Güney Kurdistan’da eğitim ve sağlıkta boykot

Güney Kurdistan’ın birçok kentinde öğretmenler ve sağlık çalışanları ödenmeyen maaşları için okulları boykot etti.

İki ayı aşkın bir süredir Kürdistan Bölgesindeki çalışanlar maaşlarını alamıyor. Hükümet maaşların ne zaman ödeneceği konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı. Eğitim, sağlık ve belediye çalışanları maaşları için iş bırakma eylemler gerçekleştirdi.

Güney Kürdistan’da yeni eğitim dönemi 13 Eylül’de başladı. Ancak öğretmenler ve eğitim çalışanları ödenmeyen maaşları için boykot kararı aldı.

KOYE

Hewlêr’in Koye ilçesinde okullar kapılarını açmadı. Öğretmenler geçtiğimiz iki aya ait maaşlarının ödenmesini talep etti.  Koye sınırlarında 35 bin öğrenci 210 okulda ders görüyor. Bu eğitim kurumlarında 4 binden fazla öğretmen ve personel çalışıyor.

RAPERİN

Raperin idaresine bağlı Raperin Eğitim Müdürlüğü önünde de öğretmenler bir araya gelerek, maaşlarını talep etti.  Öğretmenler, maaşları ödenene kadar derslere girmeyeceklerini bildirerek, boykot kararı aldıklarını duyurdu.

KELAR

Germiyan İdaresine bağlı Kelar ilçesinde bundan birkaç gün önce belediye, sağlık ve yargı kurumları çalışanları maaşları ödenmediği için iş bırakma kararı almıştı.

13 Eylül sabahı öğretmenler de benzer şekilde maaşları için boykot kararı aldıklarını açıkladı.

HALEPÇE

Aynı amaçla Helebceli öğretmenler Helebce Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya geldi ve derslere girmeyeceklerini bildirdi.

Öğretmenler adına açıklama yapan Selahattin Zelmî, “Tüm muhalif kesimlere sesleniyoruz. Amacımıza ulaşmak için bize destek olun. Bizde mevcut durumdan rahatsız olup boykot kararı olan her kesimi destekliyoruz. Öğretmenlerin onurlu taleplerine saygı gösterilmeli” dedi.

Kurdistan Öğretmenler Birliği Halepçe Şube Başkanı Faruk Xefur, Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerine maaşları bir an önce ödeme çağrısında bulunarak öğretmenlerin boykotuna desteklerini ifade etti.

SAĞLIK KOMİTESİNDEN GREV KARARI

Süleymaniye Sağlık Komitesi, öğretmenler gibi ödenmeyen maaşları için tüm sağlık kuruluşlarında genel grev kararı aldı.

Sağlık Sendikası Hiwa Hastanesinde yaptığı basın açıklamasında, Hiwa Hastanesinin acil bölümü, Çocuk Hastanesi ile diğer hastanelerin acil ve ağır hasta bölümleri hariç tüm hastanelerde iş bırakma kararı aldıklarını duyurdu.

Hawjîn Osman, “ Maaşların ödenmesi için hükümete üç gün süre tanımıştık. Ancak hükümet görmezden gelip taleplerimizi kabul etmedi. Bunun üzerine genel grev yapmaya karar verdik. Bu yolla meşru olan haklarımızı elde edeceğiz” dedi.