Doğu Kürdistan’da onlarca kentte genel grev sürüyor

Doğu Kürdistan ve İran’da pazartesi günü başlayan genel grev ikinci gününde çok sayıda kentte, sokak eylemleri ile birlikte devam ediyor.

Tahran’da ahlak polisinin işkencesi sonucu 16 Eylül’de Kürt genç kadın Jina Emini’nin katledilmesiyle birlikte başlayan protesto eylemleri İran ve Doğu Kürdistan genelinde devam ediyor.

Genel greve Pazartesi günü Doğu Kürdistan’ın Urmiye, Mahabad, Bokan, Serdeşt, Pîranşar, Şino, Seqiz, Bane, Dîwander, Kamyaran, Dêwlan, Firwe, Merîwan, Pawe, Rewanser, Ciwanro, Selasî Bawecan, Kirmaşa ve Îlam kentleri başta olmak üzere en az 29 kentte esnaflar kepenk indirdi.

Akşam saatlerinde ise sokaklarda ateşler yakılarak protesto eylemleri gerçekleşti.

Sine kentinde öğrenciler başörtülerini çıkararak tepkilerini gösterirken, İran devlet güçlerince katledilen Muhammed Şeriet isimli eylemcinin 40’ncı günü dolayısıyla anma düzenlendi.

Dêwlan kentinde öğrenciler ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganlarıyla yürüyüş yaptı.

Akşam saatlerinde Sine, Kirmaşan, Seqiz, Ciwanro ve Doğu Kürdistan’ın daha birçok kentinde gençler sokaklara çıkarak ateşler yaktı.

İran’ın Tahran, İsfahan, Kirman, Faris, Merkezî, Hemedan, Buşer ve daha birçok kentinde de esnafların kepenk kapattığı görüldü.

Pazartesi akşamı Tahran, Meşhed, Zencan, Arak, İsfahan kentlerinde sokaklarda eylemler düzenlendi.

Greve salı günü itibariyle de devam edilirken, gün içinde çok sayıda kentte protesto eylemleri bekleniyor.

İran İnsan Hakları Örgütü’nün geçen hafta yayınladığı son bilançoya göre 16 Eylül’den bu yana 51’i çocuk olmak üzere en az 448 kişi katledildi.

Başka muhalif kaynaklar internet sitelerinde kimliği tespit edilen en az 565 kişinin isim listesini yayınlarken, toplamda ölü sayısının 700’ün üzerinde olduğunu iddia ediyor.

Ayrıca on binlerce kişi de tutuklandı. Bazıları idam tehdidi altında bulunuyor.