Güney Kürdistan'da yaşamını yitirenlerin sayısı 6'ya çıktı

Güney Kürdistan'da özellikle Süleymaniye'ye bağlı bölgelerde son iki günde yaşanan protesto eylemlerinde, güvenlik güçlerinin saldırıları sonucu biri 12 yaşında bir çocuk olmak üzere en az 6 kişi hayatını kaybetti.

Gün içinde Süleymaniye'ye bağlı Seyîdsadiq, Tekye, Qeladiz, Çemçemal, Xurmal, Kifrî, Zerayen, Pîremegrûn, Şarezu ve Ranya'da protesto eylemleri gerçekleşti.

Akşam saatlerine doğru Ranya'da başlayan protesto eylemlerinde güvenlik güçleri ile çatışmalar yaşandı. Güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullanarak yaptığı müdahalede 3 eylemci yaralandı.

Germiyan idaresine bağlı Kelar'da da akşam saatlerinde halk sokaklara çıktı. Güvenlik güçleri eylemcilere ateş açarken, eylemciler de taşlarla karşılık verdi.

Xurmal beldesinde eylemciler bazı partilere ait binalar ile hükümet kurumlarını ateşe verdi.

Çemçemal'e bağlı Tekye beldesindeki gösteride Asayiş güçleri, eylemciler üzerine ateş açtı, 28 yaşındaki bir genç hayatını kaybetti. Saldırıda ayrıca 4 kişi de yaralandı.

Tekye'deki protesto eylemi sırasında KDP'nin binası ateşe verildi.

Pazartesi günü olduğu gibi Seyidsadiq ilçesinde binlerce kişi alanlara çıktı ve güvenlik güçleri kitleye ateş açtı. Açılan ateş sonucu Herêm Eli isimli 12 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirdi. Aynı gösteride yaralanan 16 yaşındaki Emir Ubed isimli bir genç de Süleymaniye'de kaldırıldığı bir hastanede hayatını kaybetti.

Böylece Salı günü hayatını kaybeden eylemcilerin sayısı 3'e çıktı. Pazartesi günü de Çemçemal, Derbendixan ve Kifrî'de 3 kişi, güvenlik güçlerinin kurşunlarının kurbanı olmuştu.

Gün içinde Qeladiz, Pîremegrûn ve Zerayen alanlarında da halk sokaklara çıktı.

Akşam saatlerinde gösterilerin neredeyse tümü sona erdi. Bu gösterilerde en az 13 kişi yaralandı.

Güney Kürdistan'daki protesto gösterileri 2 Aralık günü başladı. Aylardır maaşlarını alamayan memurlar, giderek kötüleşen yaşam koşullarını, yerel hükümeti ve yolsuzlukları protesto ediyor. Eylemler 6 Aralık'ta şiddetlendi. Süleymaniye vilayetinin bir çok ilçesinde başta KDP ve YNK olmak üzere tüm siyasi partilerin binaları ateşe verildi. Ayrıca bir çok hükümet kurumu da eylemcilerin hedefi olarak yakıldı.