Farqîn’de bir aile işkenceyle gözaltına alındı

Farqîn’de Türk askerleri, koçer bir aileden 5 kişiyi işkenceyle gözaltına aldı.

Amed’in Farqîn (Silvan) ilçesine bağlı kırsal Bameydan (Yuva) Mahallesi'nde çatışma çıktığı ve gerilla oldukları 3 kişinin şehit olduğu iddia edilirken, çatışma sonrası bölge Türk askerleri tarafından ablukaya alındı. Daha sonra koçerlerin çadır açtığı bölgeye operasyon düzenleyen askerler, koçerlik yapan bir aileden 5 kişiyi gözaltına aldı.

Aynı aileden 1’i kadın, 1’i çocuk, 3’ü de erkek olmak üzere toplam 5 kişi gözaltına alınırken, ailesinin gözaltına alındığını duyan ve Êlih’ten mahalleye gelen R.D. de askerler tarafından gözaltına alındı. Gözaltı sırasında aileye işkence edildiği ve sonrasında Silvan Jandarma İl Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi. Gözaltına alınan 9 yaşındaki D.D.’nin daha sonra aile yakınlarına teslim edildiği öğrenildi.
Gözaltına alınanların isimleri şöyle: “R.D. (54), S.D., H.D. (24), H.D. (28), M.S. (45).” Gözaltına alınanların sağlık kontrollerinin ardından Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’na götürüleceği belirtildi.

ÇADIR YAKMA, ABLUKA, İŞKENCE...

Koçerlerin çadırlarının yandığı görülürken, çatışma sırasında da mı yoksa askerler tarafından mı yakıldığı konusunda bilgi edinilemedi. Çatışma sonrası askerlerin mahalledeki ablukası sürüyor.

 Sanal medya işkenceyle gözaltına alınan D. ailesinin fotoğrafları paylaşıldı. Paylaşımda üzerinde sadece iç çamaşırları olan iki erkeğin elleri ters kelepçelenmiş bir şekilde zırhlı aracın tekerleklerinin altında tutulduğu görülüyor.

D. ailesinin diğer fertleri fotoğraftakilerin kardeşleri olduğunu belirterek, işkenceye dair İnsan Hakları Derneği (İHD) Êlih Şubesi’ne başvuruda bulundu.