Cûdî ve Akbelen’de doğa katliamı Riha’da protesto edildi

Türk ordusunun Cûdî’de ormanları yakması ve Akbelen’de ormanların rant için kesilmesine tepki gösteren Riha Emek ve Demokrasi Platformu, “Canımız Akbelen'deyken, Cûdî’de yakılan ormanlarla nefesimiz kesilmek isteniyor” dedi.

Riha Emek ve Demokrasi Platformu, Türk ordusunun Şirnex’ın Cûdî dağında ormanı yakması ile Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı'nda şirketlerin ağaç kesmesine basın açıklaması ile tepki gösterdi. Riha merkez Haliliye ilçesinde bulunan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde yapılan açıklamaya, platform bileşenlerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. 

 Türkçe ve Kürtçe  "Cûdî yanıyor ses ver Akbelen'e dokunma" pankartının açıldığı açıklamada platform adına konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Riha Şube yöneticisi Selma Ateş, “Canımız Akbelen'deyken, Cûdî’de yakılan ormanlarla nefesimiz kesilmek isteniyor” dedi. 

 “Yıllardır Gabar’da, Cûdî’de, Dersim’de, Licê’de ormanlar, yüz yıllık tekçi aklın ürünü olup sistematik bir şekilde kesilmekte, yakılmaktadır” diyen Ateş, “Toplumu ve doğasıyla barışmayan, düşman gören bu faşizan politikalar er geç kaybedecek doğa ve yaşam kazanacaktır” dedi. 

‘EKOLOJİK KIRIM SUÇU’

Cûdî’de yakılan ormana müdahale edilmediği gibi halkın yangını söndürmesine de izin verilmediğine dikkat çeken Selma Ateş, onlarcası endemik olmak üzere yüzlerce türe ve milyarlarca canlıya ev sahipliği yapan Cûdî ormanlarının yakılarak ekosistemin yok edilmesinin ekolojik kırım suçu olduğunu vurguladı. Ateş, “Licê’yi Marmaris’ten, Gabar’ı İkizdere’den, Dersim’i Kazdağları’ndan, Cûdî’yi Akbelen’den ayırmadan halkları tüm bu ormanların ekosistemin parçası olduğu bilinciyle yapılan kesme, yakma ve yakılmaya karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz” diye konuştu.

OTURMA EYLEMİ

Açıklamanın ardından Cûdî’nin yakılması ve Akbelen’de ağaçların kesilmesini protesto etmek için oturma eylemi yaptı. Oturma eylemi “Riha uyuma, Cûdî yanıyor” sloganı ve alkışlarla son buldu.