Güven'den KDP'ye: Yanlıştan dön!

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, “Görüyoruz ki Türkiye devletinin isteği ile bir kardeş kanı dökülmek isteniyor" diyerek, KDP'ye tepki gösterdi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eşbaşkanları Leyla Güven ile Berdan Öztürk, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir’in de aralarında bulunduğu Kürt siyasetçiler, bir süre önce başlatılan “Birliği kuralım, tecridi kıralım, özgürlüğü sağlayalım” kampanyası kapsamında Şırnak’taki ziyaretlerini ve temaslarına bugün de sürdürdü. Uludere ilçesine giden heyet, HDP İlçe Örgütü’nün açılışına katıldı.

'HER YERDE ÖRGÜTLÜ OLMALIYIZ'

Güven, sözlerine “Şunu bir kez daha gördük ki bu dava amacına ulaşmıştır. Annelerin sıcak karşılaması bizlere bunu bir kez daha göstermiş oldu” diyerek başladı.

Güven, “Nerede olursak olalım, örgütlü olmamız gerekiyor. Şu an Türkiye’deki temel sorun Kürt sorunudur. Bizler DTK heyeti olarak dün Cizre’deydik. Cizre bodrumlarında yüzlerce arkadaşımız yakılarak can verdi. Gittiğimiz her bir ailenin 2 ya da 3 çocuğu katledilmiş. Yürekleri yaralı ama başları diktir. Bu aileler canlarını verdi, evlerini verdi ama özgürlük taleplerinden bir an olsun vazgeçmediler. Bizler halkımızın hizmetkarlarıyız” diye konuştu.

Kürtlerin bugün ağır bir zulüm altında olduğunu dile getiren Güven, Uludere’deki asker sayısının yerel halkın sayısından daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Güven, şunları söyledi:

“Bizler tam olarak bu işgalciliğe karşı başkaldırdık. Şimdi onlarca Kürt siyasetçi cezaevinde. Birçok arkadaşımız mecburiyetten ülkeyi terk etti. Devletin Kürtlere yönelik zulmü gün geçtikçe daha da artıyor. Ama şimdi onlarda biliyor ki Ortadoğu’da Kürtler olmadan bir karar alınamaz. Artık kimse Kürtlersiz bir adım atamaz, Kürtlersiz hiçbir şey yapamazlar. Kürtler bedel verdi ama bu verilen bedeller sonucu kazanımları da oldu. Kürtler nerede olursa olsun hakları için mücadele ediyor. Bunlara rağmen artık Kürtlersiz hareket edebilirler mi? Bizler başarıya ulaştık. Bundan kaynaklı devlet kirli oyunlara başvuruyor."

'KDP YANLIŞTAN DÖNMELİ'

“Uludere, Güney Kürdistan’ın sınırıdır” diyen Güven, sözlerinin devamında son dönemde attığı kimi adımlarla Kürt güçler arasında çatışma yaşanmasına neden olan KDP’ye tepki gösterdi.

Güven, “Güney Kürdistan da bizim toprağımız. Ama ne yazık ki Güney’de Kürt güçlerini karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. Kürtler birbirini öldürsün, düşman da keyif etsin diye uğraşıyorlar. Bu oyunları boşa çıkartmamız gerekir. KDP’nin bu yanlıştan dönmesini istiyoruz. Sayın Mesut Barzani de ‘Biz kardeş kanı dökmek istemiyoruz’ demişti. Şimdi görüyoruz ki Türkiye devletinin isteği ile bir kardeş kanı dökülmek isteniliyor. Uludere’den Kürt güçlerine çağrıda bulunuyoruz; bu yanlıştan dönün! Bu Kürt halkına zarar veriyor. Vallahi de bizler iç çatışma istemiyoruz. Düşmanlarımıza karşı mücadele etmemiz gerekir. Kürt siyasetçileri ve güçleri bir araya gelsin ve bu çatışmaya son versin” diye konuştu.

TECRİT VE ZİNDAN DİRENİŞİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de değinen Güven, şunları ifade etti: “Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, sadece Türkiye eliyle gerçekleştirilmiyor. Türkiye uluslararası güçlere gardiyanlık yapıyor. Bu tecrit Amerika, Rusya ve Fransa’dan bağımsız gerçekleştirilmiyor. Bu tecrit onların eliyle gerçekleştiriliyor. Bundan kaynaklı bizlerin zindanların sesine ses ve nefes olmamız gerekiyor. İşkencelerden geçtik, tutuklandık, katliamlara uğradık ama yılmadık. 40 yıldır mücadele ediyoruz. Direnişimizi daha da büyütmeliyiz.”

Parti binasının açılışının ardından heyet, ilçe esnaf ve aileleri ziyaretleri gerçekleştirdi. Heyet, programına yarın Beytüşşebap ilçesinde devam edecek.