Gerilla Göksu, Gabar eylemini anlattı

Gabar'da 2015 yılındaki bir eylemi anlatan gerilla Eylem Göksu Gabar, "Önce heval Berçem vuruyor, daha sonra bombalarla arkadaşlar saldırıyor. Tepe tümden ortadan kalkmıştı" diye hatırlıyor.

YJA-STAR gerillası Eylem Göksu Gabar, Gabar’da yaşadığı bir anısını şöyle anlattı:

“Gerçekleştireceğimiz eylem 2015’in sonlarına denk geliyordu. Sürecin bozulduğu bir dönemdi. Bakur alanında gerçekleşen ilk eylem bizim eylemimizdi. Bu aynı zamanda benim ilk eylemimdi. Planlama olarak kapsamlıydı. Eylemimizi Gelî alanında, Girê Cotyar Karakoluna yapacaktık. Gelî alanındaki karakol bizim için avantajlıydı, bir dolun içindeydi, sen karakola hâkim olabiliyorsun.

Eyleme gitmeden önce hazırlıklarımızı yapıyoruz. Yaklaşık bir haftalık bir hazırlık. Keşfimizi yapıyoruz, arkadaşları topluyoruz, tek tek tartışıyoruz, erzak ve cephaneyi hazırlıyoruz. Her arkadaş kendi cephanesini hazırlıyor, ihtiyaçlarını tamamlıyor. Daha sonra iki gün yol alıyoruz ki eylem yerine varalım. Eylem konusunda kararlıydık, tepeyi indirmeyene kadar dönmeyecektik, Grup grup gidiyoruz; saldırı grubu, savunma grubu, doçka grubu, şehadet ve yaralanmaya karşı bir de sağlık grubu vardı, onlar da çıktı, son olarak koordine grubu çıktı.

Gelî’nin arazisi çoğunlukla taşlıktır, doğal yerler var, ormanlığı da var ancak taşlık daha fazla, su kaynakları fazla olan bir arazi, eylem için elverişli bir arazi. Arkadaşlarla tartışma yürütüldükten sonra, grup grup arkadaşlar çıktı. İlk önce saldırı grubu gitti, 6 arkadaştı, Şehit Harun, Şehit Berçem, Şehit Zana, Şehit Kendal’dı ve iki arkadaş daha. Bu arkadaşlar iki grup şeklinde gitti. Şehit Berçem bisivinkciydi. Saldırı grubu gittikten sonra suikast grubu gitti. 3. grup olarak savunma grubu çıktı. Aralarında dört beş saatlik bir mesafeyle arkadaşlar yerlerini aldılar.”

'ARKADAŞLARINI KORUYOR, FEDAİCE EYLEME GİDİYOR'

Gerilla Eylem Gabar, bu eyleme fedaice katılan, önemli rol oynayan Şehit Harun’dan şöyle söz etti:

"Harun bu eylemde şehit düştü, fedai eylem yaptı. Suikast eğitmeniydi. Besta alanında kalıyordu. Oradan öneri yapmıştı Gabar’a geçmek, eğitim vermek için, arkadaşlar önerisini kabul etti. Bir ay olmuştu geleli alana, bir eğitim devresi açılacaktı, yakın alanlardan arkadaşlar geldi eğitim için, 15 günlük bir eğitim verdi. Devre kapandı, arkadaşlar dağıldı. Bu devreden bir grup arkadaşı alıyor yanına eyleme katılmak için.

Biz gittiğimizde saldırı grubundaki arkadaşlar üç gün kadar oluyordu tepeye varalı, kimi yerlerde sürünerek kendilerini tepeye ulaştırıyorlar. Biraz bekliyorlar, keşif yapıyorlar, askerlerin gidiş gelişlerini görüyorlar. Bu arada arazide sürüsünü otlatan çobanlar onları görüyor, arkadaşlar deşifre olduklarını düşünüyorlar, bu nedenle eylemi bırakmayı öneriyorlar. Ancak heval Harun eylemi yapmakta ısrarlı yaklaşıyor ve ne olursa olsun bu eylemi yapıp öyle gideceğiz, diyor. Heval Harun’un ısrarıyla üçüncü gün bisiving atışlarıyla anlıyoruz eylemin başladığını. Önce bisivingle heval Berçem vuruyor, daha sonra bombalarla arkadaşlar saldırıyor. Saldırı grubu üçer üçer gidiyor, heval Kendal, Şehit Zana, heval Harun, heval Berçem vardı grupta. Arkadaşlar mevzileri tek tek düşüyorlar. Ön cephedeki mevziler düşürdükten sonra arkada kalan mevziler için heval Harun tek başına gitmeyi planlıyor. Zana ve Berçem arkadaşlara 'siz gelmeyin' diyor. Arkadaşlar 'neden' diye sorup ısrar da etse, heval Harun ısrarını devam ettiriyor ve böylece mevziye tek başına fedaice gidiyor. Daha sonra diğer saldırı grubu gidip mevzileri kontrol ediyorlar, heval Harun’a ulaşamıyorlar.

Eylemde suikast grubu rolünü çok iyi oynadı, düşman başını çıkaramıyordu, asker çabalıyordu tanka ulaşmak için ama suikastçilerden kaynaklı gidemiyorlardı, obüs havana ulaşmak isterken ya da silahlarına ulaşmak istiyor askerler ancak arkadaşların hedefli atışlarından kaynaklı gidemiyorlardı. Bunda şehit Harun etkisi çok fazla, hem kendisi çok iyi suikastçıydı hem de iyi bir eğitmendi."

'TÜM TEPE ORTADAN KALKTI'

Gerilla Eylem Göksu, son olarak şunları ifade etti: “Geri çekilmeden sonra arkadaşlar yerlerine geliyor. Daha sonra uçaklar, skorskiler hava saldırısına başladı, hiç eksilmedi, her taraf yandı. Düşmanın kaybı bu eylemde çok oldu, yaklaşık 9 asker ölmüştü, belki daha fazlaydı. Bu eylemde arkadaşlar biksi, tabanca, cephane olarak birçok şey kaldırdılar. Ayrıca tepe tümden ortadan kalktı.

Eylem çok planlı ve kapsamlı bir eylemdi, saldırı grubunda heval Harun dışında şehadet yaşanmadı, düşman bu eylem sonrasında tüm Gabar’ı hava saldırısına tuttu. Gabar’ın hemen hemen her yeri yandı. Sürecin bozulmasının hemen ardından böyle bir eylem karşısında düşman şaşkındı, gafil yakalanmıştı. O yüzden bütün hıncını güzelim Gabar coğrafyasından çıkarmak istiyordu, böylece durmadan hava saldırılarıyla Gabar’ı ateşe verdi neredeyse.”