GÖRÜNTÜLÜ

Bugün Kürdistan dağlarında binlerce Bêrîtan var

PKK’nin öncü kadrolarından Bêrîtan’ın işbirlikçilere karşı yaptığı eylemle özgür bir kimlik yarattığını belirten YJA Star gerillaları, bugün Kürdistan dağlarında binlerde Bêrîtan olduğunu vurguladı.

ŞEHİT BÊRÎTAN

YJA Star gerillası Beritan Efrîn, Şîlan Ûmît ve Ruken Koçer PKK’nin büyük komutanlarından şehit Beritan'ın (Gülnaz Karataş) şehadetinin yıldönümü vesilesiyle ANF’ye konuştu.


Şehit Bêrîtan’ın kadın ordulaşmasının öncüsü olduğunu belirten Beritan Efrîn, “Öncelikle büyük komutan Bêrîtan şahsında tüm özgürlük şehitlerini saygıyla anıyorum. Heval Bêrîtan direnişçi duruşuyla erkek egemen zihniyeti yerle bir etti. Heval Bêrîtan’ın işbirlikçi ihanetçilere karşı sergilediği tutum bizim için örnektir. Bizler de bugün bu çizgide mücadele ediyoruz. Beritan yoldaş sadece işgale karşı mücadele etmedi, aynı zamanda işbirlikçi çizgiye ve gericiliğe karşı da mücadele etti. Duruşuyla özgür kadının özgür toplum olduğunu gösterdi. 1992 yılında işgalci Türk ordusu işbirlikçi Kürtlerle birlikte hareketimize saldırdığında heval Bêrîtan kendisini siper etti ve düşmana ağır darbe vurdu. Bugün Kurdistan dağlarında binlerce gerilla var. İşbirlikçi KDP-Barzani’ye ve işgalci Türk devletine karşı aynı duruşla mücadele ediyoruz. 

Birçok genç kadın kendisini korumak, kadınları korumak, halkını ve Önderliğini korumak için gerilla saflarına katılıyor, YJA Star'a katılıyor, Beritan çizgisine katılıyor. Heval Bêrîtan teslim ol çağrılarına karşı kendisini kayalıklardan attığında kadınlar için özgürlüğün ne kadar gerekli olduğunu gösterdi. Bundan dolayı Önderliğin emekleri sayesinde kadın ordulaşması hayata geçirildi. Bugün dünyada pek çok kadın iradesini ve inancını bu temele dayandırıyor. YJA Star'ın kuruluşundan gurur duyuyoruz. Hem askeri, hem de ideolojik her yönden kendimizi geliştiriyoruz. Bu da kadın ordusunun, YJA Star’ın sayesinde oluyor. Kadın ordusu bugün iktidarı korkutuyor. Bundan dolayı değerlerimize her zamankinden daha fazla saldırıyor. Ama ne kadar saldırı olursa olsun biz ahlaki bir savaşla özgürlük çizgisinde yürümeye devam ediyor. Bunun en belirgin örneği tünel savaşımızdır. İşgalci Türk devleti ise tüm teknik ve kimyasal silahlarını kullanarak bize saldırıyor. Fakat tüm saldırılara karşı Bêrîtan’ın direniş çizgisinde yürüttüğümüz mücadelemizi mutlaka başarıya ulaşacaktır” diye konuştu.

BÊRÎTAN ÖZGÜR BİR KİMLİK YARATTI


Kadın ordulaşmasının önemine değinen YJA Star gerillası Şîlan Ûmît, Bêrîtan şahsında tüm devrim şehitlerini andı. Kadın ordulaşmasının tüm kadınlar için çok büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan gerilla Şîlan Ûmît konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Heval Bêrîtan şahsında kadın kendi kimliğini, mücadele gücünü, cesaretini ve kişiliğini tanımıştır. Heval Beritan direnişi temsil eden kimliktir. Bêrîtan yoldaş benim için, özgüven, cesaret ve adım atma gücüdür. Kürt çocuklarının isimlerine baktığımızda çoğuna Bêrîtan deniyor. Bu ismi heval Bêrîtan’dan aldılar, çünkü o eylemiyle Kürt halkı ve Kürt kadınları için özgür bir kimlik yarattı. Bu nedenle hiçbir zaman unutulmayacak, her zaman bir efsane olarak anılacak ve adı her zaman tarihte anılacaktır.

YJA Star bugün artık tüm dünyada tanınıyor. Dünyada birçok örgüt var ama YJA Star farklı, kadın savaşçıları var. Kadın ordusuyla özgür bir Kürdistan'ı, özgür bir dünyayı inşa edebiliriz. YJA Star kimliği ile bir kişiliğe, bir varlığa sahip oluyorsun. Bu aynı zamanda yoldaşlığı, yaşama coşkusunu da beraberinde getiriyor. Özgürlüğü kazanmak istiyorsak ordusuz olmaz. Her gün kadınların katledildiğini görüyoruz. Kaç yaşında olursa olsun kadın olması sistem kadını her zaman kendisi için tehlikeli görmüştür. Bundan dolayı da kadınlar sürekli hedefte. Bu yüzden sistem için şuan en büyük tehlike kadın ordusudur. Bu nedenle kadını yok etmek, katletmek istiyor. Çünkü sistem biliyor ki, bir kadın kendi kimliğini tanımışsa, gücünün farkına varmışsa kolay kolay köle bir yaşamı kabul etmez.

Kadın artık erkeğin gücüne ve fikirlerine ihtiyacım yok diyor. Bu sistem için en büyük risktir. Buna karşı Önderlik ideolojisi ile kendimizi derinleştirmeli, örgütlenmeli, ordumuzu güçlendirmeliyiz. Her kadının özgürlüğü Önderlik felsefesinde gizlidir. Dağlarda gizlidir. Özgür bir Kürdistan ve özgür bir toplum inşa edebiliriz. Kendini geliştirmek isteyen her kadın ordudaki yerini almalıdır. Çünkü özgür kadın kimliği burada saklıdır. Özgürlük arayan her kadının özgür yaşam felsefesine, Rêber Apo'nun felsefesine yönelmesi gerekir ve bu felsefenin en derin yaşandığı yer Kürdistan dağlarıdır.”

İHANET ÇİZGİSİNİ KABUL ETMENİN KADINLARA İHANET OLDUĞUNUN MESAJINI VERDİ


“Şehit Bêrîtan işbirlikçi ihanetçilere karşı sergilediği duruşla tüm kadınlara ve PKK gerillalarına, ihanet çizgisini kabul etmenin halka, kadına ve Önderliğin emeklerine ihanet olduğunun mesajını verdi” diyen YJA Star gerillası Rukên Koçer ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Heval Bêrîtan işbirlikçilerin teslim ol çağrılarına zılgıtlarla, Bijî Serok Apo sloganıyla karşılık veriyor, siz ihanetçisiniz size teslim olmam diyerek kendisini kayalıklardan atıyor. Heval Bêrîtan'ın bu duruşu, bu eylem tarzı kadın ordulaşmasının temelini attı. Heval Bêrîtan Rêber Apo’yu görmemişti ama Önderliğin yarattığı çizgide yürüyerek doğru yoldaşlığın ne olduğunu gösterdi. Önderlik de bunu gördü ve kadın ordulaşmasına karar verdi. Sadece biz değil özgür olmak isteyen her kadın heval Bêrîtan’ın direniş çizgisinde mücadele edecektir. Bu çizgiyi büyütmek ve ona sahip çıkmak bizim elimizde. Her kadının bu şekilde yaklaşması ve Bêrîtan'ı kendisi için başarı çizgisi haline getirmesi gerekiyor.”