Colemêrg'de son dönemde baskı politikaları arttı

Türk devleti son dönemde Colemêrg ve ilçelerinde OHAL’i aratmayan uygulamalarla katliam, işkence, tutuklama, gözaltı ve doğa katliamına imza atıyor.

Kurdistan tarihi boyunca hiçbir egemen güce baş eğmeyen Colemêrgliler, Türk devletinin katliam, işkence ve tutuklamalarına rağmen direnmeye devam ediyor. Türk devleti son iki aydır Colemêrg halkına ve doğasına saldırılarını arttırdı. Bu saldırılara her gün yeni bir ölüm, işkence, kötü muamele, hak ihlali ve doğa katliamı ekleniyor.

Kırsal kesimlerde hayvancılık ve çiftçilik yapan, sınırda ticaret yapan halk, devletin katliamına ve işkencesine uğruyor. Ablukaların, ölümlerin ve hak ihlallerin hiç eksik olmadığı kentte, cezasızlık politikası da sürüyor. Devlet güçlerine uygulanan cezasızlık politikası nedeniyle, katliamlar ve hak ihlallerinde büyük artış gözleniyor.

GEVER ABLUKA ALTINDA

 Gever'in Kışla Mahallesi, Orman Mahallesi, Esentepe ve çarşı merkezi son günlerde jandarma ve polis ablukasına alındı. Devlet güçleri kent merkezinde ve mahallerinde halkı rastgele Genel Bilgi Toplama (GBT) ve üst aramasına tabi tutuyor. 15 Ağustos tarihinde Colemêrg merkez ile Gever ve Çelê ilçelerinde çok sayıda eve eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Aralarında Barış Anneleri’nin de bulunduğu 30’a yakın kişi gözaltına alındı.

KOLBERLERE SALDIRI

15 Ağustos tarihinde Şemzînan Gelêşim köyüne bağlı Genav kırsalında Türk askerlerinin açtığı ateş sonucu 2 kolber yaralandı. Daha sonra 2’si yaralı 3 kolber gözaltına alındı. İsimleri öğrenilemeyen kolberlerin nereye götürüldüğü de bilinmiyor.

DOĞA KATLİAMI

Marînûs kırsalında 10 Ağustos’ta çıkan yangın yayılarak sürüyor. Yangın üzerinden 9 gün geçmesine rağmen ulaşım olmayan birçok noktada yangın yayılarak devam ediyor. Binlerce ağacın küle döndüğü bölgede bir doğa katliamı yaşanıyor.

HAYVANLARIN SUYUNU BİLE KESTİLER

Rûbarok ilçesinin Bêruh köyüne bağlı Îsyan mezrasına akan derenin suyu, askerlerin kazdığı kanal sonucu kapatıldı. Derenin suyunun kesilmesinin ardından hayvanlarına su veremeyen köylüler, aynı zamanda tarımsal sulama da yapamıyor. Kanaldan geçmenin ve kanalın aşağısında hayvan otlatılmasının da yasaklanması nedeniyle köylüler mağduriyet yaşıyor.

KÖYLÜLERE İŞKENCE

Rûbarok ilçesinde bulunan Navberojan bölgesinde 25 Temmuz’da büyükbaş hayvanlarını otlatan Serhat, Mahmut Serkan Taş ve Ercan Özmen ile S. Taş, askerler tarafından işkence edildi, daha sonra gözaltına alındı. Gözaltına alınan gençler günlerce askerlerin işkencesine uğradı.

6 Temmuz tarihinde 65 yaşında bir anne de gözaltına alındı. Gever ilçe merkezi ile kente bağlı Bilindbasan, Birdik köylerinde Türk devleti tarafından yapılan ev baskınlarında ise 5 kişi gözaltına alındı.