Güney Kürdistan'da protestolar yayılıyor

Güney Kürdistan'da yerel hükümet ve siyasi partilere karşı yapılan protesto eylemleri yayıldı. Bir çok kentte parti binaları ateşe verildi, en az 2 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı, onlarcası da gözaltına alındı.

Memurların aylardır maaşlarını alamaması ve ücretlerde kesintiye gidilmesi, öfke patlamasına neden oldu.

Günlerdir yaşanan protesto eylemleri son bir kaç günde şiddetlendi. Özellikle Pazartesi akşamı çok sayıda kentte düzenlenen eylemlerde, tüm partiler hedef alındı, binaları yakıldı. Pazartesi günkü protesto gösterilerinde iki eylemci hayatını kaybederken, onlarcası yaralandı, onlarca kişi de gözaltına alındı.

ŞAREZUR

Süleymaniye'ye bağlı Şarezur ilçesinde gece saatlerindeki protestolar kent pazarında başladı. Kitle, sokaklarda ateşler yakararak, yolları trafiğe kapadı. Güvenlik güçleri eylemcilere karşı gerçek kurşunlarla müdahalede bulundu. Bir genç burada yaralandı.

Şarezur hastane kaynaklarına göre, ayağından yaralanan genç Süleymaniye hastanesine sevk edildi.

DERBENDİXAN

Süleymaniye'nin Derbendixan kentinde de gece saatlerinde sokaklara çıkan kalabalık bir kitle, kaymakamlık binası ve Goran Hareketi binasını ateşe verdi. KDP binasına da yönelen eylemciler, silahlı saldırı ile karşılaştı. Açılan ateşte bir eylemci yaralandı. Aynı şekilde YNK binasının güvenliğini sağlayan güçler de göstericilere ateş açtı.

GERMİYAN

Germiyan'a bağlı Kelar'da Goran hareketinin binası taşlandı. Güvenlik güçleri eylemcilere ateş açtı.

Germiyan'a bağlı Kifrî beldesinde akşam saatlerinde düzenlenen protesto eylemi sırasında YNK binası yakıldı.

Binanın yakıldığı sırada güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 17 yaşındaki Ako Selman isimli genç ağır yaralandı. Selman'ın kurtarılamadığı bildirildi. Eylemciler KDP ve Goran partilerine ait binalara yöneldi.

ÇEMÇEMAL

Aynı gün akşam saatlerinde Çemçemal'de de 16 yaşındaki bir genç hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı. Adem Yahha isimli gencin KDP güçlerince açılan ateş sonucu yaşamını yitirdiği bilgisi alındı.

RANYA

Ranya'da düzenlenen protesto eylemlerinde de çatışmalar yaşandı. Güvenlik güçleri ile eylemciler arasındaki çatışmalarda 20 dolayında eylemci yaralanırken, bir o kadarı da gözaltına alındı. Protesto eylemi 3 saat kadar sürdü.

SEYİD SADIQ

Süleymaniye'nin Seyid Sadiq ilçesinde düzenlenen protesto eylemlerinde bir çok partinin binası ateşe verildi.

Seyid Sadiq'ta PDK, YNK, Komela Îslamî, Yekgirtûy Îslamî ve Goran binaları, Kaymakamlık binası, polis merkezi ve kaymakamın evi ateşe verildi. Bu gösterilerde de çok sayıda kişinin yaralandığı belirtilirken, net bilanço elde edilemedi.

SON BİR HAFTADA ONLARCA GÖZALTI

Yerel kaynaklara göre son bir hafta içerisinde bölge genelinde onlarca kişi gözaltına alındı. Henüz net bir sayı açıklanmadı. Ancak bir çok kentten gözaltı haberleri geliyor. Gözaltına alınanların durumları hakkında da bilgi alınamadı.

MEDYAYA BASKI ARTTI

İnsan hakları örgütleri güvenlik güçlerinin bölgedeki medyaya yönelik artan baskılarından da endişeli. Polis Pazartesi sabahı özellikle NRT televizyonunun Süleymaniye'deki bürolarını basarak, canlı yayını kesti. Baskın sırasında bir çok materyale el konuldu ya da kırıldı. NRT, Naway Nwe isimli siyasi partinin yöneticisi Şaswar Abdulwahid'e ait. Bölgedeki medya organlarının neredeyse tümü siyasi parti veya siyasi şahsiyetlere bağlı. Resmiyette, basın özgürlüğü 10 yılı aşkın bir süredir Kürdistan bölgesinde yasal güvence altınca bulunuyor.