Elbistan'da polis ve AFAD yüzünden insanlar donarak öldü

Elbistan’da ilk günlerde deprem enkazında kalanların donarak öldüğüne dair iddialar, ilk günler arama kurtarma yapan ekipler tarafından doğrulandı.

Depremin merkez üslerinden biri olan Elbistan’da arama kurtarma çalışmalarına katılan madenciler ve gönüllüler ile yaptığımız görüşmelerde, depremin ilk günlerinde enkazlar da donarak ölen kişilerin, yetkililerin tavrı yüzünden öldüğü ortaya çıktı.

Arama kurtarma çalışmalarına katılan madencilerin ve HDP’li gönüllülerin açıklamaları, iddiaların doğruluğunu ortaya çıkardı.

Kurtarmaya katılan madencilerden biri, ilk günlerde AFAD’ın “canlı yok” dediği bir binada kendi imkanlarıyla bir baba ile kızını kurtardıklarını, AFAD’ın bunu engellemeye çalıştığını ancak kendilerinin bunu dinlemeyip iki kişiyi kurtardıklarını belirtti.

Bu kurtarma sonrası AFAD’ın artık polisi yönlendirdiğini söyleyen başka bir madenci ise, çalışmaları bir yere kadar getirdikleri halde polisin kendilerini alandan zorla çıkarttığını belirti.

‘İNSANLARIN DONARAK ÖLMESİ POLİSİN VE AFAD’IN SUÇU’

İkinci günden itibaren arama kurtarma çalışmalarına katılan bir HDP gönüllüsü ise, birkaç binadan ses duyduklarını, sesin geldiği yeri tespit edip ona doğru açtıkları tünel sonrası polisin zorla kendilerini çıkarttığını belirtti.

HDP’li gönüllü, bu durumun ölü sayısının artmasını sağladığına işaret ederek, şunları söyledi, “Arama kurtarmalara katıldık. Zonguldaklı maden işçileriyle beraber katıldık. Biz herhangi bir yerden ses alıyorduk, tam kazazedeye ulaşacağız, güvenlik güçleri bizi çıkartıp ‘AFAD gelecek’ diyorlardı. Biz onlara ‘normalde enkazın altı sıcaktır, biz açtık soğuktan donacak’ diyorduk dinlemiyorlardı. Çoğu insan soğuktan öldü. Gelip fotoğraf çekip gidiyorlardı.”

Elbistan’da geceleri sıcaklığın eksi 25 dereceye düştüğünü belirten HDP’li gönüllü, kentte yaşanan ölümlerin çoğunun soğuk havadan kaynaklı olduğunu belirterek, AFAD ve kolluk kuvvetlerinin gönüllü olarak gelenleri arama kurtarma çalışmalarına katılmasını engellemesi sonrası ölü sayısının arttığını sözlerine ekledi.