Dönemin fedaileri: Amara ve Ciwana

Türk devletinin soykırım saldırılarına karşı yıllarca mücadele eden YJA Star gerillaları Ciwana Cûdî ve Amara Cûdî, 17 Eylül 2022'de düşmanın eline geçmemek için bombalarını kendilerinde patlatarak şehadete ulaştı.

Hakikat arayışçıları olan YJA Star gerillaları Amara ve Ciwana, özgürlük mücadelesi yolunu seçti ve Heftanîn bölgesinde son nefeslerine kadar Kurdistan topraklarını savundu.

Özgürlük arayışında olan birçok genç kadın ve erkek Kurdistan dağlarına çıkarak tarihi direnişe katılıyor. Amara Cûdî ve Ciwana Cûdî, Türk devletinin işgaline karşı direnen gerillalardan. Onlar Cenga Heftanîn’den Cenga Xabûrê’ye kadar soykırımcı işgalcilere karşı büyük bir cesaretle savaştı. Savaştıkça Kurdistan dağlarındaki özgürlük ateşini daha da gürleştirdiler.

Ciwana Cûdî, büyük umutlarına ulaşmak ve hayallerini gerçekleştirmek için 2014 yılında Botan’dan yönünü gerilla saflarına verir. Tüm zorluklara karşı dirençlidir, bu nedenle mücadelesini her geçen gün ilerletir. Özgürlüğü aradıkça düşmana karşı savaşı daha da artar. Zap'tan Garê’ye, Metîna'dan Heftanîn'e zafer savaşına öncülük eder. Genç bir komutan olarak bazen güçlü bir ordu gibi tek başına savaşır. Türk devleti askerlerini Xantur alanına konuşlandırmak istediğinde genç bir YJA Star komutanı olan Ciwana, işgalci askerlere namlusunu doğrultarak günlerce Heftanîn topraklarına girmelerine izin vermez. Rûstemlerin yoldaşı olduğunu bir kez daha gösterir. Yoldaşı Rûstem düşmanın eline geçmemek için Xantur kayalıklarından atlayıp direniş çığlığını yükseltir. Ciwana Cîdî bu çığlığa karşılık Rûstem ve diğer tüm yoldaşlarının intikamını alacağına söz verir.

Heftanîn alanında uzun yıllar mücadeleye öncülük eden Ciwana Cûdî, birçok eyleme katılır. 2022 yılına dair başarı hedeflerini şu sözlerle ifade eder: "Bu yılı Önder Apo'nun ve halkımızın fiziki özgürlük yılı yapacağız. Heftanîn alanında düşmanı yenilgiye uğratacağız. Zendura, Mamreşo ve Werxelê alanındaki yoldaşlarımız fedai duruşlarıyla bize güç veriyorlar. Bu mücadelede şehit düşen yoldaşlarımızın intikamını mutlaka alacağız. Asla düşmana yol vermeyeceğiz. Eylemlerimiz artarak devam edecektir. Kesinlikle biz kazanacağız. Önder Apo fiziki özgürlüğüne kavuşana kadar mücadelemiz kesintisiz sürecektir.”

TOPRAKLARIMIZI SAVUNMAK İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ

Cenga Xabûr atılımının öncü fedailerinden Amara Cûdî de direniş alanında savaşmak ve ülkesinin güzel savaşçılarından biri olmak ister. Daha çocuk yaşta düşmanın zulmünden dolayı topraklarını terk etmek zorunda kalır. Özgürlük hayallerini büyüttüğü Van sokakları artık ona çok uzaktadır. Fakat Amara Cûdî, özgürlüğe giden yolda halkının tüm acılarının intikamını almaya kararlıdır. Bu nedenle hayallerini gerçekleştirir ve ablası Dilan ile birlikte savaş alanına gider.

Amara, 2015 yılından 2020 yılına kadar Heftanîn bölgesinde çok zorlu koşullarda hiç durmadan mücadele eder. Cenga Heftanîn'in en zor zamanlarında her kahramana söz verir ve 'Hayatım boyunca yoldaşınız olacağım, tüm karanlıkları ışığınızla aydınlatacağım’ der.

Amara Cûdî de yoldaşı Ciwana gibi uzun yıllardır Heftanîn bölgesinde özgürlük mücadelesi verir. Amara Cûdî savaşa ilişkin yaptığı değerlendirmelerde şunları belirtir: “Savaş bedel ödemeden olmaz. Biz halkımızın onurunu korumak için canımızı vermeye hazırız. Sonuna kadar savaşacağız. Türk devleti savaş istiyorsa savaştan asla kaçmayacağız. Bu süreçte üzerimize düşen görevimizi yerine getireceğiz. Kürt halkı birlik olursa düşman asla bize karşı savaşamaz. Çünkü biliyoruz ki Kürt halkı hiçbir zaman yok olmayacak. Tarihimize baktığımızda Kürt halkı her zaman tüm saldırılara karşı varlığını savunmuştur. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Asla pes etmeyiz. Bu nedenle topraklarımızı ve halkımızı savunmak aynı zamanda şehit yoldaşlarımızın anılarına sahip çıkmak için mücadele ediyoruz.”

YJA Star gerillaları Ciwana Cûdî ve Amara Cûdî yıllarca birlikte halkın özgürlüğü için mücadele ederek Türk devletine karşı direndi. 17 Eylül 2022'de Türk ordusu, Heftanîn’in Şehit Kendal alanına yönelik işgal saldırıları başlatır. Amara ile Ciwana tüm saldırılara karşı fedai bir ruhla savaşır ve Türk devletine ağır darbeler vurur. Şiddetli çatışmalar sonucunda yaralanan Ciwana ve Amara düşmanın eline geçmemek için bombalarını kendilerinde patlatarak Kurdistan şehitleri arasına katılırlar.