Gözaltında 'kaybedilen' Er'in akıbeti soruldu

İHD ve kayıp yakınları, Colemêrg’in Çelê ilçesinde 15 Ağustos 1995’te devlet güçlerince 'kaybedilen' Hacı Ahmet Er’in akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” eyleminin 758’inci haftasında Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Bu haftaki eylemde 15 Ağustos 1995 tarihinde kaybedilen Hacı Ahmet Er’in akıbeti soruldu.
İHD Amed Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz'ın ardından Şube Yöneticisi Ali İhsan Demirtaş, 15 Ağustos 1995 tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan Hacı Ahmet Er’in hikâyesini anlattı.

Colemêrg’in (Hakkâri) Çelê (Çukurca) ilçesine bağlı Kurudere köyünde ikamet eden Er’in, 15 Ağustos 1995 tarihinde gözaltına alındığını aktaran Demirtaş, şunları söyledi:


“Askeri harekatı yöneten komutan, köylüleri köyü boşaltmaları aksi halde ‘vur emri’ vereceği şeklinde tehdit eder. Kısa bir süre sonra ise köy askerler tarafından basılır. Hacı Ahmet’in oğlu Adnan, ev eşyalarını taşımak ve katır bulmak için komşu köy olan Kavşak’a doğru yola çıkar. Adnan’ın gittiği sırada iki köy arasında silah sesleri duyulur. Oğlu Adnan için kaygılanan Hacı Ahmet, kardeşi Hacı Mirap ile Kavşak köyüne doğru gider. Yolda bulunan askerler Er kardeşleri gözaltına alarak, Işıklı Köyü Karakolu’na götürür.

 
Ağır işkence gören Hacı Mirap köyü terk etmesi şartıyla serbest bırakılır. Er ailesi, Hacı Ahmet’in de serbest bırakılacağını düşünür ancak bir daha kendisinden haber alınamaz."