklaşmaya başladık. Belli bir yerden sonra Harûn bizden uzaklaştı.”

DIJWAR’IN DESTEĞİYLE ÇIKTI

Uçaklar vurduktan sonra Dijwar’ın desteğiyle kendini manganın dışına atan gerilla Adil, yaşadıklarını şunları ifade etti: “Beni enkazdan çıkaran Dijwar idi. Kendisi çok soğuk kanlıydı. Oradan çıkmamı o sağladı. Êriş, Harûn ve Zagros arkadaşların seslerini duydum. Kendilerine birkaç defa seslendim. Beni duymadıklarını anlayınca o karanlıkta hemen oradan uzaklaştım. Dijwar arkadaş ile birlikte tüm arkadaşların yaşadıklarını biliyordum. Mangalardan çıktıktan sonra ayrıldık."

HARÛN GİTTİKTEN SONRA

Gerilla Êriş, Harûn’un kendilerinden koptuktan sonra neler yaşadıklarını şu cümlelerle anlattı: “Heval Harûn boylu poslu bir arkadaştı. Hepimizden daha deneyimli ve tecrübeliydi. Onu sıkıştığı yerden çıkardıktan sonra biz üç arkadaş saniyeler içerisinde mangalardan uzaklaştık. Harûn belli bir yerden sonra bizden uzaklaştı. Ardından çok bağırdım bulunduğu yere gitmesin, diye ama gitti. Besta Hincê Suyu'na doğru gittiğini gördüm. Belli bir zamandan sonra onun bulunduğu yeri uçak ve kobraların vurduğunu anladık.”

AYAKTA TUTAN KOPMAZ BAĞLAR 

Gerilla Adil, Sabir Sipan ve Egit Rojhilat'ın operasyondan sonra kendilerini kurtarmak için müdahaleye geldiklerini  belirterek, şöyle konuştu: "Gerillayı esasen güçlendiren ve ayakta tutan kopmaz yoldaşlık bağlarıdır. PKK yoldaşlığının büyük temsilcilerinden Egit ve Sabir bizleri kurtarmak için kendilerini feda etti. Kendileri başka bir yerdeydi. Noktamıza hava saldırısı olduğunu gördükleri gibi harekete geçmişler. Kahraman ve fedai yoldaşlarımız Sabir ve Egit’e, bir kez daha bu düşmanı er ya da geç ülkemizden atma sözümüzü yineliyoruz."