Bir toplu mezar daha açıldı: Êzidîler hükümetin duyarsızlığına tepkili

DAİŞ çetelerinin 2014 yılında gerçekleştirdiği vahşete ışık tutan toplu mezarlardan biri daha açıldı. Êzidîler ise katillerin cezasızlıktan yararlanması ve yeni af yasasından endişe ediyor.

DAİŞ çetelerinin 2014 yılındaki soykırım saldırılarında binlerce Êzîdî katledildi, binlercesi de esir alındı. Tilizêr ve Sîba Şêx Xidir gibi bölgelerde bulunan toplu mezarlar bu trajedinin izlerini taşıyor. Hala binlerce kişi kayıp. Êzidîler bir yandan kayıplarını ararken, diğer yandan adaletin sağlanması için mücadele ediyor.

Tilizêr'de 15 Ekim Pazar günü Êzîdî din alimlerinin katılımıyla bir toplu mezarın açılışı yapıldı.

Sultan Mehmud, ailesinden 8 kişinin kemiklerine ulaşılan bu toplu mezarın bulunduğu yerde RojNews’e konuştu. Mehmud, "Toplu mezarlar hala açılmadı çünkü Irak hükümeti bu meseleye duyarsız. Yeni bir af kararıyla katilleri serbest bırakmak istiyorlar" dedi.

DAİŞ çetelerinin saldırılarına tanıklık eden Sultan Mehmud, "Bu mezarda ailemden 8 kişinin kemikleri bulunuyor. Ayrıca, ailemde hala 38 kişi esir olarak tutuluyor" şeklinde konuştu.

Af kararına tepki gösteren Xifşê Xidir ise, "Toplu mezarlar açılmalıdır, ölülerimizin mezarlarını ziyaret edebilmemiz için. Hiç kimse bize yardımcı olmuyor. Babam buraya gömüldüğünde cenazesi için bile yardımcı olmadılar" dedi.

Êzîdî topluluğunun katillerinin serbest bırakılma girişimlerine karşı Hesen Ebdu, "Her yeni toplu mezarın açılması bize yeni bir trajedi anlamına geliyor. Irak hükümeti, Êzîdilerin katillerini cezalandırmamıştır. Biz, bu af kararının uygulanmaması gerektiğini savunuyoruz" şeklinde konuştu.