Doğu Kurdistan halkına genel greve katılım çağrısı

Doğu Kurdistanlı 6 parti ve örgüt, Jina Emini’nin katledilmesinin ve ‘Jin, Jiyan, Azadî’ direnişinin birinci yıl dönümüne ilişkin ortak açıklama yaptı. Partiler, 16 Eylül’deki genel greve katılmaya ve şehitlerin mezarlarını ziyarete çağırdı.

Doğu Kurdistanlı 6 parti ve örgüt ortak açıklamada, "Geçen yıl ve devrim süreci boyunca Kurdistan halkı başta olmak üzere tüm İran halkları, İran’daki iktidar rejimine karşı yeni ve kitlesel bir süreci deneyimleyerek geri adım atmadı. Bu devrimde kadınların dikkat çeken öncülüğü, toplumumuzun toplumsal açıdan bir adım daha ilerlemesini ve zafer ufkunun daha da aydınlanmasını sağladı. Gençler özgür bir yaşam için eşsiz bir fedakarlık yaptı” denildi.

Açıklamada, "Jina Devrimi’nin yıl dönümünde devrim şehitlerini anmak, siyasi tutsaklara desteğimizi ifade etmek ve bu siyasi hareketi canlı tutmak en doğru yaklaşım olacaktır. Bu büyük siyasi ve toplumsal gelişmeyi güçlü bir şekilde karşılamalıyız" diye belirtildi.

ALINAN KARARLAR

Partiler, şu kararları verdi:

"1- Sivil toplum aktivistlerinin ve bağımsız kuruluşların,‘Jin, Jiyan, Azadî’ devriminin yıl dönümü anma ve etkinliklerine aktif katılım taleplerinin desteklenmesi.

2- 16 Eylül 2023 gününün tüm Kurdistan’da genel grev günü olarak ilan edilmesi. O gün tüm mağaza ve marketler ile işyerleri ve idari merkezler kapatılmalıdır. O günün sabahı erken saatlerde Kürdistan halkı; şehir, ilçe ve köylerde genç Jina ve ‘Jin, Jiyan, Azadî’ devriminin kahraman ve şehitlerinin mezarını ziyaret edecek ve buralarda anma törenleri düzenleyecek.

3- İran’daki tüm özgürlükçü halklardan (kadın, genç, işçi, öğretmen, emekli, çevreci ve ezilen uluslar) İran genelinde Kurdistan halkının grevine destek vermelerini ve ‘Jin, Jiyan, Azadî’ devrimine verdikleri desteği herkese göstermelerini talep ediyoruz.

4- Yurtdışındaki tüm güç, aktivist ve partilerden; devrimin yıl dönümü vesilesiyle yapılacak greve destek vermeleri, o gün kitlesel gösteri ve yürüyüşler düzenlemeleri ve tüm dünyanın dikkatini Jina Devrimi’ne çekmelerini talep ediyoruz.

5- Bu toplantıya katılan tüm Kürdistani parti ve siyasi tarafların her biri, 16 Eylül 2023 günü düzenlenecek greve ve şehit ve kahramanların mezarları başındaki anmalara katılım ve desteğini bildiriyor.”

İMZACILARIN LİSTESİ

Kararda imzası bulunan partiler şöyle:
"–İran Kurdistan Demokrat Hareketi (HDKÎ)

-Komele (İran Komünist Parti Topluluğu)

-Kurdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK)

-İran Kurdistan Çalışma Örgütü (Sazimanî Xebat)

–Kurdistan Özgürlük Partisi (PAK)

–Kurdistan Emekçiler Topluluğu (Komeleya Zehmetkêşên Kurdistanê)."