Güney Kürdistan'da protestolar: Ölü sayısı 7'ye çıktı

Güney Kürdistan'da Aralık ayı başından bu yana, maaşların ödenmemesi, kötü yönetim ve yolsuzluklara karşı protesto eylemleri bir çok kentte devam etti. Son üç günde en az 7 kişi hayatını kaybetti.

Bu Çarşamba günü özellikle Ranya, Qeladiz, Dukan, Çemçemal, Piremegrun ve Derbendixan'da halk yeniden sokaklara çıktı.

2 Aralık'ta başlayan gösteriler, son güç günde şiddetlendi. Süleymaniye bölgesindeki bir çok ilçe ve beldede tüm partilere ait merkezler ve hükümet kurumları yakıldı.

Güvenlik güçlerinin gerçek mermilerle müdahale ettiği gösterilerde, Pazartesi ve Salı günleri 6 kişi hayatını kaybederken, bunlar arasında 12 yaşındaki bir çocuk da vardı. Salı günü Süleymaniye'ye bağlı 6 ilçe ve beldede protesto eylemleri gerçekleşmişti.

SOPALARLA ÖLDÜRDÜLER

7'nci kişi Çarşamba günü Süleymaniye'ye bağlı Dukan kentinde hayatını kaybetti. Yerel kaynaklara göre 50 ila 60 yaşındaki Hemze isimli kişi, güvenlik güçleri tarafından sopalarla ölümcül bir şekilde dövüldü. Uzun süredir hasta olduğu da belirtilen kişi, maruz kaldığı şiddet ardından hayatını kaybetti.

Derbendixan'da bir grup kadın, Kelar-Süleymaniye yolunu kapatarak, tepkilerini ifade etti. Bu eylem sırasında herhangi bir çatışma yaşanmadı.

ŞELADIZÊ'DE 1 YARALI, 10 GÖZALTI

Duhok'a bağlı Şeladizê'de ise Salı akşamı bir grup sokaklara çıkarak ekonomik kriz ve yolsuzluklara tepki gösterdi. Bunun üzerine KDP güçleri eylemcilere müdahalede bulunarak, çoğu Rêkanî aşiretinden olan 10 kişiyi gözaltına aldı. Bir kişinin de yaralandığı bildirildi.

KENTLER ARASI GİDİŞ-GELİŞ YASAĞI

Kürdistan bölgesel hükümeti, Süleymaniye ile komşu yerleşim birimleri arasında Salı gecesinden itibaren 24 saat boyunca gidiş-geliş yasağı getirdi.

Birleşmiş Millerler'in Irak bürosu da şiddet olaylarına tepki göstererek, şiddetin faillerinin belirlenmesi ve hesap sorulması için soruşturma talep etti.