Dersim’e kayyum, ‘Tunceli’dir

Dersim Belediyesi’ne atanan kayyum, işe Kürt Alevi kimliğine saldırmakla başladı. Yeniden Türkleştirmeye ve bir operasyon adı olan Tuncelileştirmeye, talan da eşlik etti.

Dersim Belediyesi’nin imkanları, İl Özel İdaresi tarafından kalekol yapımı ve Alevilik inancının merkezinde İmam Hatip Liseleri için peşkeş çekildi.

Kayyum sonrası belediyelerin taşınmaz mülkleri haraç mezat işbirlikçilere peşkeş çekilerek satıldı ve sadece 2 yılda belediyeler yine borç batağı içine itildi. Kayyumların hizmette değil, rantta yarıştıkları Sayıştay raporlarıyla da ortaya döküldü. Kayyumların genelinde kaideleşen “pazarlık usulü” ihale yöntemi, kimi kayyumlarda açık ihale usulünün istisnalaşması ve hatta hiç başvurulmaması noktasına vardı. Dün Kayapınar Belediyesi’nin marifetlerini detaylarıyla paylaştık, bugün de Dersim Belediyesi kayyumundan örneklerle devam ediyoruz:

ALEVİLİĞİN MERKEZİNE SÜNNİ YATIRIM

* Çemişgezek İmam Hatip Ortaokuluna Uygulama Mescidi Yapımı için pazarlık üsülü ile verilen ihaleyi alan firma veya şirket, 03 Ağustos 2018’deki ödeme belgesinde yazılmıyor. Çemişgezek imam Hatip Lisesi ve Ortaokulu, AKP tarafından açıldığında beraberinde ciddi tartışmalara neden olmuştu.

* Pertek İmam Hatip Ortaokulu Uygulama Mescidi ve Spor Oyun Alanı Yapımı adı altında belediye harcaması olarak gösterildi. 19 Haziran 2018’de ödeme kaydı düşüldü.

*  Diğer bir ihale ise 05 Ocaka 2017’de Tunceli Özel İdaresi tarafından Tunceli İl Müftülüğü Kuran Kursu Binasının Dış Yalıtım ve Çevre Düzenlemesi için verildi.

SÜNNİLİĞİN YANINA MİLİTARİZM EKLENDİ

* Dersim Belediyesi’nin tüm imkanları İl Özel İdaresi tarafından Türk devlet güçleri için karakal, kalekol ve emniyet müdürlüklerinin yapım ve onarımına boca edildi;

* Pazarlık usulü ile verilen ihalelerden biri, Tunceli İl Jandarma Komutanlığına Bağlı Gökçek Jandarma Karakol Komutanlığına Gözetleme Kulesi, Sarıtaş Jandarma Karakol Komutanlığına Güvenlik ihalesidir. Veriliş 28 Mart 2018 olarak görülüyor.

* Tunceli İl Jandarma Komutanlığı Hizmet Binasının Dış Cephe Boyasının Yapılması İşi için 13 Mart 2018’de verilen ihalenin bedeli de belediyeden.

* Belediye, Tunceli İl Jandarma Komutanlığı Nazımiye Ş. Mehmet Jandarma Karakol Komutanlığı Dinlenme Yeri, Tank-Top Mevzii ve Taş Duvar Yapım İşi ihalesini alan AKP’li şirkete de ödemeyi yaptı. İhale 12 Mart 2018’de yapıldı.

* Tunceli İl Jandarma Komutanlığı Kışla İçi Yolları BSK Yapımı için 09 Ekim 2018’de verilen ihalenin bedeli de belediye kasasında karşılandı.

* Nazımiye İlçe Jandarma Karakol Komutanlığına Ait Lojmana Isı Yalıtımı için 06 Ekim 2018’de verilen ihale de kayyumun kıyakları arasında yer aldı.

* Hozat 51 Mot P Tugay Komutanlığı İçmesuyu İnşaatı Yapım İşi amacıyla 05 Eylül 2017’deki ihale de belediyeden.

* Çemişgezek Toratlı Jandarma Karakol Yolu Altyapı ve Üstyapı İşleri adıyla verilen ihale de eklendi.

EMNİYET DE PAYINA DÜŞENİ ALDI

Belediye imkanlarının karakol ve kalekol yapım, onarım işleri için kullanılmasını ilişkin ele geçirilen çok sayıda belge var. Belgelerde Dersim’in karakol, il, ilçe jandarma ve özel haraket tepe, tepeler için yol, kalekol ve diğer merkezler için yeni bina ve kuleler inşa etme için kullanıldığı açıkça görülüyor. İl, ilçe emniyet müdürlükleri de ‘ihmal’ edilmemiş;

* Tunceli Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Noktaları (K1-K2-K3-K4) Yolları Altyapı ve Üstyapı İşleri için 18 Ağustos 2017’de verilen ihalenin bedeline belediye koşturuldu.

* Çemişgezek İlçe Emniyet Amirliği Hizmet Binası İle Lojmanların Bakım Onarımı için 24 Ocak 2018’de ihale verildi. 09 Ocak 2018’de Çemişgezek İlçe Emniyet Amirliği Lojmanlı Hizmet Binası Mantolama (Isı Yalıtımı) için de ihale verilmişti. İki ihalenin bedeli de belediye tarafından ödendi.

* Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü Merkez Atatürk Mahallesi Şahin Yuvası Polis Lojmanları Isı Kanalları ve Kalorifer Tesisatının Yenilenmesi ile Isı Yalıtımı (Mantolama) Yapılması için 10 Nisan 2017’de verilen ihalenin ödemesi yine belediyece yapıldı.

* Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü ÇOGEP Projesi Kapsamında Pertek İlçe Cumhuriyet Ortaokuluna Z Kütüphane Yapımı ihalesi 05 Eylül 2018’de pazarlık usulü verildi. Elbette karşılığı da belediye tarafından tereddütsüz ödendi.

Devam edecek…