DSÖ’den Afrika’daki bitki tedavilerine dair protokol

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 salgınına karşı mücadele için Afrika’daki bitkilerle tedavi (fitoterapi) çalışmalarına dair bir protokolün hazırlandığını duyurdu.

DSÖ Afrika örgütüne bağlı Evrensel Sağlık Kapsamı departmanı direktörü Dr. Prosper Tumusiime, Afrika’daki farklı geleneksel bitkisel tedavi yöntemlerine dair deneylerin doğrudan takip edileceğini söyledi.

Dr. Tumusiime, bu tür tedavilere dair deneylerin başarılı olması halinde DSÖ tarafından tavsiye edileceğini kaydetti. DSÖ Afrika örgütünün duyurduğu protokol kapsamında 25 uzmandan oluşan bir komite, bitki tedavileri üzerine çalışan ülkeleri destekleyecek.

KLİNİK ORTAMDA TEST EDİLMELERİ İSTENİYOR

Başta Madagaskar olmak üzere birçok ülkede Afrika’nın geleneksel bitkisel tedavilerinin Covid-19’a karşı etkili olabileceği savunuluyor. Madagaskar’da bizzat Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina tarafından savunulan farklı bitki özlerine dayanan tedavilerin ne kadar etkili olduğu klinik olarak kanıtlanabilmiş değil.

Başta Çin kökenli olan ‘Artemisia annua (Peygamber süpürgesi)’ olmak üzere farklı bitkilerin Covid-19’a karşı faydalı olduğu iddialarına