Dersim’de Halvori Gözeleri’nde katliam anması

Emek ve Demokrasi Platformu, Dersim Katliamı’nın 83. yılında, katliamın gerçekleştiği ve binlerce insanın öldürülerek suya atıldığı Halvori Gözeleri’nde anma gerçekleştirdi.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, katliamın gerçekleştiği ve binlerce insanın öldürülerek suya atıldığı Halvori Gözeleri’nde anma gerçekleştirdi. Anmaya siyasi parti ve kurum temsilcileri, yerine kayyım atanarak görevden alınan Peri Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin, Dersim Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, Halkların Demokratik Partisi Dersim Milletvekili Alican Önlü ile çok sayıda kişi katıldı.

Yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başlayan anmada taleplerini söyleyen HDP Dersim İl Eş Başkanı Nurşat Yeşil, “Arşivler açılsın, hesap verilsin, Dersim ismi iade edilsin, halkından resmi özür dilensin, sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın. Halkımızın dili, kimliği ve inancı önündeki engeller kaldırılsın, doğanın talanına yol açacak projeler iptal edilsin” dedi.

Dersim Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu ise, 4 Mayıs 1937’nin sadece alınan kararlar olmadığını, Dersimliler için bir yara olduğunu dile getirdi.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü de şöyle konuştu: “Durduğumuz yerin bir anlamı var. Bulunduğumuz yer, bu dağların, kimliğin, mücadelenin, kadın mücadelesinin en onurlu yeridir. Bu kayalar, onur ve direnme kayalarıdır. Bu dağlarda direnen Sakinelerin onur kayalarıdır. Bu dağların anahtarını kaybettik diyordu. Kırk yıldır bu dağların anahtarını arayanlar mücadeleyle anahtarı bulmuştur. Bu anahtar, bu toprağın kimliği, inancı, itikat, onurudur” diye konuştu.

ÇIRALAR YAKILDI…

“Arşivler açılsın, hesap verilsin” diyen Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin ise, taleplerin karşılanması gerektiğini vurguladı.

Lokmalar pay edilip, çıralar yakılarak yaşamını yitirenlerin anısına Munzur’a karanfiller bırakıldı. Sanatçı Metin Kahraman anmada Kirmancki klamlar seslendirdi. Emek ve Demokrasi Platformu, daha sonra merkezde Seyit Rıza Meydanı’nda çıralar yakarak yaşamını yitirenleri andı.