‘Doktorlar yüksekten düşme diyor’

Polis Van’a giden HDP heyetinin açıklamasını izleyen medyayı engellerken heyetten Rıdvan Turan bulguların helikopterden düşmeye işaret ettiğini ifade ediyor.

Van’ın Çatak ilçesinde askerlerce 11 Eylül’de gözaltına alınan Servet Turgut ve Osman Şiban’ın hastane raporlarına göre helikopterden atıldıkları haberinin çıkmasıyla bölgeye giden HDP heyetinin açıklama yapması polis tarafından adeta engellendi. HDP Gurup Başkanvekili Saruhan Oluç, Van Milletvekili Muazzez Orhan, Murat Sarısaç, Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, PM üyeleri, MYK üyeleri, HDP, DBP, İnsan ve Özgürlükler Partisi il yöneticilerinden oluşan heyet polisin basın mensuplarını engellemesine rağmen açıklama yaptı.

DURUMU İYİ DEĞİL

Açıklama sonrası ANF’ye konuşan Mersin HDP Milletvekili ve aynı zamanda hekim olan Rıdvan Turan, doktorlardan aldıkları bilgiye göre bulguların yüksekten atılmaya bağlı ortaya çıktığını anlatıyor: “Yaralılar farklı hastanelerdeydi hatta bir tanesi taburcu edildi fakat yeniden askeri hastanede gözlem altına alındığını öğrendik. Osman Şiban, gece evinden alınarak askeri hastaneye yatırılmış. Hekimlerle görüştük durumu daha ağır olan arkadaşımızın yattığı hastanedeki başhekim çoklu travma ve yüksekten yüzüstü bir düşme, bunun yanı sıra hastanın kafanın ön tarafından darbe aldığını ve buna bağlı beyinde kanama olduğunu söyledi. Açıkçası doktor durumun çok da iyi olmadığını da belirtti. Diğer arkadaşın durumu daha iyi. Ben bir hekimim ve bulgulara göre bu yaralanmaların yüksekten atılma ile oluştuğunu çok net söyleyebilirim. Helikopterle alındıklarına dair şahitlerin de olduğunu düşünürsek bu son derece yüksek bir ihtimal.”

KAYALIKTAN DÜŞME OLMADIĞI ÇOK AÇIK

Turan, tüm bu bulguların Vali’nin açıklamasını doğrulamadığını kaydederken devletin ise olayı görmezden geldiğini belirtiyor: “Parçaları bir araya koyduğumuzda çoklu travma, yüksekten düşme ve askerlerin vatandaşları helikopterle alması ki bu konuda şahitler de var; aradan bir süre geçtikten sonra ailelerin çabasıyla hastanede bulunmaları. Tüm bunlar valinin dediği gibi öyle kaçarken kayalıktan düşme olmadığını çok net gösteriyor. Ağır bir insan hakkı ihlali var fakat devlet bunu itiraf edecek bir durumda değil. Zaten basın haber yapmasın, görüntü almasın diye polis resmen etten bir duvar ördü aramıza. Şu an devlet olay yokmuş gibi davranıyor, kamusal alana intikal etmesini engelleyerek buradan bir tepkinin yükselmesini önlemeye çalışıyor. Ama kolluğun bu çabası da şunu gösteriyor ki demek ki gizlenen bir şeyler de var. Yakın zamanda bütün içeriği çarpıtılarak bir açıklama İçişleri ve Savunma Bakanlığı'ndan gelecektir diye düşünüyorum.”

GÜNÜN SONUNDA 90’LARA DÖNÜLDÜ

“Kürt meselesinin çözeceğiz diye çıktıkları yolda günün sonunda kullandıkları yöntemler yine doksanlar metotları oldu” diyen HDP Milletvekili Rıdvan Turan son dönem artan işkence ve kaçırma olaylarına dair de şunları dile getirdi: “Faili meçhul şekilde gözaltına almalar kaçırmalar bunlar yeniden gündeme gelmeye başladı. Şu an Van kırsalında da durumu hiç iç açıcı değil. Bu tür baskılardan bunalan halka ‘o zaman çekin gidin’ tarzın söylemlerin üretildiği haberleri bize geliyor. Son olarak HDP MYK üyemizin de kaçırılması 90’lar yöntemlerine örnek verilebilir. 90'ların imha ve inkâr konseptinin yeniden üretilmesi ve daha da hızlanması endişe verici. Halk bu anlamda baskıdan sıkılmış, yılmış durumda. Burada konuştuğumuz birçok insan bunu dile getiriyor. Bizler HDP olarak bu savaş politikasına karşı olmaya bunun üstüne gitmeye devam edeceğiz.”