Farqîn’de çatışma yok, katliam var

Koçerlerin gözaltına alındığı Farqîn’de incelemelerde bulunan heyet içerisinde yer alan Yeşil Sol Parti Milletvekili Adalet Kaya, bölgede çatışma bulgusuna rastlamadıklarını ifade etti.

Amed’in Farqîn (Silvan) İlçesi’nin Hêlînê Mahallesi Bameyda mezrasında HPG'li olduğu iddia edilen 3 kişi katledildi. Mahalleye yönelik operasyon sırasında Koçerlere ait çadırlar askerler tarafından ateşe verilirken, R.D. (54), S.D., H.D. (24), H.D. (28), M.S. (45) işkence edilerek gözaltına alındı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed, Mûş, Êlih, Çewlîg, Mêrdîn il ve ilçe yöneticileri ile DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Yeşil Sol Parti milletvekilleri Adalet Kaya, Ömer Faruk Hülakü, Sümeyye Boz, Kamuran Tarhan’ın da olduğu çok sayıda kişi, katliamın yaşandığı mahallede incelemelerde bulundu.

‘SALDIRI SİVİLLERE YAPILMIŞ’

Heyet ilkin koçerlerin çadırının yandığı alana giderek incelemelerde bulundu. Burada konuşan Milletvekili Adalet Kaya, çatışma bulgusuna rastlamadıklarını, köylülerin de bu yönlü beyanda bulunduğunu söyledi. Koçerlerin hayvanlarını beslediği alan olduğunun aktaran Kaya, sivillere dönük bir saldırının gerçekleştiğini ve aynı zamanda yayınlanan fotoğraflarda işkence suçunun bariz olarak görüldüğünü ifade etti. Kaya, “Ne olursa olsun işkence yasağı asla ihlal edilmemesi gereken bir konudur. Bugün burada 90’lı yıllardaki pratiklere geri dönüşün garabetini gördük. İnsanların yaşam alanlarına saldırıyı kabul etmiyoruz” dedi.

Kaya, heyetin inceleme raporunu daha sonra kamuoyuyla paylaşacaklarını iletti. 

Ardından heyet Bameyda mezrasına geçerek yakınları gözaltına alınanları dinledi.