DTK, Leyla Qasım ve arkadaşlarını andı

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Irak'ta Baas rejimi tarafından 12 Mayıs 1974 yılında idam edilen Kürt kadın devrimci Leyla Qasım ve arkadaşlarını andı.

DTK yaptığı yazılı açıklamada, “22 yaşındayken Baas Rejimi tarafından idam edilen Sosyoloji öğrencisi ve Kürt Kadın Hareketinin öncülerinden sayın Leyla Kasım ve arkadaşları Cevad Hemevendi, Neriman Fuad Mesti, Hesen Heme Reşid ve Azad Süleyman Miran'ı özlemle anıyor, mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Leyla Kasım hem Kürt halkının ulusal mücadelesinde hem de Kadın özgürlük mücadelesinde adeta bir meşale olmuştur. Kürt halkını soykırıma uğratmak isteyenlere Leyla Kasım'ın verdiği cevap ulusal bilincin oluşmasında tartışılmaz bir yer açmıştır. Bu yüzden Kirt halkı Leyla Kasım'ı her zaman yüreğinde, mücadelesinde taşıyacak, mücadelesinden her zaman güç alacaktır.

Baas rejimi yıllarca Kürt halkını hem sömürgeleştirmiş hem de katliamlardan geçirmiştir. Demokratik toplum kongresi olarak rejimin lideri Saddam'ın ve yakın çevresinin Kürt halkına karşı işlediği soykırım, baskı, tutuklama ve yok etme politikalarını bir kez daha lanetliyoruz. Leyla Kasım ve arkadaşlarını idam edenler kendi yasalarıyla idam edilmeleri ibretlik bir durumdur.”