Colemêrg'de esnaf kepenk kapatıyor

AKP-MHP hükümetinin savaş politikalarından kaynaklı Türkiye ve Kurdistan’da yaşanan ekonomik kriz, Colemêrg esnafını iş yapamaz hale getirdi. Kimi esnaf kirasını ödemek için kredi çekerken kimisi de ellerindeki ürünleri zararına satmak zorunda kalıyor.

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kriz nedeniyle temel ürünlere her gün zam yapılırken, esnaf ise iş yapamaz hale geldi. 300 bin nüfuslu Colemêrg'de halkın yüzde 80’i işsiz ve yoksul. Sınır kapıları olmasına rağmen yasaklar ve ürün kotası nedeniyle ticaret yapılamıyor. Sınır ticaretinden faydalanamaması ve ekonomik kriz nedeniyle son birkaç yılda Colemêrg’de bulunan esnafın yüzde 80’i kepenk kapatmak zorunda kaldı. Kimi esnaf kirasını ödemek için kredi çekerken kimisi de ellerindeki ürünleri zararına satmak zorunda kalıyor.

Colemêrg’de 20 yıldır esnaflık yapan Serhat Akbulut, bugün aldıkları bir ürünü ertesi gün aynı fiyata alamadıklarını dile getirdi. Ellerindeki ürünleri de daha ucuza veya zararına sattıklarını söyleyen Akbulut, bunun nedeninin her gün yapılan zamlar olduğunu belirtti.

Esnaf olarak artık zamlara yetişemediklerini belirten Akbulut, “Yakıta gelen zamlar ve yüksek yakıt fiyatı nedeniyle hiçbir şey alamıyoruz. Bugün ülkede 10 TL’nin değeri 1 TL olmuş. Özellikle ekonomik kriz, biz Hakkari halkını ve esnafını daha çok etkiledi. Burada hiçbir iş gücü yok, insanlar işsiz. Kriz nedeniyle Hakkari’de esnafın yüzde 80’i kepenk kapatmak zorunda kaldı. Ayakta durmaya çalışan esnaf ise artık kirasını bile ödeyemiyor. Ekonomik kriz ve zamlar nedeniyle iş yapamaz hale geldik. İş olsun diye elimizdeki malları da zararına satmak zorunda kalıyoruz. 20 yıldır esnaflık yapıyorum ama bugün yaşadığımız sıkıntıları çekmedim. Ülke her yıl daha da kötüye gidiyor. TL hiç bu kadar değersiz olmamıştı. Mal aldığımız fabrikalar ve firmalar artık Türk parasını kabul etmiyor, dolarla iş yapmak istiyorlar. Sigortalarımızı yatıramıyor, kiralarımızı veremiyoruz. Bunlara rağmen vergi vermek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

‘KİRAMIZI ÖDEYEMİYORUZ’

3 yıldır kozmetik alanında esnaflık yapan Büşra Seven ise, sattıkları ürünlerin fiyatları çok yüksek olduğu için yeni ürün almada çok sıkıntı çektiklerini söyledi. Yüksek fiyatlar nedeniyle ellerindeki ürünleri satamadıklarını belirten Seven, “İnsanlar ürünlerin fiyatını soruyor; yüksek olduğu için almadan gidiyorlar. İş yapamadığımız için kiramı ödeyemiyorum. Kiramı ödemek için kredi çekmek zorunda kaldım. Krizin böyle devam etmesi halinde dükkanımı kapatmak zorunda kalacağım. Çünkü ne ürün alabiliyoruz ne de satabiliyoruz. Eskiden 5 TL’ye sattığımız bir ürünü bugün 50 TL’ye satıyoruz. Bir an önce fiyatların düşmesi gerekiyor. Çünkü insanlar artık evlerine ekmek götüremez hale geldi.

Diğer bir esnaf Helin Bor da, yaşadıkları zorlukları şu sözlerle dile getirdi: “8 yıldır esnaflık yapıyorum. Bazen iş oluyor, bazen hiç iş yapamıyoruz. İş yapamadığımız için kiralarımızı ödeyemiyoruz, evimizi geçindiremiyoruz. Bugün sattığımız bir ürünü yarın kesinlikle aynı fiyata alamıyoruz. Çünkü çok pahalı oluyor. Son bir yılda birçok esnaf arkadaşımız iş yapamadığı için dükkanını kapatmak zorunda kaldı. Dükkanımda bulunan ürünler, satamadığımız için elimizde kalıyor. İş yapamadığımız için bu çarkı döndüremiyoruz. Çark dönmediği için para kazanamıyoruz. Maalesef iflasın eşiğine doğru gidiyoruz.”