'Güney hükümeti bombardımana zemin hazırlıyor'

Binarê Kandil’de yaşayan halk Türk devletinin işgal saldırılarına tepki gösterdi. Güney hükümetini bombardımana zemin hazırlamakla suçlayan halk, Türk devletinin saldırılarına karşı bir tutum alınmadığına da dikkat çekti.

İşgalci Türk devleti, 2007 yılından bu yana Binarê Kandil köylerini bombalıyor. Binarê Kandil Belediyesi'nin hazırladığı rapora göre bu saldırılarda 25 kişi şehit düştü, onlarca kişi de yaralandı. Rapor, Türk devletinin ve Güney hükümetinin, 'Türk savaş uçakları yalnızca PKK gerillalarını hedef alıyor' yönündeki açıklamalarını da yalanlıyor. Bölgedeki saldırılara ilişkin şimdiye kadar Güney veya Irak parlamentosuna herhangi bir rapor sunulmuş değil. Binarê Kandil'de yaşayan halk, Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin Türk devleti ile yaptığı 50 yıllık petrol anlaşmasından dolayı saldırılara ve yaşanan ölümlere sessiz kaldığına işaret ediyor.

Balayan’a bağlı Mavnan köyünde yaşayan Muhammed Mavnani, işgalci Türk devletinin bombalamaları nedeniyle köy, bağ, bahçe ve yaşam alanların harabeye çevrildiğini belirtti. Türk savaş uçaklarının yalnızca PKK gerillalarını hedef aldığına dair açıklamalara değinen Mavnani, "Gelip bölgeye baksınlar, bir PKK üssü veya PKK güçleri var mı? Türk devletinin sadece PKK gerillalarını hedef aldığını söylemek doğru değil, bombalanan yerlerin PKK ile ilgisi yok.

Evlerimiz ve binalarımız yıkıldı ama şimdiye kadar kimse bize destek olmadı. Bombardımandan dolayı bahçelerde çalışamıyoruz. Savaş uçakları tüm bağlarımızı ve bahçelerimizi yok etti" diye konuştu.

TÜRK DEVLETİNİN AMACI GÜNEY'İN TAMAMINI İŞGAL ETMEK

2018 yılında Balayan bölgesine bağlı Serkan köyü Türk devleti tarafından bombalanmıştı ve evlerinde bulunan 4 genç yaşamını yitirmişti. Üniversite öğrencisi olan 4 gencin PKK ile bir bağlantısı olmadığı ortaya çıkmıştı. Defalarca bombalanan Serkan köyü sakinlerinden Resul Qadir Hemed, köylerinin 2015 yılından beri bombalandığını belirterek, "2018 yılında bombalanan ev kuzenimin eviydi, 4 gençten biri de kuzenimdi. Hepsi üniversite mezunuydu. Bu bölgede PKK yok ve bombardıman PKK yüzünden olmuyor. Türk devletinin amacı Güney'in tamamını işgal etmek" dedi.

Türk devletinin bombardımanlarına karşı ses çıkarmayan Güney hükümetinin de suçlu olduğunu vurgulayan Qadir Hemed şöyle konuştu: "Burası Türkiye toprağı değil. Türk devleti ile işbirliği yapanlar ülkemizi harabeye çevirdiler. Güney Kürdistan'daki tüm gelir Türkiye'ye gidiyor ve Türkiye de tank, top ve uçaklarla bize saldırıyor, evlerimizi bombalıyor. Türk devleti, bizim gelirimiz ve petrolümüz ile diğer ülkelerden silah alıyor ve bizi bombalıyor. Türk devleti ile 50 yıllık petrol antlaşmasının bozulmaması için saldırılara karşı tepki verilmiyor."

BÜTÜN KÜRTLERE DÜŞMANLAR

Eşi 1987 yılında Baas rejimine karşı yaşanan savaşta şehit olan Ayşe Resul, Türk devletinin saldırılarından dolayı köyünde yaşayamadığını ifade etti. Türk devletinin tüm Kürtlere düşman olduğuna dikkat çeken Ayşe Resul, "Türk devleti kimseyi yanlışlıkla katletmiyor bilerek hedef alıyor. Zargelê, Kortek, Biradost ve Şêladizê'deki sivil katliamların hepsi yanlışlıkla olmadı. Türkiye için hedefin kim olduğu önemli değil, önemli olan Kürt olması.

Kürdistan Bölgesel Hükümeti de Türk savaş uçaklarının sivilleri hedef almadığını iddia ediyor. Hatta hayatını kaybedenlerin ve yaralananların da olmadığını söylüyorlar. Ama herkes bu bölgenin bombalandığını biliyor. Bombalanan yerler belli herkes gelip görebilir" dedi.